Hirdetés

Mesterséges intelligenciával forradalmasítaná az orvosi kezeléseket a Google



|

A Google nyelvi modellje már 85%-os sikerrel teljesíti az orvosi vizsgát.

Hirdetés

Március elején indult el hazánkban az első olyan privát egészségügyi szolgáltatás, amely mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével elemzi a fényképen beküldött mintákat, így gyorsítva fel a bőrgyógyászati problémák szakorvosi ellátását.

Ez pedig csak a kezdet lehet, a remények szerint ugyanis az MI még számos egyéb területen hozhat előrelépést a gyógyításon belül, amit a Google-nél is vallanak, így több fronton támadva igyekeznek az algoritmusok segítségével forradalmasítani az orvostudományt.

A keresőóriás a Manhattanben megrendezett The Check Up című Google Health-eseményen mesélt az újdonságokról. Ezek egyike egy mesterséges intelligenciára épülő elemzési technológia, amely az ultrahangos vizsgálatokat támogatja, és a mellrák szűrésében, valamint a magzatok korának megállapításában lehet hasznos. A Google egy kenyai nonprofit szervezettel és egy tajvani kórházzal fogott össze az eljárás tesztelésére és tökéletesítésére.

Hirdetés

A ChatGPT miatt mostanság minden a nyelvi modellekről szól, így a Google Health sem maradt ki a trendből: a rendezvényen szóba került a Med-PaLM 2 néven futó, orvosi feladatokra kifejlesztett nagy nyelvi modell is, amely a cég szerint már 85%-os pontossággal képes megválaszolni a doktoroknak szóló szakmai vizsgák kérdéseit.

"Ez a modell nemcsak pontosan válaszolt a feleletválasztós és nyílt végű kérdésekre, hanem indoklást is adott és értékelte a saját válaszait."

- írja az egyébként tavaly bemutatott technológiáról a Google vonatkozó blogposztja. Egy darabig ugyanakkor még biztosan nem találkozunk a rendelőkben a Med-PaLM 2-vel, mivel maga a keresőóriás is elismeri, hogy "jelentős hiányosságok" vannak a nyelvi modell működésében az olyan területeken, mint például a tudományos tényszerűség, a pontosság vagy az elfogulatlanság. A vállalat ezért kutatókkal és orvosokkal dolgozik együtt, hogy áthidalják a problémákat.

A Google Health ezek mellett a Mayo Clinic nevű nonprofit szervezettel is partnerségre lépett, hogy mesterséges intelligencia segítségével tegyék hatékonyabbá a rákos megbetegedések kezelésére szolgáló sugárterápiákat. A Google technológiája itt a kontúrozásnak nevezett eljárásban hozhat áttörést, amely az elpusztítandó rákos területek meghatározását szolgálja, jelenleg viszont akár 7 órát is igénybe vehet. A keresőóriás azt ígéri, hogy hamarosan közzéteszi egy 3 évnyi kutatásra épülő tanulmányát a témában.

Végezetül pedig a Google a tuberkolózis (TBC) felismerésében is nagy reményeket fűz az MI-hez, ezért a Afrika szubszaharai térségében, helyi szereplőkkel összefogva 100 ezer páciens szűrővizsgálata során vet majd be egy erre szolgáló algoritmust.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.