Hirdetés

Minden korábbinál ügyesebb és ijesztőbb a Boston Dynamics új humanoid robotja



|

Atlas nyugdíjazása után nem sokkal színre is lépett az utód, ami az emberszabású robotok új generációját képviseli.

Hirdetés

A Hyundai tulajdonában álló Boston Dynamics a napokban meglepte a világot, és váratlanul bejelentette a 2013 óta fejlesztett, számtalan videóban parádézó Atlas robot nyugdíjazását. Már ebből is sejteni lehetett, hogy a régi ismerős visszavonulása egy új technológia bemutatását készíti elő, mivel az elmúlt évtizedben látványosan feltámadt a verseny a munkára szánt humanoid robotok piacán, az olyan konkurensek, mint az Apptronik, a FigureAI vagy a Tesla pedig sorra jelentették be a kissé elavult Atlasnál látványosabb megoldásaikat.

A bostoniak így végül nem is vártak sokat a nagy attrakcióval, máris prezentálták a nyugdíjazott robot utódját, amelynek az elnevezése ugyan nem lett valami fantáziadús, cserébe viszont óriási előrelépést mutat a technológiai oldalon.

Hirdetés

A szintén Atlasnak hívott robot jóval kecsesebb és emberszerűbb formát kapott a felmenőjénél, azzal ellentétben pedig nem hidraulikát alkalmaz, hanem teljes egészében elektromos rendszerre épül, amivel a Boston Dynamics rövid videója alapján akár jóval mozgékonyabb is lehet, mint a szaltózó, táncoló és parkouröző elődje. Az alig 40 másodperces felvételen azt láthatjuk, ahogy az új Atlas a teljes torzóját elforgatva feltápászkodik a földről, majd jól szemügyre vesz minket, és egy robothoz képest könnyed léptekkel távozik.

A robotok kapcsán ugyan már iszonyú elcsépelt a Terminátor-hasonlat, de a jelenetet elnézve nehéz nem az érzelemmentes, mindenen átmenő, minden helyzetből felálló és mindig célba érő gyilkológépekre asszociálni. A Boston Dynamics azonban szerencsére nem bérgyilkosnak, hanem valóélet-beli bevetésekre szánja az Atlast, amit a világ legdinamikusabb humanoid robotjaként jellemez.

Ami a lehetséges alkalmazási területeket illeti, a cég ipari felhasználásra tervezte a gépet, amelyre "unalmas, piszkos és veszélyes" feladatokat bízna. A tesztelésből az anyavállalat Hyundai is kiveszi a részét, a gyáraiban biztosítva teret az új Atlas próbaüzemére. A részletekkel ugyanakkor még adósak maradtak a bostoniak, akik a közleményükben most azt ígérik, hogy a következő hónapok során többet is elárulnak az új generációs robotról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.