Hirdetés

A Linux sebezhetőbb, mint a Windows 10?



|

Egy meglepő jelentés szerint az Android és a Linux kevésbé biztonságosak, mint a Microsoft operációs rendszere.

Hirdetés

Ha felmerül a kérdés, hogy melyik lehet a 2000-es évek legsérülékenyebb operációs rendszere, látatlanban is a Windowsra tippelne szinte mindenki, de a National Institute of Standards and Technology elemzése arra jutott, hogy valójában a Linux az. 1999 és 2019 gyűjtött adatokat vizsgáltak meg, és a Linuxok kategóriájából a Debian "nyert", 3067 sérülékenységgel. Az Androidban 2563 sebezhetőség volt, a Linux kernel a harmadik lett 2357-tel, a macOS-ben 2212, az Ubuntuban 2007. Mivel szoftvereket is néztek, a toplistában a Firefox és a Chrome következik, 1873-as és 1858-as értékekkel. 

Hirdetés

A Windows 7-ben 1283 sérülékenységet rögzítettek, a Windows 10-ben 1111-et. Ez az elmúlt évtizedre vetítve 2394-et jelent, de nem könnyű az összehasonlítás, hiszen a Debian például 1993 óta van a piacon. 

A szakértők szerint ez mindenesetre jól mutatja, hogy történelmileg nem olyan katasztrofális a Windows biztonsága, mint elsőre hinnénk, és a Linux, valamint a macOS nem sebezhetetlen. A biztonság ugyanakkor nem csak a sérülékenységek számából tevődik össze, számít azok természete, kihasználhatósága, a fejlesztők válaszlépése és javítása, valamint sok-sok további faktor is. Tökéletes biztonság persze egyre inkább úgy tűnik, hogy nem létezik, a sérülékenységek 2019-es toplistáját pedig az Android, a Debian és a Windows 10 vezették, ebben a sorrendben. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.