Hirdetés

Milyen informatikusokat keresnek a fejvadászcégek?



|

A HumanField csoportvezető Senior HR tanácsadója mesélt a kiválasztási folyamatról és érdekes kulisszatitkokról.

Hirdetés

A hazai munkaerőpiac több ezer jól képzett diplomás informatikust lenne képes azonnal felszívni, és ez a szám a jövőben csak növekedni fog. Hogy pontosan milyen feltételek és kompetenciák szerint zajlik egy-egy kiválasztási folyamat, arról a HumanField csoportvezető Senior HR tanácsadója mesélt, és még több érdekes kulisszatitkot is elárult, ami hasznos lehet a munkakeresőknek és a továbbtanulóknak egyaránt. 

A felsőoktatási intézmények nagy hangsúlyt fektetnek a piacképes tudást nyújtó informatikai képzésekre. Ez a cégek visszajelzéseiből is egyértelműen látszik, ugyanis a frissdiplomás pályakezdő informatikus szakemberek nagyon hamar felvételt nyerhetnek egy-egy jól fizető pozícióba. A piacvezető magyar fejvadászcég, a HumanField Senior HR tanácsadója, Oszvald Anett elsőkézből mesélt az interjúk során megélt tapasztalatairól, valamint a jelöltek és a cégek elvárásairól.

Hirdetés

Az IT-szektor számára végzett toborzás és kiválasztás milyen szempontok szerint történik? Szabad kezet kaptok vagy a cégek előre vázolják az irányokat?

Általánosan minden keresésünkre elmondható, hogy az alapvető kompetenciákat és egyéb elvárásokat előre közlik velünk a megbízóink. Például azt, hogy milyen végzettsége legyen a jelöltnek, vagy épp milyen szintű nyelvtudás elvárt. Az IT-szektorban talán nagyobb az engedékenység, az években mért tapasztalatot illetően, mint egy gyártócégnél, mert az IT-ban szinte csak az számít, hogy legyen az illetőnek az adott területen konkrét szaktudása, programozási ismerete.

Vannak olyan szakmai kompetenciák, amik még mindig ritkák, de lenne rájuk igény?

Az IT-ban minden kompetencia nagy kincs, így akár pályakezdők, tapasztalat nélkül, jó tanulmányi háttérrel is könnyen tudnak érvényesülni, ugyanakkor itt a legelnézőbbek a végzettséget illetően is, mert a diplomát egy erős tapasztalat is könnyedén tudja egyensúlyozni.

Ebben a szektorban a kereslet jócskán meghaladja a kínálatot, ezért az IT cégek versenyeznek a munkaerőért. Mit tudnak kínálni a jelölteknek és mivel tudják meggyőzni őket, hogy náluk dolgozzanak?

Kiemelkedő bérezéssel és juttatási csomagokkal, és élen járó, "fancy" technológiát kínáló cégek tudnak csak kiemelkedni a mezőnyből, mert a teljes home office lehetősége ma már alapelvárás a fejlesztők részéről. A korábban nagyon vonzónak számító munkahelyi well-being juttatások, mint a játszó- és pihenőszobák, az édesség-, gyümölcs- vagy pizzanapok, esetleg a kisebb-nagyobb a csapatépítő programok vonzereje mára megkopott. Ezen kívül a folyamatos tanulási lehetőség, a tréningek, tanfolyamok is megnyerőek lehetnek a jelöltek számára.

Továbbá a cégek részéről rendkívül sokat számít a gyorsaság: a kiválasztási folyamat minél bonyolultabb és hosszabb, annál biztosabb, hogy a jelöltek lemorzsolódnak. A fejvadászcégekkel mindig sokkal gyorsabb a folyamat, hiszen mi optimalizálni tudjuk mind a megbízóink, mind a jelöltek részéről a kiválasztást. Nem csak meggyorsítjuk a kiválasztási folyamatot, de akár elsimíthatunk olyan problémákat is, amik kommunikációs nehézségek miatt sosem derülnének ki egyik fél részére sem. Nem ritka manapság a fordított referencialevél: már meglévő dolgozókkal készítenek rövid interjúkat arról, hogy miért szeretnek ott dolgozni, ezzel is meggyőzendő a leendő munkatársakat. Sokszor tartanak akár próbanapot is a cégeknél, hogy lássák, hogy zajlanak a folyamatok, milyen csapatba fognak kerülni, milyen jellegűek a feladatok.

Oszvald Anett, a HumanField Senior HR tanácsadója

Milyen igényeket támasztanak a jelöltek a leendő munkahellyel szemben?

Minden iparágban és feladatkörben elmondható, hogy a folytonos visszajelzés az egyik legfontosabb az ott dolgozóknak. Nincs annál rosszabb, ha belépnek egy munkahelyre, majd soha semmilyen visszajelzést, ösztönzést vagy motivációt nem kapnak a közvetlen felettesüktől. Ezen túl még az átlátható, érthető folyamatokat és munkautasításokat várják el, de természetesen a bérezés és a juttatások is fontos szerepet játszanak, illetve a rugalmasságot is elvárják a munkáltató részéről. Például, ha a kisgyerekért előbb kell menni, esetleg ügyintézés miatt ne kelljen kivenni szabadnapot. A koronavírus óta még inkább igénylik a munkavállalók a hibrid vagy teljes home office lehetőséget, főleg az IT-piacon.

Hogy látod a nemek közti arányokat? Még mindig jóval több a férfi ebben a szakmában, mint a nő? Ha igen, szerinted mi lehet az oka?

Valóban sokkal több a férfi ebben a szakmában, bár vannak nagyon jó ellenpéldák. Egy nagyon kedves volt iskolatársam, az imagiLabs társalapítója és vezérigazgatója, Pálfi Dóra nem rég a Forbes Hungary 30 under 30 és az University Honors Scholar/Founder's Day Award díjazottja lett. Illetve egyre több kampány készül különböző multicégek, például a Telekom vagy a Lego háza táján, hogy már igenis elavultak azok a nézetek, miszerint vannak inkább lányos és inkább fiús szakmák.

A férfiak gondolkodásmódja és analitikus képességei mindenesetre jobban passzolnak az IT világához, míg a nők a mai napig a humán területeken sikeresebbek, ahol beszédkészségüket, empatikusságukat, mással való törődésüket tudják hasznosítani. Talán ez az oka annak, hogy több a férfi programozó és a női HR-es vagy épp tanár. Szerencsére azért már látunk javuló tendenciákat, és sokkal több a női IT-s jelöltünk, mint 5 évvel ezelőtt, de még mindig kevesen választják ezt a területet hivatásuknak.

Mely erősség teszi a nőket alkalmassá arra, hogy az IT pályán akár fejlesztőként vagy mérnökinformatikusként elhelyezkedjenek?

Az előző válaszban már említettem a nők érzékenyebb és empatikusabb látásmódját, illetve szerintem néha precízségben is kenterbe verjük a férfiakat, ami egy rendkívüli pontosságot igénylő iparágban különösen fontos. Ennek ellenére nincsen olyan konkrét tulajdonság vagy erősség, ami miatt a nők vagy a férfiak kiemelkedően alkalmasak lennének erre a pályára. Itt is a megszerzett tudás, és az IT- terület iránti elhivatottság és szeretet a fontos.

Szoktatok a későbbiekben visszajelzést kapni a cégektől a felvett munkaerőt illetően? A nők esetében mit lehet elmondani, hamar felveszik a ritmust?

Igen, azoknál a cégeknél, ahol rendszeresen vannak kereséseink, ott folyamatosan kapunk visszajelzést, de az elhelyezett jelöltek is gyakran keresnek meg minket, hogy mennyire elégedettek a munkahelyükkel, és hálásak, mert megkerestük őket. A nők épp olyan hamar felveszik a ritmust, mint a férfiak, itt nincsenek nemek közti különbséget. Sokkal inkább az egyéni hozzáállás számít.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.