Hirdetés

Miért törli a TikTok a szexuális felvilágosításhoz kapcsolódó videókat?



|

Több tartalomgyártó is utánajárt a témának, miután az edukációs céllal létrehozott anyagaikat eltávolította, a profilokat pedig tiltotta a közösségi oldal.

Hirdetés

Aki használja a TikTokot, valószínűleg tisztában van azzal a szabállyal, hogy a közösségi oldal felületén tilos megosztani olyan videókat és képeket, amelyek valamilyen formában szexuálisan explicit dolgokat tartalmaznak. Ez pontosabban azt jelenti, hogy nem jelenhet meg meztelenkedés, szexuális aktus ábrázolása, valamint szexuális stimuláció és fétisek sem.

Az oldal közösségi irányelvei viszont kivételt is megfogalmaznak, ugyanis edukációs céllal létrehozott tartalmakat szabad megosztani. Kiderült azonban, hogy ez veszélyes terep, ugyanis több beszámoló alapján a szexuális felvilágosításhoz kapcsolódó videók készítőit is felfüggeszti a TikTok.

Hirdetés

Sabrina Baxter fizioterapeuta több olyan videót is megosztott 2019 év végétől kezdődően, amelyekben különböző egészségügyi problémákat mutat be, illetve kínál megoldásokat. Azt tapasztalta, hogy az összes olyan anyaga törlésre került, amelyekben a szexuális egészségről beszélt - annak ellenére, hogy a videók nem tartalmaztak meztelenkedést, és kifejezetten edukációs céllal jöttek létre.

A TikToktól kapott értesítések alapján megszegte a közösségi irányelveket, és mivel kitartott amellett, hogy posztoljon a szexuális egészséggel kapcsolatban, profilja több hetes felfüggesztéseket kapott. Később azt tapasztalta, hogy a videói nem érik el a célcsoportot, csökkent a kapcsolódó interakció, így arra gondolt, hogy a profilja úgynevezett shadow ban státuszba került - vagyis hivatalosan nem került letiltásra, de a rendszer korlátozza a láthatóságát és elérhetőségét mások számára.

Hasonló tapasztalatai voltak Danielle Bezalel, Madeline Gregg és Dr. Alicia Jeffrey-Thomas  felhasználóknak is, akik mindannyian szexuális felvilágosításhoz és ismeretterjesztéshez kapcsolódó tartalmakat osztottak meg. Mivel a TikTok illetékesei nem szolgáltak magyarázattal, mindannyian arra törekednek, hogy valamilyen módon kijátsszák az algoritmust, és ne kerüljenek törlésre az edukációs videók.

Kiemelten figyelnek arra, hogy milyen nyelvezetet használnak, "sex" kulcsszó helyett a "seggs" szót írják címekbe, illetve a videók elején jelzik, hogy a tartalom kifejezetten oktató célú, és a közösségi irányelvek szerint nem kerülhet törlésre.

A TikTok a 2018-ban elfogadott FOSTA-SESTA törvény miatt keményített be, és töröl gyakorlatilag bármilyen szexuális jellegű tartalmat. A törvény célja alapvetően az, hogy megakadályozza az online szexkereskedelmet, viszont a gyakorlatban erősen korlátozza a legális szexuális tevékenységet és oktatást a közösségi médiás platformokon.

A további tapasztalatok alapján kiderült, hogy a TikTok hitelesített felhasználóira lazábban vonatkoznak a szabályok - vagyis aki megfelel a TikTok Creator Fund előírásainak, annak nem kell szembenézni olyan problémákkal, mint Baxternek és a többi, kisebb követői bázissal rendelkező felhasználóknak.

Jelenleg elég nehéz megoldást találni arra, hogy a célcsoportjaik számára elérhetőek legyenek a szexuális edukációs videók, mert ugyan lehet fellebbezni a videók törlését illetően, a tartalmak eltávolítása egyaránt káros a tartalomgyártók és a követők számára is. Jeffrey-Thomas szerint hitelesíteni kellene az oktató tartalmakat gyártó felhasználókat, így ezeket a profilokat nem jelölné a rendszer a kihágásokért, Bezalel szerint pedig egyszerűen korhatáros tartalmak elkülönítésére lenne szükség, hogy a felnőtteknek készített videók ténylegesen a célcsoport számára legyenek elérhetőek.

A TikTok nem nyilatkozott az esetekkel kapcsolatban, a hivatalos Safety Center felületen legutóbb idén június 30-án osztotta meg a közösségi oldal a beszámolóját arra vonatkozóan, hogy milyen okból és mennyi videó került törlésre 2021 második negyedévében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.