Hirdetés

MI segítségével teszi szebbé az alacsony felbontású videókat a Microsoft Edge



|

Már készül a Microsoft válasza az Nvidia-féle RTX Video Super Resolutionre, amit a Radeon tulajdonosok is élvezhetnek majd.

Hirdetés

Az Nvidia a napokban tette elérhetővé a legújabb, mesterséges intelligencián alapuló felskálázási megoldását, amely képes szebbé varázsolni az alacsony felbontású online videókat. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az RTX Video Super Resolution néven futó technológiához legalább RTX 30-as vagy RTX 40-es szériájú GeForce GPU kell, ezek pedig nem duruzsolnak ott minden PC-ben.

A Microsoft azonban már javában dolgozik az online videós felskálázás demokratizálásán, a jövőben ugyanis a Chromium alapú Edge böngészőbe is bekerül egy hasonló funkció.

Hirdetés

Az Edge Canary tesztcsatornán már zajlik az egyszerűen csak Video Super Resolutionnek hívott technológia próbaüzeme, amely GeForce RTX 20-as, illetve AMD Radeon RX 5700 - RX 7800-as sorozatú grafikus hardverekkel is kompatibilis. A Microsoft hivatalos közleménye alapján a megoldást a Microsoft Research fejlesztette ki, de az időzítés és a kísértetiesen hasonló név miatt nem lennénk meglepve, ha a színfalak mögött az Nvidiának is lenne némi köze a dologhoz.

A Video Super Resolution a 720p felbontás alatti videókkal működik, de csak a DRM-mentes, vagyis a digitális másolásvédelmet (pl. PlayReady, Widevine) nélkülöző anyagok esetében vethetjük be. Amikor a funkció elérhető, a böngésző címsávjában megjelenik egy kis HD-ikon, amelyre kattintva aktiválhatjuk a felskálázást. Fontos, hogy a VSR használata megnövekedett energiafogyasztással jár, ezért laptopok esetében csak hálózati áramellátással hozzáférhető.

A nagyközönség ugyanakkor még egy darabig kénytelen lesz nélkülözni a mesterséges intelligencia segítő kezeit, mivel az új felskálázást még a Canary csatornán belül is csupán a tesztelők felének bocsátották rendelkezésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.