Hirdetés

Mindenkinek elérhetővé tette a jelszómentes bejelentkezést a Microsoft



|

A redmondiak is nagyon szeretnék, ha végre megszabadulnánk a biztonsági kockázatot jelentő jelszavaktól.

Hirdetés

A jelszavakon alapuló bejelentkezésnek megvan az az óriási hátránya, hogy a legtöbb, gyakorlatban is használt jelszót nagyon könnyű kitalálni, és még a kétlépcsős hitelesítés sem garantálja, hogy trükkös csalók nem tudják megszerezni a belépéshez szükséges adatokat. A legnagyobb tech cégeket tömörítő FIDO (Fast IDentity Online) Alliance ezért állt elő a fejlettebb Passkeys-szabvánnyal, amely teljesen kiradírozza a jelszavakat a képből, hogy a nehezebben feltörhető, és egyben kényelmesebb biometrikus azonosításra helyezze a hangsúlyt.

A jóslatok szerint a magyarul jelszókulcsnak hívott megoldás  idővel teljesen kiváltja majd a hagyományos jelszavakat. A közelmúltban a Google és a Sony is tettek erőfeszítéseket az új szabvány elterjesztésére, most pedig a Microsoft lépett színre egy fontos bejelentéssel.

Hirdetés

A redmondiak ugyanis közölték, hogy a normál fogyasztói fiókokon is elérhetővé teszik a Passkeys-alapú belépést, így már nem szükséges jelszavakat bepötyögni a Microsoft-szolgáltatások eléréséhez.

"A mai naptól kezdve az arc, az ujjlenyomat vagy a készülék PIN-kódja segítségével, jelszókulccsal férhet hozzá a Microsoft-fiókjához a Windows, a Google és az Apple platformokon. A jelszókulcs gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a Microsoft mindennap használt szolgáltatásaihoz, és a jelszavaknál sokkal jobban védi fiókját a rosszindulatú támadásoktól."

- írják a redmondiak. Na de miben is áll a Passkeys különlegessége? A mások mellett az Apple, a Google és a Microsoft együttműködésével kifejlesztett technológia két egyedi kulcsra épül a bejelentkezés során: az egyiket az adott szolgáltatás tárolja, a másikat pedig maga az eszközünk, biometrikus azonosítás (pl. ujjlenyomat, arc) vagy PIN-kód által védve. Ennek köszönhetően a támadók fizikai hozzáférés nélkül nem szerezhetik meg a belépéshez szükséges kódot, és a megtévesztő adathalász oldalak sem működnek.

A legjobb pedig az, hogy a jelszókulcsokat használva nem kell többé jelszavak kitalálásával, megjegyzésével és megújításával vacakolnunk, hiszen azok hiányoznak az egyenletből. Összességében tehát melegen ajánlott a Passkeys használata, ahol csak van erre lehetőség. A Microsoft a funkció beállításához egy közvetlen linket is megosztott, így a váltáshoz csak ide kell kattintani, és követni az utasításokat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.