Hirdetés

Microsoft Surface Go 3 teszt - ilyen a windowsos iPad?



|

Kicsi, elegáns tablet, ami a megfelelő kiegészítőkkel teljes értékű windowsos PC is lehet. A Surface 3 Go ereje egyértelmű, de néhány hiányosságát nehéz elfogadni.

Hirdetés

Szinte megtévesztésig hasonlít elődjére a Surface Go 3, amely a Microsoft mobil PC-családjának legkisebb és legolcsóbb tagja. Ez a hasonlóság persze nem feltétlenül gond, de hiába lehetett szeretni a Go 2-t, főképp a gyenge teljesítmény miatt itt volt az ideje a modernizálásnak, hogy valóban azt mondhassuk, megéri még windowsos tabletről beszélni, aminek nincs is igazán vetélytársa a piacon.

Mármint windowsos tablet, sőt még inkább hibrid akad a piacon szép számmal, de kis képátlója és szerény tömege miatt ez a legkisebb x86-os, Windows 11-et futtató táblagép. Ezért nem is elsősorban a windowsos hibrid PC-k, hanem az iPadek és az androidos tabletek a Go 3 ellenfelei. Ráadásul egy trükkel akár brutális gamer-PC-vé is átalakíthatod.

Hirdetés

Windows 11 a zsebedben

A legkisebb windowsos prémium kialakítású gép ma a piacon a Go 3, ugyanis a 10,5 colos PixelSense kijelzőhöz hasonló méretben és minőségben nem igazán kapsz ma ehhez fogható x86-os PC-t. A kellemesen magas (1920×1280) felbontáson túl szép színek, átlagos fényerő és természetesen multitouch érzékelés is jellemzi. Sőt stylust is képes kezelni, ami megtalálható a Microsoft Surface kiegészítők között.

A káva szokatlanul vastag, bár tény, hogy ezáltal könnyebben kézben tartható a tablet anélkül, hogy véletlenül megnyomnál valamit. A Surface Go egyik legnagyobb mutatványa a hátsó támaszték, amely fém zsanérokkal egyszerűen kinyitható és közel teljesen ki is hajtható. Ez a Type Cover háttérvilágításos billentyűzettel szerelt tokkal kiegészítve komplett notebook-élményt nyújt.

A támaszték nagyon masszív, nem csúszik, nem recseg, nem hajlik meg minden érintésre - kiváló mérnöki munka. Ugyanakkor a gépet ölben használni nem túl egyszerű instabilitása miatt. Sokkal jobban passzol viszont olyan környezetbe, ahol a hely nagyon szűkös: például repülőn ülve a turista osztályon kényelmesen kinyithatod az előtted lévő kis asztalon.

Akárcsak elődei, a Surface Go 3 is prémium külsejű gép benyomását kelti a maga magnéziumötvözet házával, élmény kézben tartani és elhihető, hogy sokáig állja majd akár a mindennapos használatot is. A nagyjából fél kg-os tömeg nem vészes, ráadásul nincs benne mozgó alkatrész, még ventilátor sem, tesztünk során pedig a melegedéssel sem akadt gondunk.

Maximális minimalizmus

A gép oldala szinte teljesen üres. Mindössze hangerőszabályzó és egy ki-be kapcsoló gomb található a bal felső sarokban, valamint egy Type-C port (5 Gbit/s, vagyis Thunderboltot nem kapsz). Ezt csak a Surface Connect csatlakozó egészíti ki, amelyhez a töltő kábelét mágnesesen csatlakoztathatod. Ez a megoldás még mindig elegáns, de a valóságban praktikusabb egy PD-kompatibilis Type-C töltőt hordozni magadnál, amellyel minden más Type-C-s kütyüdet is töltheted.

Odabent történt némi fejlesztés, és erre vártak a legtöbben, ha már egyszer a Go 3-ból az OLED-kijelző kimaradt (ez nem csoda, a teljes kijelzőcsere luxuscikk-kategóriába repítette volna a PC árát). A CPU tesztpéldányunkban már az Intel Pentium Gold 6500Y, de a drágább modellben Core i3-10100Y is elérhető.

Az alapmodell 4 GB RAM-ja és 64 GB eMMC tárhelye ma már édeskevés bármilyen feladatra, ezért jobb döntés a 8 GB RAM-ot és 128 GB SSD-t kínáló változat, amit főleg akkor javaslunk, ha az alap Windows 11 S rendszert szeretnéd leváltani. Ez a varázslat teljesen ingyenes és csupán pár kattintással teljes értékű Windows 11 Home verzióra teszel szert. Bár a Microsoft az üzemidőt, a biztonságot és a sebességet S-módban garantálja, a teljes értékű Windows sokkal vonzóbb, mégpedig azért, mert így bármilyen windowsos programot telepíthetsz (például Chrome-ot).

Sajnos azonban túl nagy száguldozásra így sem érdemes számítani: a Go 3-at nem úgy tervezték, hogy bármilyen feladatot elvégezhess vele, mivel a Pentium Gold 6500Y régi alapokra épül és csupán kétmagos, ahogy az SSD sem nevezhető villámgyorsnak. Böngészésre, tartalomfogyasztásra bátran bevethető ez a kombináció, még rajzoláshoz is jó, de komolyabb szerkesztési feladatokra, Photoshop intenzív használatára nem ajánljuk. Öröm az ürömben, hogy a CPU alig melegszik, így a hűtés teljesen passzív, a 26 Wh-s akkumulátorral pedig egész szép üzemidő hozható össze.

A hangzás szép és tiszta, a sztereó hangszórókat ötletesen rejtették el a káva két oldalán, de a hangerő elég halvány, a szomszédokat nem ezzel fogod kikergetni a világból. A Wi-Fi 6-vevő mellett még az arcfelismerő kamerát érdemes megemlíteni és azt, hogy kéretlen hulladékszoftverektől nem kell tartanod. Ez utóbbi nagy erénye minden Microsoft Surface gépnek, mert a PC-gyártók továbbra is előszeretettel szemetelik tele gépeiket mindenféle kipróbálható, felesleges programokkal.

Go 3, a brutális gamer-PC

Gyorsan oszlassuk is el a képzavart és azokat is nyugtassuk le, akik elgépelési hibát kiáltanak: nem tévedésből írtuk ezt le, a Surface Go 3 igenis nyújthat olyan gaming élményt, mint egy sokkal erősebb gamer-PC. A trükk természetesen nem a tuning vagy valami rejtett kapcsoló a gép oldalán (bárcsak lenne ilyen!), hanem a PC Game Pass, ami a legújabb neve a Microsoft gaming szolgáltatásának (korábban Xbox Game Pass for PC volt).

A több mint 100 PC-s játékot magába foglaló előfizetésben olyan címek is megtalálhatók, mint például a Forza Horizon 5, a Halo Infinite vagy a Flight Simulator. Ennek Ultimate verziója annyival tud többet, hogy a játékokat a felhőből képes futtatni, vagyis nem a Surface Go 3 általános felhasználásra tervezett CPU-jának és integrált grafikus vezérlőjének kell nekiveselkednie a lehetetlennek, hanem a Microsoft szerverei végzik el a kemény munkát. Neked csak billentyűzetre és egérre, vagy egy kontrollerre van szükséged, a PC Game Pass kínálatából pedig csak rá kell böknöd a kívánt játék címére és máris indulhat a móka.

Verdikt

A Surface Go 3 prémium kinézetű, különleges Windows 11-es tablet. Sőt bizonyos tekintetben egyedülálló is, mert nem igazán akad vetélytársa, ám sajnos a hazai ára igen magas, ebből törvényszerűen következik, hogy belépőszintű tabletnek nem nevezhetjük. Támogatása, szolgáltatásai mind első osztályúak, ám tény, hogy hasonló képességű eszköz Android alapokon már feleennyiért beszerezhető.

Ha veszel hozzá stylust, egeret és billentyűzetes Type Cover tokot (ami a Go 3-hoz magyar kiosztással is elérhető!), 300 ezer forintot is otthagyhatsz a pénztárnál, ami szédítően magas összeg a kompromisszumos Windows-élményért. Akinek megtetszenek a Go 3 erényei, nézze meg a Go 2-t is, ami alacsonyabb áron közel ugyanezt kínálja és természetesen Windows 11-re is frissíthető.

Microsoft Surface Go 3

Ár: 229 290 Ft
A Surface Go 3 prémium kinézetű, különc Windows 11-es tablet. Különc, mert nem igazán van vetélytársa, ám sajnos a hazai ára igen magas, ezért olcsó, belépőszintű tabletnek nem nevezhetjük.
  • Intel Pentium Gold 6500Y CPU
  • Intel UHD Graphics 615
  • 8 GB RAM, 128 GB NVMe SSD
  • 10,5” 1920×1280, fényes érintőkijelző
  • stylus-kezelés, Type Cover és Surface Connect csatlakozók
  • 1×Type-C Gen1, Wi-Fi 6
  • 2642 pont PCMark10
  • 1575,4/374,7 MB/s CDMark szekvenciális olvasás/írás
  • 526 perc üzemidő (PCM10)
  • Windows 11 S rendszer
  • 245×175×8,3 mm, 544 g
PRO
  • jó kijelző és üzemidő
  • prémium külső
  • kiváló támaszték
  • passzív hűtés
  • zéró hulladékszoftver
Kontra
  • gyenge CPU
  • nagyon kevés port
  • lassú SSD
  • csak Gen1-es USB Type-C
  • nagyon magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7715
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Microsoft Surface Go 3
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 34
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-12-18 18:16:37
    [gameinfo_webpage] => https://www.microsoft.com/hu-hu/surface/business/surface-go-3
    [gameinfo_tags] => microsoft, surface, go, teszt, laptop, notebook, tablet, táblagép, intel, windows
    [gameinfo_url] => microsoft-surface-go-3
    [gameinfo_pro] => jó kijelző és üzemidő
prémium külső
kiváló támaszték
passzív hűtés
zéró hulladékszoftver
    [gameinfo_kontra] => gyenge CPU
nagyon kevés port
lassú SSD
csak Gen1-es USB Type-C
nagyon magas ár
    [gameinfo_data] => Intel Pentium Gold 6500Y CPU
Intel UHD Graphics 615
8 GB RAM, 128 GB NVMe SSD
10,5” 1920×1280, fényes érintőkijelző
stylus-kezelés, Type Cover és Surface Connect csatlakozók
1×Type-C Gen1, Wi-Fi 6
2642 pont PCMark10
1575,4/374,7 MB/s CDMark szekvenciális olvasás/írás
526 perc üzemidő (PCM10)
Windows 11 S rendszer
245×175×8,3 mm,  544 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 229 290
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Surface Go 3 prémium kinézetű, különc Windows 11-es tablet. Különc, mert nem igazán van vetélytársa, ám sajnos a hazai ára igen magas, ezért olcsó, belépőszintű tabletnek nem nevezhetjük.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 34
            [manufacturer_name] => Microsoft
            [manufacturer_url] => microsoft
            [manufacturer_link] => www.microsoft.com
            [link] => /gyarto/microsoft
        )

    [link] => /termekinfo/microsoft-surface-go-3-7715.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó kijelző és üzemidő
            [1] => prémium külső
            [2] => kiváló támaszték
            [3] => passzív hűtés
            [4] => zéró hulladékszoftver
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyenge CPU
            [1] => nagyon kevés port
            [2] => lassú SSD
            [3] => csak Gen1-es USB Type-C
            [4] => nagyon magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.