Hirdetés

MI-generált Schumacher-interjú miatt mehet bíróságra egy bulvárlap



|

A legendás pilóta családja nem nézi jó szemmel a kísérletet.

Hirdetés

A szolgáltatás novemberi elindulása óta ugyan az OpenAI már számos korlátozást beépített a ChatGPT-be a, a fejlesztői cenzúra eszköztára azonban valószínűleg sosem lesz elég széles ahhoz, hogy teljesen meggátolja a visszaéléseket, vagy a megkérdőjelezhető felhasználási módokat.

Minimum az utóbbi kategóriába sorolható egy német bulvárlap, a Die Aktuelle minap megjelent száma, amelynek címlapján egy interjút hirdettek Michael Schumacherrel, csupán az apró betűs részben árulva el, hogy valójában egy mesterséges intelligencia által generált beszélgetésről van szó, ami "megtévesztően valósnak" tűnik.

Hirdetés

Mint ismert, a legendás Formula-1-es pilóta 2013-ban szenvedett súlyos síbalesetet, azóta pedig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az utóbbi évtizedben csak a családja nyilatkozott az állapotáról, nem árulva el részleteket. A rokonok pedig nem nézték jó szemmel a Die Aktuelle húzását, az ESPN-en keresztül ugyanis azt közölték, hogy jogi lépéseket tesznek a lap ellen.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a bulvármagazin összekülönbözött Schumacher családjával. 2014-ben a versenyző feleségével, Corinna Schumacherrel illusztráltak egy cikket, ami kómából felébredt emberek történeteit mesélte el, azt indukálva, hogy a pilóta is köztük van, 2015-ben pedig a nő "új szerelméről" cikkeztek, csak a sorok között tárva fel, hogy a közös lányukról van szó.

Az utóbbi, megtévesztő cím miatt Corinna Schumacher be is perelte a bulvárlapot, ám elvesztette az eljárást. Azt lehetetlen előre megmondani, hogy az MI-generálta kamuinterjú esetében kinek áll a zászló, de érdemes lesz figyelemmel kísérni az ügyet, hiszen a generatív MI jogi szabályozása még mindig szürke zóna, így az ehhez hasonló korai esetek útmutatóul szolgálhatnak a későbbi keretek kialakításában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.