Hirdetés

Mesterséges intelligenciával gyorsítja a leshelyzetek felismerését FIFA



|

Hamarosan élesben tesztelik a komplex helyzetekben döntő MI-t.

Hirdetés

A futballrajongók és a szakemberek a mai napig megosztottak annak kapcsán, hogy a videóbíró (video assistant referee - VAR) 2018-as bevezetése mennyire tett jót a játéknak a dinamika és a drámai fordulatok szempontjából.

Az egyik sokat kritizált pont az összetettebb döntések lassúsága: az AS Roma és az FC Torino egy nemrégi mérkőzésén például 5 teljes percbe telt, mire a videókat elemezve sikerült döntésre jutni egy különösen szoros leshelyzetben. Hamarosan viszont gyorsabbá válhat a folyamat, a FIFA ugyanis a mesterséges intelligenciát hívja segítségül.

Hirdetés

A november 30-án kezdődő Arab Kupán már élesben tesztelik azt az MI-alapú rendszert, amely a stadion tetejére rögzített 10 kamerával figyeli a játékosokat. A kamerák és a pálya körül elhelyezett szenzorok játékosonként 29 különböző adatot követnek, minden másodpercben 50 ellenőrzéssel. A kifinomult rendszer nagy pontossággal képes valós időben meghatározni a futballisták végtagjainak pozícióját a lesvonalhoz képest.

A FIFA technológiáért és innovációért felelős igazgatója, Johannes Holzmüller elmondta, hogy az MI automatikus riasztást küld a videóbírónak a potenciális leshelyzetekről, így az azonnal elvégezheti az ellenőrzést.

Az eddigi ismereteink alapján tehát egy különösen hatékony rendszerről van szó, ám csak a teszt során derül majd ki igazán, hogy mennyire működik jól a gyakorlatban. Ha viszont beválik, a FIFA szeretné a 2022-es katari világbajnokságon is alkalmazni.

Akárhogy is legyen, minden bizonnyal az MI-lesfigyelő kapcsán is akadnak majd olyan vélemények, hogy a sok elektronika végképp elveszi a nagy múltú, megannyi drámával fűszerezett játék sava-borsát. Ha jobban is érdekel a FIFA új csúcstechnológiája, a FIFA Magazine Show legújabb epizódjából többet is megtudhatsz róla:

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.