Hirdetés

Mindenki a Facebook miatt bosszankodik, de a WhatsApp leállása is óriási gondot jelentett



|

Az üzenetküldő nem csak a világ legnépszerűbb csevegőplatformja, de egyben az egyik legnagyobb közösségi oldal is.

Hirdetés

A Facebook-birodalom tegnapi letérdelésével hazánkban kétségtelenül a közösségi oldal, az üzenetküldő Messenger és az Instagram elérhetetlensége miatt panaszkodtak a legtöbben, míg a szintén Zuckerberg-érdekeltség WhatsApp csevegőapp viszonylag kevés figyelmet kapott.

Pedig a Facebook által még 2014-ben felvásárolt platform fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen jóval jelentősebb szerepet tölt be a világban, mint ahogy az Magyarországról érzékelhető.

Hirdetés

A biztonságos, titkosított kommunikációval csábító WhatsApp legbeszédesebb statisztikája, hogy havonta több mint 2 milliárd aktív felhasználója van, amivel a saját kategóriájában fölényesen dominálja a piacot. Ám még ennél is nagyobb szó, hogy általában vége is harmadik helyezett a közösségi oldalak sorában a Facebook és a YouTube mögött. A WhatsApphoz képest ezzel eltörpülnek még az olyan nagy nevek is, mint a Twitter (397 millió felhasználó), a Reddit (430 millió felhasználó), vagy a TikTok (1 milliárd felhasználó).

A legnépszerűbb közösségi oldalak a havi aktív felhasználók száma (millió fő) szerint. Forrás: Statista

Hogy milyen sok államban támaszkodnak a csevegőplatformon keresztül folytatott kommunikációra, azt remekül szemlélteti a Similarweb térképe is, melyen a WhatsAppot jelképező kék borítja a világ komoly hányadát. Az elemzőcég felmérése szerint 94 vizsgált országból 58-ban a Facebook tulajdonában álló üzenetküldő a legnépszerűbb ilyen szolgáltatás. Dél-Amerika például szinte teljes egészében WhatsApp-domínium, Európából pedig többek közt Németország, Ausztria, Csehország és az Egyesült Királyság népe gyarapítja a rajongók táborát.

A legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatások, ország szerint. Forrás: SimilarWeb

A mély beágyazottság pedig további szempontokból is kiemeltté teszi a WhatsAppot. Brazíliában és a 400 millió aktív felhasználót adó Indiában például már fizetni is lehet az alkalmazással, a platform saját jelentése szerint pedig a vállalkozások világszerte 175 millió ügyféllel tartják a kapcsolatot a WhatsApp for Business üzleti szolgáltatáson keresztül.

A Facebook infrastruktúrájának leállásával mindez teljesen elérhetetlenné vált, ami persze remek alkalom volt a rivális titkosított platformoknak a tündöklésre. A Signal és a Telegram nem is mulasztották el a lehetőséget, és egy-egy Twitter-posztban emlékeztették a világot, hogy az ő szolgáltatásuknál minden rendben van. Az előbbi finoman felhívta a figyelmet a regisztrálás lehetőségére, az utóbbi pedig egy poénos mémet osztott meg a Brooklyn 99 című filmsorozatból.

Összességében persze csekély az esély arra, hogy egy néhány órás leállás miatt tömegek váltanának, de arra kiválóan rávilágít az eset, hogy a vetélytársak éhesek és készen állnak, bőven vannak alternatívák a Facebook szolgáltatására. A WhatsApp pedig egyébként is PR-gondokkal küzd, az év elején például a magánszférájukat féltő felhasználók valósággal megrohamozták a Signalt az adatkezelési szabályzat módosítása után, nemrég pedig az EU rekordösszegű, 50 millió eurós bírsággal sújtotta a WhatsAppot a GDPR megsértése miatt.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.