Hirdetés

Miközben a legtöbb helyen az 5G is gyerekcipőben jár, van olyan ország, amelyik már a 6G-re készül



|

Az ország magáncégei mellett Dél-Korea kormánya is kiemelt projektként kezeli a 6G-s mobilhálózatok kiépítését, amire egyre konkrétabb terveik is vannak.

Hirdetés

Sokunk számára még a 4G-ről 5G-re történő átállás is várat magára, a mobilhálózatok fejlesztésén dolgozó cégek és államok viszont már ennek indulásakor, 2019-ben elkezdték a következő szabványra, a 6G-re vonatkozó előzetes fejlesztési munkát. Számos szereplő verseng azért, hogy az ő technológiájuk lehessen majd a piacvezető, többek között Dél-Koreában folyik komoly támogatással a munka. Itt az állam is kiemelt fontosságú projektként kezeli a 6G-s fejlesztéseket, ezek kapcsán nemrég néhány komoly elvárást is megfogalmaztak.

A frissen kiadott specifikációk szerint a koreai kormány azt szeretné, hogy a náluk kifejlesztett új generációs mobilhálózat csúcsteljesítménye másodpercenként egy terabit adat továbbítására legyen alkalmas. Ez a Samsung összehasonlítása szerint az 5G-nél ötvenszer gyorsabb adatátvitelt jelentene, míg az egyre szélesebb körben használt gigabites vezetékes internethez képest ezerszeres gyorsulást. Mindez persze csak egy elméleti maximum, a cég úgy becsüli, hogy a felhasználók jellemzően inkább tízszeres sebességnövekedést tapasztalhatnak majd, másodpercenként 0,1 helyett 1 gigabitet.

Hirdetés

Emellett a koreai kormány által meghatározott specifikációk a hálózati késés terén is komoly javulást irányoznak elő, ezek szerint száz mikromásodpercre (azaz a másodperc tízezredrészére) kellene lenyomni az 5G-nél előírt egy milliszekundumról (vagyis a másodperc ezredrészéről), ami így tizedére csökkenne. Továbbá a jobb megbízhatóság, a hatékonyabb energiafelhasználás is szerepel a 6G-s hálózatokra vonatkozó előírások között, nem beszélve arról, hogy egy adott területen több eszközt legyen képes kiszolgálni.

Erre ráadásul nem is szeretnének rengeteget várni, Dél-Korea tervei szerint az első prototípusoknak már 2026-ra el kellenek készülniük, hogy a 2020-as évek végén és a 2030-as évek elején már a felhasználók is csatlakozhassanak a 6G-s hálózatra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.