Hirdetés

A pucér képeidre utazik az új zsarolóvírus



|

Múlt héten bukkant fel, de egyre több helyen jelenik meg az a vírus, amely már nem pénzt kér a fájljaink szabadon engedéséért.

Hirdetés

Az elmúlt évek legnépszerűbb (legalábbis a készítők számára legnépszerűbb) számítógépes bűnözési formája a zsarolóvírus: az ilyen kártevők nem arra specializálódnak, hogy adatainkat küldjék el illetékteleneknek, megnyissák gépünket távoli rosszakarók előtt, vagy épp spameket küldjenek róla a tudtunk nélkül. Egy ilyen vírus először valamilyen hátrányt okoz, például zárolja a fontos fájljainkat, dokumentumainkat, képeinket, vagy egyes alkalmazások indítását lehetetleníti el, és felugró üzenetekben figyelmeztet arra, hogy fizessünk, ha szeretnénk visszaszerezni az irányítást. Eddig legalábbis ez volt a módi, de most valami teljesen új terjed.

Hirdetés

Először a múlt hét végén jelentette a MalwareHunterTeam, hogy a zsarolóvírusok egyik új válfaja jelent meg az nRansomware nevű kártevő képében. A névben az n nem más, mint a nude, azaz pucér szó rövidítése, és bizony, a gépre kerülő nRandom.exe fájl valami egészen újszerű módon próbál minket a zárolások feloldására buzdítani.

Miután a vírus elindul, a felugró üzenet közli, hogy itt bizony nem bitcoinnal vagy egyéb kriptovalutával kell kiváltani a fájljaink szabadságát:

magunkról kell küldeni meztelen képeket - nem is egyet, hanem kapásból tíz darabot.

Ha valaki enged a zsarolásnak és elküldi a képeket, még mindig várnia kell, mivel a zsarolók állítólag ellenőrzik (valószínűleg a közösségi média hathatós segítségével), hogy tényleg mi szereplünk-e a fotókon, és csak ezután oldják fel a zárolást. Íme a felugró ablak képe a kedves üzenettel és a még kedvesebb háttérképpel:

Azóta egyre többen adnak hírt arról, hogy a zsarolóvírus agresszív terjedésbe kezdett, bár szerencsére a biztonsági cégek is egymás után jelzik, hogy saját antivírus-megoldásaik frissítése már felismeri az nRamsom kísérletezését.

Te mit csinálnál hasonló esetben? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.