Hirdetés

E-mailben ígértek kritikus frissítést a Windowshoz a támadók



|

A hackerek e-mailben sürgették az embereket, hogy telepítsenek egy kritikus frissítést a Windows 10-hez: persze zsarolóvírus állt a háttérben.

Hirdetés

A Trustwave kutatói jöttek rá, hogy a hackerek és spammerek olyan e-maileket küldtek szét az embereknek, amelyekben a Windows 10-hez egy kritikus frissítés telepítését erőltetik. Valójában egy Cyborg nevű zsarolóvírust terjesztettek ilyen formában. 

Hirdetés

Az időzítés remek volt, hiszen a Windows 10 November 2019 nemrég érkezett meg, de manuálisan kellett telepíteni. Emiatt aztán az volt a terv, hogy a kevésbé tapasztaltakat könnyebben ráveszik majd a kattintásra. 

A szakértők szerint egy sort mellékeltek, amelyben egy e-mailhez csatolt kritikus frissítést emlegettek, amelyet telepíteni kell. Ilyen e-mailt persze biztosan nem küld a Microsoft az embereknek, ráadásul még helyesírási hiba is volt a szövegben. 

A hamis frissítési csatolmánynak JPG kiterjesztése volt, de futtatható fájlnak bizonyult. Ilyet újfent soha nem küldene a Microsoft, főleg nem férne bele 28 KB-ba egy komplett frissítés. 

Aki mégis bedőlt a dolognak, azt egy .NET letöltő fogadta, ami a GitHub egyik fiókjából szedte le a Cyborg zsarolóvírust. Ez aztán titkosította és megfertőzte a felhasználói fájlokat, majd váltságdíjat követelt a Windows asztalán. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.