Hirdetés

Minden, amit az Android 12-ről tudni érdemes



|

Az operációs rendszer történetének egyik legizgalmasabb frissítését ígéri a Google, a bétát pedig már telepíthetjük is.

Hirdetés

A Google még februárban adta ki az Android 12 első fejlesztői változatát, így az applikációkon dolgozók már hónapok óta finomhangolhatják a szoftvereiket. A májusi Google I/O-n aztán megnyitották a kordont a Pixel tulajdonosok előtt is, június 9-én pedig kibővítették a résztvevő készülékek körét, így immár több mint egy tucat különböző telefonra tölthető a legújabb operációs rendszer bétája. A támogatott mobilok listája a cikk végén található.

Hirdetés

Mikorra várhatjuk a hivatalos megjelenést?

Konkrét dátumot egyelőre nem közölt a Google, de az elmúlt években mindig augusztus-szeptember környékén kapták meg a szoftvert azok, akiknek stock Android, vagy ahhoz nagyon hasonló rendszer dolgozik a telefonján. A jelek szerint most is hasonló lesz a beosztás, júliusban már elkezdik a stabilitási teszteket, így kora ősszel debütálhat a szoftver. Persze a legtöbb gyártó teljesen testre szabott Androiddal adja a telefonjait, ezért sok esetben több hetes-hónapos csúszást is tapasztalhatnak a felhasználók.

Vadonatúj kezelőfelület

A jól bevált Material Designt a Material You váltja, ami még több lehetőséget ad a felhasználók kezébe. A kezelőfelület színeit teljesen átvariálhatjuk, sőt akár automatikusan is alkalmazkodhat a UI a háttérképünkhöz, beleértve az értesítéseket, widgeteket, és rengeteg egyebet is. Szintén sokat változtak az animációk, így a hétköznapi használat során is egy kicsit izgalmasabb, mókásabb lett nyomogatni a telefonunkat, miközben ezek az interakciók kevésbé merítik az akkumulátort: a Google szerint a rendszerszolgáltatások 22%-kal fogyasztanak kevesebbet. Miután az Apple tavaly a widgetekre helyezte a hangsúlyt az iOS 14-ben, a Google-nek is lépnie kellett, kaptunk is pár újítást, azonban egyelőre nem tiszta, hogy ezek mikor debütálnak, illetve hogy csak a Pixelekben, vagy más mobilokban is elérhetőek lesznek-e.

A Google mérnökei folyamatosan figyelik a felhasználói visszajelzéseket a béta során, a hangerőszabályzó animáción például már változtattak is a májusi rajt óta.

Adatvédelem

Ezen a fronton folyamatosan erősödik a Google, az Android 12 sem lesz kivétel. Már az operációs rendszer szintjén megszabhatjuk, hogy mely alkalmazások hogyan férhetnek hozzá a személyes adatainkhoz. A jövőben egyrészt ikonok jelzik majd, hogy mihez fér hozzá egy adott app, másrészt az értesítési panelből azonnal letilthatjuk a kamerát vagy a mikrofont, ez pedig felülírja az alkalmazásnak adott jogosultságokat is. A Google szerint a felhasználók sokkal átláthatóbbnak fogják találni a rendszert, és fontos változás, hogy a cookie-kat is szigorúbban kezelik, ezért az eltárolt adatokat az alkalmazások nem adhatják tovább.

Értesítések

Ez a terület már az Android 11-ben is hangsúlyos volt, és természetesen a következő verzióban is fókuszban marad. Egyrészt alapjaiban változik meg a kezelőfelület, például nagyobb szövegbuborékokat kapunk, egyszerűbb lesz elérni a párosított eszközöket és okosotthon-kütyüket, valamint egyetlen érintéssel ki-be kapcsolhatjuk a Google Pay funkciókat. Az értesítések egyedi ikonokat kapnak majd, a fejlesztők pedig beállíthatják, az alkalmazásaik hogyan viselkedjenek záróképernyőn, vagyis ezeket csak autentikáció után láthatjuk, ha biztosra akarunk menni. Természetesen a motorháztető alatt is akadnak újítások, a jövőben egy értesítésre koppintva sokkal gyorsabban eljuthatunk az adott alkalmazáshoz.

Apróságok

Természetesen ezeken felül rengeteg kisebb változást is eszközöltek a Google mérnökei. Bizonyos Pixel telefonok például kocsikulcsként is használhatóak lesznek BMW és Volvo modellekben, ami kifejezetten izgalmasnak hangzik.

A HEVC codec egyre népszerűbbé vált mobilos körökben, az Android 12 egyik újítása pedig lehetővé teszi majd, hogy azok az appok is kezelni tudják, amik natívan nem támogatják a formátumot. Ha egy app nem tudja kezelni a HEVC fájlokat, azok automatikusan transzkódolódnak AVC-be. A videók mellett a képkezelés is megváltozik, az Android 12 ugyanis az AVIF kiterjesztést is támogatja. Ez a jpeg-nél sokkal jobb minőségű tömörítésre képes, hasonlóan alacsony fájlméret mellett.

Szintén izgalmas újításnak hangzik a haptikus-audio effekt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alkalmazások egyedi rezgéseket generálhatnak a telefon vibrációs motorjával, például egy versenyjátékban attól függően, hogy milyen felületen vezetünk.

A béta már telepíthető

Ahogy a cikk elején említettük, immár nemcsak Pixel mobilokra, hanem egy tucat 3rd party eszközre is elérhető az Android 12. Íme a teljes készüléklista:

  • Pixel 3 / 3 XL
  • Pixel 3a / 3a XL
  • Pixel 4 / 4 XL
  • Pixel 4a / 4a 5G
  • Pixel 5
  • Xiaomi Mi 11 Ultra
  • Xiaomi Mi 11
  • Xiaomi Mi 11i (Mi 11X/Redmi K40 Pro)
  • Xiaomi Mi 11 Pro (China-only)
  • OnePlus 9 Pro
  • OnePlus 9
  • OPPO Find X3 Pro
  • Vivo iQOO 7 Legend
  • Realme GT
  • Nokia X20
  • ASUS ZenFone 8
  • Sharp
  • Tecno Camon 17
  • TCL 20 Pro 5G
  • ZTE Axon 30 5G Ultra
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.