Hirdetés

Ha még mindig Internet Explorer fut a gépeden, nem árt vigyázni



|

Igen, az a böngésző, amit már akkor sem igazán szerettünk, amikor alig volt más választás. De még mindig jó páran használják, és most kiderült, hogy mindannyian veszélyben vannak.

Hirdetés

Internet Explorer. Ez a két szó a legtöbb internetezőnek azt jelenti: lassú, inkompatibilis, meg úgy egyáltalán, ez az a böngésző, amit annak idején arra használtunk, hogy Windows telepítés után letöltsünk vele egy másik böngészőt. Ráadásul a Microsoft egykori szoftvere már több lépcsőben is elavult, hiszen azóta 2015-ben kiadták az Edge-et, majd néhány nappal ezelőtt már ezt is teljesen átalakították Chromium alapúra. És mégis, a világ egy kicsi, de annál csökönyösebb része kitart a végsőkig, 2019 decemberében például még mindig a felhasználók 3,59 százaléka böngészett valamilyen Internet Explorer kiadással. És ez nem csak azért baj, mert nem tudnak haladni a korral.

Hirdetés

Az amerikai védelmi minisztérium is külön közleményt adott ki amiatt, hogy az Internet Explorer 9-es, 10-es és 11-es kiadásaiban egyaránt meglapul egy olyan sérülékenység, amelynek kihasználásával támadók átvehetik az irányítást a számítógépünk fölött. A böngészők szkriptelő motorjában található hiba miatt kívülről olyan kódokat lehet futtatni, amely a behatolóknak a számítógép tulajdonosával megegyező jogokat ad, és máris kész a baj.

A nemrég felfedezett rés nagyon hasonló ahhoz, amit a Firefox böngészőkben is felfedeztek a napokban, ám a dolog kellemetlen része az, hogy míg a Mozilla szoftverét használók számára már elérhető a javítás, az Internet Exploreren ragadtaknak várniuk kell arra, hogy a Microsoft (amely már elismerte a sérülékenység meglétét) szintén elkészítsen egy patchet. A védelmi minisztérium által kiadott közlemény azt javasolja, hogy addig lehetőség szerint senki ne használja az amúgy is túlhaladott böngészőt, de ez még sok helyen ütközik gondokba - több helyen például évekkel korábban csak erre a böngészőre optimalizáltak szolgáltatásokat, például vállalati rendszereket, és ilyenkor az utolsó utáni pillanatig kitartanak emellett ahelyett, hogy újra kelljen írni mindent. Nekik a közlemény azt ajánlja, hogy ha lehet, korlátozzák a jscript.dll elérését a javítás érkezéséig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.