Hirdetés

A japán Microsoftnál bejött a négynapos munkahét



|

Egyelőre kísérleti szinten vizsgálták, milyen hatásai lennének egy ilyen változtatásnak. Meglepő eredmény született, és nem csak azon a téren, amire azonnal gondolnánk.

Hirdetés

Azzal kapcsolatban nagyjából minden munkavállaló azonnal egyetértene, hogy jobb-e egy héten négy napot dolgozni, mint ötöt. De aki egy kicsit végiggondolja azt is, hogy egy átlagos irodai munkahét hány százaléka megy el felesleges semmittevéssel, "ugyan, ráérünk még", vagy épp "van időnk ezen gondolkodni" jellegű időtologatással, az a hatékonyság szintjén is elgondolkozhat rajta, hogy ötször nyolc vagy kilenc órából igazából csak jóval kevesebb az, ami tényleges és érdemleges munkavégzéssel telik.

Hirdetés

Pont ennek mentén kezdett kísérletbe még nyáron a Microsoft japán részlege. A szigetországban eleve legendásan nagy a dolgozókra nehezedő terhelés, irtózatos hajtásban élnek és kiemelten jelentkeznek az ottani munkavállalóknál a stressz, a depresszió és a kiégés jelei. Ehhez képest a legerősebb gazdasági erőt képviselő G7 országok közül pont Japán termelékenységi statisztikái a legrosszabbak, szóval egyáltalán nem jó irány az, hogy az ottani munkavállalók akár heti 80 órát is robotolnak. A szoftvervállalat tokiói kirendeltsége tehát kitalálta, hogy idén augusztusban minden héten csak hétfőtől csütörtökig kell dolgozni, aztán megnézik, mit okoz mindez.

Eközben nem csak azt figyelték, hogy növekszik-e a dolgozók elégedettsége (ez egyébként is nagyjából borítékolható volt), hanem azt is, hogyan teljesít maga a cég ilyen munkaidő mellett. A statisztikák szerint egyértelmű a siker: a mínusz egy munkanap miatti kiesést bőven pótolta az, hogy a fennmaradó négy napban az alkalmazottak sokkal termelékenyebbek és hatékonyabbak voltak, mint egyébként, ez a 40 százalékos növekedést is elérte.

Ráadásul nem csak pattogósabban ment a munka, valamint nyugodtabbak voltak a dolgozók, egyéb járulékos hasznot is hozott a négynapos munkahét: a cég energiafelhasználása 23 százalékkal csökkent, a kinyomtatott dokumentumok száma kevesebb mint a felére esett vissza (egészen pontosan az addigi mennyiség 42 százalékára). Emellett persze a legnagyobb fegyvertény az, hogy az alkalmazottak 92 százaléka egyértelműen arra voksolt a kísérleti hónap végén, hogy elégedettebb az új rendszerrel.

Most jöjjön egy kérdés, de őszintén válaszoljatok, tehát ne csak azt nézzétek, hogy nektek jó lenne-e egy nappal kevesebbet dolgozni, hanem ennyi idő alatt is el tudnátok-e végezni ugyanannyi munkát, akár hatékonyabban is, mint öt napra széthúzva. Tehát figyelem, válaszra fel: szerinted jó ötlet a négynapos munkahét?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.