Hirdetés

Mesterséges intelligenciával elemzi a macskái vécézését egy youtuber



|

Estefannie új szintre emelte a kedvencei feletti egészségügyi kontrollt.

Hirdetés

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a házi kedvencek feletti gondoskodás olykor-olykor komoly áldozatokat kíván, egyesek viszont még az átlagosnál is tovább mennek, ha az állati szeretteik megóvásáról van szó.

Ékes példája ennek a szoftvermérnök Estefannie, aki a napokban a YouTube-on osztotta meg a világgal, hogy miként vezetett egy apró malőr ahhoz, hogy 50 ezer fotót kellett készítenie az alomba ürítő macskáiról.

Hirdetés

A nem mindennapi leleményességről árulkodó történet két éve vette kezdetét, amikor is a youtuber Teddy nevű macskája megevett egy műanyagdarabot, amitől székrekedése lett. Estefannie akkor döntötte el, hogy monitorozni fogja a négylábú ürítési szokásait, s így időben értesülhet róla, ha dugulás van a rendszerben.

Kezdetnek egy Python-szkripttel indított, amely az alomhoz telepített szenzorokkal regisztrálta, amikor Teddy könnyített magán. A helyzetet azonban tovább bonyolította, hogy a macskavécét egy másik cirmos, Luna is használja. Estefannie ezért egy infravörös érzékelővel ellátott kamerarendszert is beizzított, amely minden egyes alkalommal fotót készít a macskákról. Az ezzel lőtt 50 ezer fotót aztán egy gépi tanulási rendszerbe táplálta, amely idővel meg tudta különböztetni a két rendszeres "felhasználót".

Végezetül már csak azt kellett megoldania, hogy a rendszer különbséget tudjon tenni a nagy- és a kisdolgok között. A videós ehhez egy weboldal segítségét vette igénybe, amely a felvételek alapján nagy pontossággal képes megtippelni, hogy milyen célt szolgált az alombeli kitérő.

A sztoriról beszámoló videó cikkünk írásakor még csak néhány ezer megtekintésnél jár, de egyes kommentelők máris azt javasolják, hogy érdemes lenne kész terméket faragni az MI-vel turbózott macskavécéből. Mások viszont arra mutattak rá, hogy RFID-azonosítók segítségével egyszerűbben is meg lehetett volna különböztetni a cicusokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.