Hirdetés

Mi ez a nagy Pornhub botrány, és mi lehet a felnőtt oldal jövője?



|

A világ egyik leglátogatottabb oldala, a felnőtt tartalmak YouTube-ja évek óta megingathatatlanul vezeti saját kategóriáját, de a jelek szerint jó ideje nem figyelt valamire, ami most a vesztét okozhatja.

Hirdetés

A klasszikussá nemesedett vicc szerint, ha letöltöd az egész internetet, ahhoz kell egy fél városnyi merevlemez, de ha mindezt az XXX tartalmak nélkül teszed, az egész ráfér két floppyra. Ha ez persze óriási túlzás is, az azért tény, hogy a weben óriási üzlet a felnőtteknek szóló ipar. A Visual Capitalist tavalyi felmérése szerint a nemzetközi szinten leglátogatottabb weboldalak első tíz helyezettjéből kettő is ilyen, és a százas listában is bőven van belőlük.

A Pornhub tavaly például havi átlagban 3,36 milliárd látogatást regisztrált, ami bizony meghaladja olyan nagynevű versenyzők számait is, mint az Instagram (3,21 milliárd), az Amazon (2,41 milliárd) vagy a Netflix (1,81 milliárd). 

Érdemes megnézni a Virtual Capitalist 2019-es infografikáját ebből a szempontból is, elég érzékletesen látszik, milyen fontos helyet foglalnak el a felnőtt oldalak az internet topligájában (a kép kattintásra új ablakban, eredeti méretében is látható).

Hirdetés

Miből él a Pornhub?

Beszéljünk viszont az üzletről! Mert persze annak már régen vége, hogy a felnőtt tartalmakat titokban adogatják egymásnak írott CD-ken az érdeklődők a lebukástól félve, és komoly pénzeket bezsebelő szolgáltatók állnak rendelkezésre, ha valaki épp ezt a szórakozási formát választaná. A Kanadában alapított, de ma már a Mindgeek ernyőcég alá tartozó Pornhub a legjobban működő formát választotta: a 2007 májusában elindított szolgáltatás gyakorlatilag lemásolta az akkor mindössze két éve futó YouTube-ot, csak épp speciális videókra szakosodva.

Az oldal üzleti modellje is teljesen hasonló a mindenki által ismert példaképhez. Alapvetően ingyenesen lehet videókat keresgélni és nézni rajta, ezeknél a bevételt a videók előtt és után megjelenő reklámok, valamint az oldal egyéb felületein elhelyezett hirdetések adják. Emellett szintén van előfizetéses modell, ahol a reklámmentesség mellé az ingyenesen elérhető tartalmon felül elérhető extra videókat is kínál a szolgáltató. Azt viszont igyekeznek elkerülni, hogy nyilvánosságra kerüljön az az összeg, amit ezért besöpörnek, és mivel nem tőzsdei cégről beszélünk, nem is kötelezhetők ennek kiadására a megfelelő szabályozó szervezeteken kívül.

A szakértők szerint az internetes pornóbiznisz összességében 90 milliárd dolláros bevételt termelt tavaly. Hogy ebből mennyi a Pornhub részesedése, az jó kérdés, de a népszerűség és látogatottság alapján esélyesen nem kell a tulajdonosoknak jelzáloghitelt felvenni egy új mosógépre.

A túl nagyra nőtt birodalmak végzete

A legújabb hírekben szereplő nagy lejtmenetet pontosan az okozta, mint a történelemben az óriásbirodalmak szétesését, vagy az üzleti életben a gigavállalatok bukását. Egyrészt a Pornhub már a kezdetektől lehetővé tette azt, hogy a felhasználók is feltöltsenek videókat - ennek persze főleg az volt a célja, hogy egyfajta amatőr videós közösséget hozzanak létre, mivel a túl művi tartalmak mellett sokan pont a "földközeli" és valós filmeket keresik. Másrészt persze azt folyamatosan igyekeztek megakadályozni, hogy jogvédett videók gyűjtőhelye legyen a szolgáltatás, hiszen ezzel pont a "hivatalos" tartalomkészítők alatt vágnák a fát.

Mindenesetre az istenadta nép komoly mennyiségben tölt fel saját tartalmakat. Egyesek voyeurizmusból, saját örömükre, de vannak olyanok is, akik amolyan önjelölt félprofiként űzik az ipart, és saját felvételeiket azért osztják meg ezen a felületen, hogy aztán az érdeklődőket további, esetleg még többet mutató videókért saját előfizetős oldalukra csábítsák.

Bárhogy is, a feltöltősdi a Pornhubnak alapvetően jó, hiszen minél több mindent érnek el a látogatók, minél nagyobb merítésből válogathatnak, annál nagyobb lesz a forgalom, a visszatérés gyakorisága, ezáltal a kattintások száma, és végső soron a reklámokból vagy az előfizetésekből befolyó bevétel. És itt jön a túl nagyra növő birodalmak analógiája: az oldalra már olyan hatalmas adatfolyam kerül fel nap mint nap, hogy ellenőrizhetetlenné vált.

Az elemzők szerint 1,36 millió órányi új tartalmat töltenek fel a felhasználók évente az oldalra, amit moderálni elég húzós feladat (és most tekintsünk el ismét attól, hogy mit is kell moderálni és szerencsétlen alkalmazottak milyen videós extremitásokba futhatnak bele naponta).

A Pornhub azt sem árulja el, hány moderátorral dolgoznak, de egy The New York Times-ban megjelent cikkben megszólaló munkatárs szerint a teljes Mindgeek cégbirodalomban mindössze 80 környékén lehetnek azok, akik ezzel foglalkoznak. Összehasonlításképpen a Facebook 15 ezer környéki moderátorral dolgozik, és még így is folyamatosan a hibák, véletlenül átengedett, de alapvetően nemkívánatos tartalmak.

Évente 1,36 millió órányi videó per 80 moderátor per 365 nap azt jelenti, hogy naponta kár 45-50 órányi videót kell átnéznie egy alkalmazottnak, ami eleve azt jelenti, hogy csak szúrópróba-szerűen tudják mindezt elvégezni.

És eleve nem csak olyasmikre vadásznak, ami morális vagy társadalmi szempontból tilos, hanem arra is figyelniük kell, hogy ne valamilyen jogvédett filmet akarjon valaki feltölteni. És innentől azért már látható, hogy csak idő kérdése volt, hogy az erőforrások és az odafigyelés hiánya miatt felkerülő, kifogásolható anyagok miatt egyszer csak nagyon kiboruljon a bili.

Erőszak, kizsákmányolás és fiatalkorúak

Bár már sokfelől lehetett hallani olyan véleményeket, hogy a Pornhubon (és társain) bizony bőven akadnak olyan tartalmak, amelyek több szempontból is kicsapják a biztosítékot. A The New York Times már említett, december 4-én megjelent cikke azonban egy komoly lavinát indított el, amely már nem csak társadalmi felzúdulást keltett, hanem komoly üzleti hozadékai is vannak, és ennek akár az is lehet a vége, hogy a Pornhub több más szolgáltatóval együtt vagy teljesen elbukik, vagy jelenlegi bevételeinek töredékére kell visszaállnia.

A cikk körüljárja, hogy láthatóan olyan videók is egyre nagyobb számban fordulnak elő a szolgáltatásban, amelyekben fiatalkorúak szerepelnek, esetleg feltételezhető az is, hogy a szereplők nem teljesen önszántukból, vagy akár konkrét erőszak hatására teszik, amit tesznek. Konkrét ügyeket is előhoz az írás, például egy 15 éves lány sztorijával nyit, aki eltűnt floridai otthonából, majd a szülei hosszabb nyomozás után találták meg - 58 felnőttvideóban, a Pornhubon. Emellett megannyi hasonló ügy bukkan elő a cikkben is és azóta is különféle fórumokon.

Ez pedig több kérdést is felvet. Egyrészt ott a jogi vonzat: a vonatkozó törvények szerint a nemi erőszak, vagy a kiskorúak szexuális kihasználása bizony keményen büntetendő, ahogy az is, ha valaki ehhez platformot biztosít. Másrészt pedig ott egy komoly súlyosbító tényező: a Pornhub ugyanis bevételt termel a megtekinthető filmekből akár reklámok, akár előfizetés útján, ami azt jelenti, hogy jogi szinten anyagi haszonszerzésre használ büntethető tartalmakat.

Az már csak hab a tortán, hogy mindannyian tudjuk: "ami az internetre egyszer felkerül, az soha nem tűnik el többé teljesen". A Pornhubon többek között arra is lehetőség van, hogy a felhasználók bizonyos feltételek mellett le is töltsék a videókat - ez pedig azt jelenti, hogy ha valamilyen felszólítás miatt törlik is a tartalmat a szolgáltatásból, az már sok ezer embernél ott lehet, és terjedhet más formákban tovább.

Elkésett mentési kísérlet

A Pornhub e hét elején tette közzé, hogy a különféle felhasználói és egyéb jelzések nyomán átfogó "profiltisztításba" kezdett, és több mint nyolcmillió olyan videót törölt a szolgáltatásából, amelyek bármilyen szinten kifogásolhatóak lehetnek. Gyakorlatilag szinte minden felhasználói tartalmat eltávolítottak, kizárólag azok maradtak fent az oldalon, amelyeket hivatalos partnereiktől és saját modellprogramjuk tagjaitól származnak.

Tehát jelenleg elviekben már kizárólag olyan tartalmak vannak fent a szolgáltatásban, amelyek megerősített és visszaigazolt forrásokból származnak, ahol minden fent felsorolt kifogásolható tényezőt eleve szerződésben tiltanak meg. Egyelőre persze minden videót csak ideiglenesen tettek elérhetetlenné, tehát ha egy feltöltő képes igazolni, hogy minden feltételnek megfelel, újra láthatóvá teszik a tartalmait, de így is a teljes videós állomány jelentős része ment a levesbe.

Pénzügyi hátraarc

Mindez azonban egyelőre elkésett lépésnek bizonyult, ugyanis a Pornhub máris nagyon komoly pofont kapott az üzleti oldalon. Az előfizetéseket és egyéb extrákat ugyanis leginkább bankkártyás vásárlás formájában lehet lebonyolítani, viszont ez az elmúlt napokban teljesen ellehetetlenült:

a Mastercard és a Visa egyaránt bejelentette, hogy a történtek miatt nem hajlandó tovább együttműködni a szolgáltatással.

Ugyan néhány kiskapu (például a PayPal használata) még rendelkezésre áll, de ezzel a legfontosabb pénzügyi pillérét veszítette el a cég. Emellett pedig egy csomó "hivatalos" partner, tehát tartalomgyártó cégek és modellek is jelezték, hogy esélyesen más helyet keresnek majd videóik közzétételére, hiszen ez saját bevételeiket is erősen megcsappanthatja.

A Pornhub jelenleg azzal igyekszik előre menekülni, hogy bejelentette: innentől kriptopénzekkel lehet fizetni a prémium tartalmakért. Jelenleg Bitcoin Cash, Dash, Ethereum, Ethereum Classic, Monero, Litecoin, NEM, XRP, Tron, Waves, ZCash, Verge és USDT elfogadott az oldalon, ami elsőre egy szép nagy merítést mutat, de azért azt mindenki elismeri, hogy a Pornhub közönségének legnagyobb része egyáltalán nem a technológiailag és fintech-téren mindentudó rétegből kerül ki, a legtöbbek azt sem tudják, hogyan és hol lehet hagyományos pénzből bitcoint csinálni.

Persze a kriptovaluták népszerűsítéséért lobbizók (például a virtuális pénzek kibocsátói és kereskedői) most épp úgy adják el a sztorit, mintha ez lenne a legjobb dolog, ami valaha történt velük, mert ugyebár így egy hatalmas forgalmat generáló szolgáltatás váltott át rájuk a "normál" banki oldalról. De pont a fenti okfejtés miatt a legtöbb elemző szerint nagy gond lesz hamarosan a Pornhub háza táján, mert a képzetlen felhasználók nagyobb része dönthet úgy, hogy a macerás új fizetés megtanulása helyett más helyet keres, ahol megtalálja a felnőtt szórakozási formákat.

Hogy végül mi lesz a dologból? A kriptopénzek új megmentője lesz a Pornhub, vagy tovább gurul a lejtőn? Lesznek-e konkrét jogi következményei is a mostani botránynak? Lesz-e új királya az internetes XXX-biznisznek? Egyelőre minden lehetséges - az persze biztos, hogy a hegyekben álló felnőtt tartalmak nem tűnnek el a webről, de esélyes, hogy az elmúlt években megszokott piaci leosztás komolyan megváltozik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.