Hirdetés

Mi az az AV1, és miért nyomja úgy a Google, valamint a Mozilla?



|

A Google és a Mozilla új webes képformátummal helyettesítenék a JPEG és a HEIC formátumokat.

Hirdetés

A többplatformos Chrome és Firefox böngészők mögött álló Google és Mozilla új webes képformátummal helyettesítenék az elavultnak számító JPEG és a lincencproblémáktól szenvedő HEIC formátumokat. 

Hirdetés

Ennek jegyében az Alliance for Open Media segítségével szeretnék szabványosítani és elterjeszteni az AV1 képformátumot. A korai tesztek alapján a fájlméretek 15 százalékkal alacsonyabbak a HEIC formátumhoz viszonyítva, de hasonló minőség mellett. Mindez fele akkora méreteket ígér, mint a JPEG-nél, ugyanolyan minőség mellett. 

A HEIC formátumot az Apple használja alapértelmezettként az iOS és a macOS rendszerekben, míg a JPEG, a PNG és a GIF továbbra is a vezető webes képformátumok (immáron több mint két évtizede). 

Kelly Thompson, az 500px egyik vezetője szerint buta dolognak tűnik, hogy még mindig egy 20 évvel ezelőtti tömörítési technológiára alapozunk. A képek készítésére és megjelenítésére használt eszközeink már túlszárnyalnak a JPEG felső korlátain. Nem csak a formátum hatékonyságával van baj, a színkezelésével és az átláthatóság támogatásával is. Az új formátumok segíthetnek a sávszélesség-problémákon, vagyis a felhasználókon és az internetszolgáltatókon is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.