Hirdetés

Milliókat kapott a Google-től az Android sérülékenységét felfedező magyar informatikus



|

Közel 28 millió forintnak megfelelő jutalom ütötte a mindössze 21 éves biztonsági szakértő markát.

Hirdetés

A nagy tech cégek körében bevett szokás, hogy vérdíjat tűznek ki az általuk kezelt szoftverek és hardverek sérülékenységeire, így aki elsőként szúr ki egy ilyet, az a probléma súlyosságától függően komoly összegű jutalomban részesülhet.

A Szegedi Egyetem mérnök-informatikus szakán tanult Schütz Dávid már egyike ennek a klubnak, miután a Google 70 ezer dolláros, vagyis közel 28 millió forintos díjazással tüntette ki egy androidos hátsó kapu megtalálásáért.

Hirdetés

Ekkora jutalom persze már nem jár akármilyen hibákért, és ez sem volt az. Schütz egy utazásról visszatérve, teljesen véletlenül felfedezte, hogy ha bekapcsolt állapotban háromszor elrontjuk a SIM-kártyánk PIN-kódját, majd a PUK segítségével újat állítunk be, az androidos készülék azonosítási kötelezettség nélkül feloldódik. A problémát több mobilon is sikerült reprodukálnia, így egyértelmű volt, hogy rendszerszintű gondról van szó.

Ennek ellenére nem vezetett sima út a jutalomig, a Schütznek ugyanis a beküldés után többször is rá kellett kérdeznie az ügyre, és még egy élő rendezvényen is prezentálta a gondot a Google mérnökeinek, mire megszerveztek egy konferenciahívást, és elismerték a javítás sürgősségét. A hátsó kaput bezáró fix végül november 5-én jelent meg, így a frissített készülékek már nincsenek veszélyben.

A fiatal szakértő korántsem kezdő bugvadász, a Szegedi Napnak adott nagyinterjújában elárulta, hogy még 10. osztályos középiskolásként kezdett érdeklődni a biztonsági hibák keresése iránt, az első, pénzzel is jutalmazott felfedezéséért pedig 2000 dollár ütötte a markát. Ha elmerülnél a történet részleteiben, Schütz a saját blogján is beszámolt a 28 milliós vérdíjról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.