Hirdetés

Mikor kapja meg az Android Oreót a mobilod?



|

Összegyűjtöttük, hogy a gyártók különböző készülékeire nagyjából mikor várható a nagy rendszerfrissítés megérkezése.

Hirdetés

Az Android Oreo operációs rendszert már viszonylag "régen" kiadta a Google, azonban az aktuális verziót még mindig csak a Pixel és a Nexus készülékek tulajdonosai élvezhetik. Felmerül tehát a kérdés, hogy akinek valamilyen androidos zászlóshajója van, az mikorra várhatja a nagy rendszerfrissítés megérkezését? 

Hirdetés

Az Oreo alapvetően nem kínál túl sok vagy túl nagy frissítést és fejlődést, azonban mindenképp előrelépés a Nougathoz mérten. Természetesen mi felhasználók nem sokat tehetünk a várakozáson kívül. A múltbeli tapasztalatok és jelenlegi információk alapján azonban nézzük meg, hogy mikor számíthatunk az Oreóra az egyes népszerű készülékeknél. 

Samsung

Galaxy S8, Galaxy S8+ - Hivatalos információk egyelőre nincsenek, de a múltbeli tapasztalatok fényében 2018 januárjában vagy februárjában futhat be az Oreo az aktuális zászlóshajókra. A hálózatfüggő modellekre értelemszerűen később. 

Galaxy Note 8 - Sajnos a Galaxy Note 8 még nem Oreóval jelent meg, de a frissítés elvileg nem telik sok időbe a Samsungnak. A várakozások alapján az idei év legvégén vagy 2018 első hónapjaiban fut majd be az eszközre az aktuális Android. 

Galaxy S7, Galaxy S7 edge - A korábbi zászlóshajók már nem élveznek prioritást a szoftverfrissítések terén, elvégre az Oreo lesz az utolsó nagy csomag, amit megkapnak. Idén frissültek Nougatra a gyári Marshmallow rendszerről, az Oreo pedig jövő tavasszal érkezik rájuk. 

Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy S6 edge+ - Ezen készülékek egyike sem kap már Oreót hivatalos úton, ugyanis a rendszerfrissítések támogatási idején már mind túllépett. 

LG

LG V30 - Mivel ez az LG aktuális újdonsága, ezért vélhetően ez kapja meg elsőként az Oreót. Sajnos konkrét dátumokat még nem emlegetnek, csak remélni lehet, hogy az év végéig befut a csomag. 

LG G6 - Nehéz megjósolni a pontos dátumot, ugyanis egyes G5-ös modellekre már tavaly novemberben befutott a Nougat, míg más verziók csak idén májusban kapták meg a frissítést. Konkrétumok nincsenek. 

LG V20 - A V20 már a megjelenésekor Nougat rendszert futtatott, ennek ellenére lehetetlen megmondani, hogy mikor frissül. Logikusan a V30 és a G6 elsőbbséget élveznek, de 2018 első felében biztos, hogy ez a modell is megkapja az Oreót. 

LG G5 - Az Oreo az utolsó nagyobb csomag lesz a moduláris kiegészítőkkel kísérletező G5-re. Valószínűleg erre is tavasszal jön meg a frissítés. 

Motorola és OnePlus

Moto Z2 Play - A Motorola már ebben az évben szeretné a csúcskészülékeire kiadni az Oreót, és ha nem ütköznek nehézségekbe a mérnökök, akkor ez össze is jöhet. Először a Z2 Force Edition frissülhet, aztán idén ősszel vagy tél elején a Moto Z2 Play is. 

OnePlus 5 - A Geekbench adatai alapján a OnePlus 5-öt egy ideje már Oreo rendszerrel tesztelik, emiatt és a múltbeli ígéreteket figyelembe véve arra számíthatunk, hogy még az idei év végéig megkapja az új Androidot a OnePlus 5. 

HTC

HTC U11 - A gyártó általában igyekszik az elsők között, sőt, az első 90 napban kiadni a frissítést - ez az HTC 10-nél össze is jött. Ennek fényében majdnem biztos az idei év végi frissítés. 

HTC U Ultra - Az HTC szerint a U Ultra rögtön a U11 után kapja meg az Oreót, tehát elvileg nem kell sokkal többet várni ennél a modellnél sem. 

HTC 10 - Az Oreo az utolsó hivatalos rendszercsomag lesz a 2016-os csúcsmodellre, emiatt a gyártó valószínűleg nem is siet. Valamikor tavasszal várható a frissítése. 

Sony

Sony Xperia ZX1, ZX1 Compact - Az Xperia ZX1 már gyárilag Oreo rendszerrel jelent meg, vagyis aki ilyet rendel, annak nem kell a frissítési dátumon gondolkodnia. 

Sony Xperzia XZs - A hírek szerint a korábbi csúcsmodell az év végén kap Oreót, talán november végén vagy december elején. Az Xperia XZ tavaly novemberben frissült például. 

Huawei

Huawei Mate 9 - A Mate 9 oreós bétája már elindult, elvileg már novemberben befuthat az új rendszerfrissítés a készülékre. Ez azért is örömteli, mert a múltban nem sietett a Huawei a frissítésekkel. 

Huawei P10, P10 Plus - Gyárilag Nougattal jelentek meg, és valószínűleg csak 2018-ban érkezik meg ezekre az Oreo. A Huawei hagyományosan nem siet a rendszerfrissítésekkel, vélhetően a komoly tervezést igénylő EMUI felület miatt. 

Huawei P9, P9 Plus - A Nougat idén márciusban futott be az előző zászlóshajókra, ami nem jó hír az Oreo szempontjából. A legjobb esetben is tavaszra tippelhetünk, ha egyáltalán valaha érkezik ezekre új Android még. 

Biztos, hogy csupa jó dolog a rendszerfrissítés?

Bár hasznos új funkciókat kap a készülékünk, amely végre naprakész lesz, ennek ellenére ne dőljünk be a csillogó szoftvercsomag ígéreteinek. Sajnos majdnem minden márkánál és okostelefonnál jellemző, hogy a rendszerfrissítés után teljesítménybeli és üzemidőbeli problémákkal küzdenek a felhasználók, vagyis ha komoly bug nincs is, akkor sem felhőtlen az élmény, általában még egy gyári visszaállítás után sem. Nehéz olyan készüléket mondani, amelynek az üzemidejével nem akadt probléma egy főverzió-frissítést követően. Aki pedig az Apple-t védené, az ne feledje: az iPhone-okra is sokan panaszkodnak az iOS 11 óta, mérések ide vagy oda. Egy új rendszer képességeit akkor aknázhatjuk ki a legjobban, ha eleve olyan készülékünk van, amit gyárilag ahhoz terveztek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.