Hirdetés

Microsoft Build 2023: az MI végleg rárúgta az ajtót a világra



|

A Microsoft éves fejlesztői konferenciáján sok érdekesség elhangzott, de a legfontosabb az, hogy a mesterséges intelligencia mindenhová beteszi a lábát.

Hirdetés

Az egyik nagyon érdekes, de az év eddigi fejleményeit ismerve cseppet sem meglepő bejelentés volt, hogy a Microsoft a mesterséges intelligencia jelenlétét a Windowsban is szeretné megerősíteni, ez pedig egy új személyi asszisztens képében fog megtörténni. A Cortanát váltó megoldás Windows Copilot névre hallgat majd, és ugyanazt a technológiát használja, mint ami az Edge-ben, az Office alkalmazásokban, valamint a GitHubon már most működik.

A Copilot a rendszer szerves részeként nemcsak Windows feladatokban fog tudni segíteni, hanem gyakorlatilag bármilyen más alkalmazásban is lehet majd használni - első körben szöveges feladatokkal kapcsolatban lehet kérni, kérdezni, de működni fog az is, hogy amikor beállításokat keresel vagy módosítanál, vagy egy lejátszási listát készítenél a hangulatodnak megfelelően, akkor nem menükben kutatsz, hanem egyszerűen megkéred Copilotot, hogy módosítsa, vagy készítse el, amit szeretnél.

Hirdetés

A Copilot természetesen össze lesz kapcsolva a mesterséges intelligenciával felturbózott Bing Chattel is, így a neten is keres majd, ha azt szeretnéd. Mivel ez a funkció más szoftverekben már működik, viszonylag gyors integrációra lehet számítani: a tesztelés heteken belül, júniusban elindul, és szinte biztos, hogy az általános eléréshez sem kell majd az év végégig várni.

Már olyannyira működőképes a Copilot, hogy a Microsoft 365 platformon belül elérhető változata fontos frissítést kapott: immáron bővítményeket is kezel, vagyis tudása kiterjeszthető. Ez megnyitja a lehetőséget más fejlesztők számára is, ráadásul a Copilot, a Bing és a ChatGPT rendszere pontosan ugyanazt a keretrendszert használja a bővítményekhez, így ugyanaz a modul mind a három helyen használható lesz. Ez nem kis mértékben szélesíti a lehetőségeket; várhatóan hamarosan olyan szolgáltatások is ráteszik a kezüket a mesterséges intelligenciára, mint például az online foglalási rendszerek, valamint a webáruházak.

Mindebből sejthető, hogy hamarosan a Bing is megkapja a maga Microsoft 365 Copilot integrációját, elsősorban azért, hogy az aktuálisan meglátogatott weboldal tartalmát könnyebben tudd feldolgozni az Office alkalmazásokban. Egy táblázat átemelése vagy egy e-mail megírása könnyebben fog menni, ha nem neked kell az információkat kibogarásznod egyesével, hanem ezt a feladatot a mesterséges intelligenciára bízhatod. 

Azért épül-szépül a Windows 11 is

Most, hogy kiderült, a Windows 10 már nem sokáig húzza, a Microsoft minden erejével a Windows 11-re koncentrál, és ez meg is látszik: rengeteg apró, de hasznos frissítés érkezik a rendszerbe, a Tálca például több ponton is fejlődik hamarosan. Az egyik fontos újítás valójában nem is új funkció, hanem kapituláció: a tálcán lévő alkalmazások ikonja mellett azok neve a Windows 11-ben nem látszik, és nincs is opció ennek visszaállítására, most viszont úgy tűnik, hogy a tömeges kéréseknek engedve a vállalat mégis lehetővé fogja tenni, hogy a programok neve is látszódjék az ikonok mellett. További hasznos opció, hogy azokat a szoftvereket, amelyek nem válaszolnak, ki lehet majd lőni a Tálcáról is, nem kell majd csak ezért elindítani a Feladatkezelőt. Emellett a dátum és az idő is elrejthető lesz - bár ennek sok értelmét nem látjuk, a Microsoft szerint képernyőmentéseknél a dolog hasznos lehet.

A widgetek kezelésénél szintén nagyobb kontrollt kapnak a felhasználók; a minialkalmazások helyét most már nemcsak a Microsoft fogja eldönteni, hanem lehetőség lesz arra is, hogy a kedvenceket kitűzd.

A motorháztető alatt is fontos változtatásokra készülhetünk: megjelenik a Bluetooth LE audio támogatás például, és kikapcsolhatók lesznek azok a szenzorok is, amelyek azt nézik, hogy a felhasználó a gép előtt ül-e vagy sem. Emellett biztonságosabbá válik a számítógép használata azáltal, hogy a Windows a 32 bites alkalmazásokat képes lesz teljesen elszigetelten is kezelni úgy, hogy azok a rendszerfolyamatokhoz közvetlenül már nem, csak emulátor környezetben férnek hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.