Hirdetés

Miért kerül egy jó videokártya 1 millió forintba, és meddig marad ez így?



|

Mi áll a piac felborulása hátterében, hogy állnak most a dolgok és mik a kilátások? Ezeket próbáljuk meg megválaszolni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy milyen eseménylánc vezetett a napjainkban tapasztalható piaci helyzethez, körülbelül 2020 elejéig kell visszamennünk. Ekkorra már elkezdett körvonalazódni, hogy a Kínából indult járvány nem csupán influenza, annál valami jóval komolyabb, melynek jelentős hosszútávú hatásai lehetnek. Magyarországon márciusban szakadt át a gát, a témánk szempontjából fontos ázsiai régióban viszont már korábban is megkongatták a vészharangokat. Itthon még regisztrált beteg sem volt, mikor keletről már jöttek a hírek: piszok kemény drágulásra kell számítani.

A vírushelyzet miatt egyre nehezebbé vált a nemesfémek és egyéb nyersanyagok szállítása a távolkeleti gyárakba, továbbá a munkaerővel is gondok voltak, hiszen rohamosan terjedt a vírus. A Samsung és az SK Hynix mellett a TSMC gyártósorai is részben megbénultak. Utóbbi cég a teljesség igénye nélkül olyan termékek alkatrészeiért felelős, mint az új iPhone modellek, az M1-es Apple gépek, az összes AMD Ryzen 3000 és 5000-es CPU és Navi GPU, na meg persze az Xbox Series gépek és a PlayStation 5. A gyártó természetesen alkalmazkodott az új körülményekhez, a felgyülemlett keresetet azonban nagyon nehéz kielégíteni.

Ugyanis az igények a globális lezárások miatt az egekbe szöktek. Az iskolák és munkahelyek túlnyomó többsége átállt otthoni feladatvégzésre, aminek az lett a következménye, hogy a szórakoztató elektronikai cikkek, ideértve a videokártyákat is, egyre nehezebben voltak elérhetőek, mely tökéletes alapot biztosított a következő lépcsőfoknak.

Ezekkel az eseményekkel nagyjából egybeesik az a pont, mikor a kriptovaluták népszerűsége elkezdett az egekbe szökni. Ez csak tovább hergelte a piacot, mivel ahogy egyre többet kezdtek érni a fizetőegységek, annál több ember akart beszállni és így tovább, végtelen kör. Gyakran látjuk, hogy mikor üzletről van szó, semmi más nem számít, és ennek most épp a játékosok estek áldozatul.

Hirdetés

A kriptobányászok és nyerészkedő uzsorások az elmúlt néhány hónapban teljesen tönkretették a piacot az automatikusan vásárló robotjaikkal és az üzleti kapcsolataikkal, melyek révén még azelőtt vásárolnak fel hatalmas szállítmányokat, mielőtt azok megjelenhetnének az üzletek kínálatában.

A pontot az i-re az tette fel, hogy az Nvidia éppen tavaly mutatta be az RTX 30-as kártyáit, melyek a szuper videójátékos teljesítményük mellett véletlenül bányászatra is tökéletesen alkalmasak. Ha ez nem lenne elég, a gyártó úgy látta jónak, ha ezt tetőzve a legtöbb RTX 20-as kártya gyártását lassan leállítja, így még nehezebb helyzetbe hozva azokat a játékosokat, akik a GTX 10-es, vagy még régebbi generációról akartak 2020 végén, a máskor is őrült karácsonyi szezonban végre egy igazán jó ár-érték arányú GPU-ra váltani. Az Nvidia azóta újra gyártásba küldött néhány régebbi modellt, ezzel azonban semmi értékelhető hatást nem gyakoroltak.

És persze szomorkodhatunk mi, hogy nem tudunk játszani, mert nincs videokártya a boltban, de van egy fontosabb iparág, ahol talán még nagyobb a probléma.

A gyártósorról frissen legördülő autókban ma átlagosan 3000 chip van.

Mert hogy szenzorok felelnek az automatikus ablaktörlőért, ezek figyelik a keréknyomást, állítják az ülést. Vagyis csak állítanák, ha lenne mit beszerelni az autókba, de több nagy gyártó is kénytelen volt teljesen leállítani az üzemeit, és félkész autók tízezrei állnak a szabad ég alatt hatalmas parkolókban, egész egyszerűen azért, mert még nem tudták beszerelni a hiányzó alkatrészeket. A Peugeot-nál már kénytelenek voltak a digitális sebességmérőt visszacserélni analógra, annyira nem bíznak benne, hogy a közeljövőben javulna a helyzet.

Elemzők szerint 2021-ben ez 110 milliárd dolláros kiesést okoz majd a globális autóiparnak. Hogy mennyire nem javul a helyzet, azt jól mutatja, hogy ugyanezek az elemzők januárban még csak 60 milliárdra jósolták a gyártók veszteségét.

Hol tartunk most?

Az Nvida új, RTX 30-as termékcsaládja egy nagyon vonzó választás lehetne mindenkinek, aki bármilyen szinten videojátékra szánja az új számítógépét, van azonban egy apró probléma ezekkel: ha valaki valamilyen csoda folytán hozzá is tud jutni egy ilyen új generációs videokártyához, az extrém esetekben akár a négyszeresét is fizetheti az ajánlott fogyasztói árnak. Ez alól természetesen az AMD új GPU-i sem kivételek, azok is jóval a reális áruk felett vannak értékesítve, gyakran másodkézből, de bontatlanul.

Az Nvidia közben a támadások középpontjába került, hiszen egyes piaci információk szerint 175 millió dollár értékben adott el videokártyákat egyenesen bányászoknak. A nyomás miatt a cég szoftveresen próbálta megakadályozni a bányászprogramok hatékony futtatását, ez azonban hamar elhasalt. Most úgy néz ki, a gyártóknak köszönhetően mégis lesznek bányászásra alkalmatlan GPU-k a piacon.

Az Nvidia az RTX 3060-as kártyának 330 eurós listaárat határozott meg. Ehhez képest május 18-án 1100 euró környékén lehetett hozzájutni. Ez a gyártó által belőtt ár háromszorosa. Ha feljebb megyünk, még rémisztőbb a helyzet. A 3080-as, második legerősebb modell 720 eurós listaárával szemben az eladók 3000 euró környékén vesztegetik őket. Magyarán az Nvidia szerint nagyjából 250 ezer forint környékén kellene fizetnünk egy RTX 3080-as kártyáért, ehelyett most, ha egyáltalán kapunk, 1 millió körül kell érte kiperkálni.

Mik a kilátások?

Sajnos idén már semmilyen jelentős változásra nem lehet számítani. A kriptovaluták, ugyan hullámzó ütemben, de biztosan egyre többet érnek, emiatt a kereslet nem csökken a videokártyák iránt. Azok, akik nem akarnak más országba szóló, kétes eredetű számlával vásárolni GPU-t, csak abban bízhatnak, hogy lassan a gyártók utolérik az igényeket, erre azonban az optimista becslések szerint is csak 2022 első felében lehet számítani. 

Nem jobb a helyzet a konzolok terén sem. Az Xbox Series X épp úgy ritkaságszámba megy, mint a PlayStation 5 mindkét verziója, ha pedig valaki árulja, azt jóval a listaár felett teszi. Aki next-gen élményt szeretne a TV-jén, annak a legjobb esélye az Xbox Series S, ennek azonban van néhány jelentős korlátja a nagytestvérrel szemben.

A megoldás jelenleg egyedül a használtpiac lehet, itt azonban most különösen veszélyes vásárolni, hiszen nem tudhatjuk, hogy az eszközöknek milyen előélete van, a legtöbb esetben pedig már a garanciális idejükön is túl vannak ezek az alkatrészek. Abban pedig kár is bízni, hogy itt jobbak az árak. Egy RTX 2080-as kártyáért például minimum 320 ezer forint környékén kell fizetni, de modelltől függően ez az ár 360 ezer forint is lehet.

Az Nvidia, nem túl szimpatikus módon, azt javasolta a gamereknek, hogy amíg nem lesznek újra listaáron elérhetőek a hardverek, használják inkább a Geforce Now-t, ami egy fix díjért cserébe képes streamelni egyes játékkönyvtárak címeit. Egy próbát megér, de ahhoz is kell egy jó router és kellően erős net - szerencsére a routerárak még nem szálltak el. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.