Hirdetés

Minden eddiginél nagyobb 3D-s térkép készült a világegyetemről



|

30 kutatóintézet 20 éven át tartó munkájának eredményét hozták nyilvánosságra nemrég.

Hirdetés

Egy nemzetközi tudóscsapat a világegyetem eddigi legnagyobb háromdimenziós térképét készítette el, ehhez pedig egy 6 éves kutatás (eBOSS) során milliónyi galaxist és kvazárt is elemeztek. Ezek felhasználásával barionikus akusztikus oszcillációk mérését végezték el, amelyek a korai univerzumban az anyageloszlásban megőrzött lenyomatai. A háromdimenziós térképet 30 kutatóintézetben több száz tudós rakta össze, 20 év alatt. 

Hirdetés

Az eBOSS projektet még 2012-ben indították el, és sok tudós örül, hogy már most lett eredménye. A kozmológiai történelem hiányosságait az 1998 óta rendelkezésre álló adatokból töltötték ki, és ezekre is építkeztek, hogy jobban megértsék a világegyetem tágulási folyamatát. Az ősrobbanás a tudósok szerint 13,8 milliárd évvel ezelőtt történt. 

A tudósok ismétlődő mintákat kerestek, igyekeztek a sötét anyagra és az energia sűrűségére koncentrálni, továbbá a tömeg eloszlására a világegyetemben. A hatmilliárd évvel ezelőtti részhez a legősibb, legvörösebb galaxisokat vizsgálták, a távolabbi korok feltérképezéséhez a legfiatalabb, kék galaxisokat. 11 milliárd évvel ezelőttre visszatekintve a kvazárokat vizsgálták. Erről a korszakról eddig nagyon kevés ismeret volt, de egy 5 éves megfigyelésnek hála kozmológiai szempontból sok értékes információhoz jutottak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.