Hirdetés

Mindent megtud az androidos felhasználókról egy nemrég felfedezett orosz kártevő



|

Különösen veszélyes androidos malware bukott le, a szakértők figyelmeztetnek, hogy ellenőrizzük az appok hozzáférési engedélyeit.

Hirdetés

Régóta ismert, hogy az orosz állam jelentős anyagi forrásokat fordít a kiberhadviselés mindenféle formájára, legyen szó a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozásról vagy az Ukrajna lerohanását kísérő álhírcunamiról, melynek hatása a magyar közösségi médiában is megmutatkozik.

A Lab52 kiberbiztonsági cég nemrég egy különösen veszélyes, androidos telefonokat támadó kártevőt fedezett fel, amely mögött az államilag szponzorált Turla hackerbanda állhat.

Hirdetés

A "Process Manager" nevű alkalmazás egyelőre nem tisztázott módon összesen 18 engedélyt szerez a készülék funkcióihoz, köztük a hívásokhoz, az üzenetekhez és a helyadatokhoz, majd egy távoli szerverre továbbítja az ellopott információkat. A hozzáféréshez nem kéri a felhasználó jóváhagyását, idővel pedig a saját ikonját is eltünteti, és rejtve fut tovább a háttérben, könnyedén megvezetve a figyelmetlenebb áldozatokat.

Ha pedig ez nem lenne elég, a malware további alkalmazásokat is letölt a készülékre, például egy indiai appot, ami pénzt ajánl az első bejelentkezésért. Valószínű, hogy a támadók a mit sem sejtő célpontok telefonját használják arra, hogy tömegesen jelentkezzenek be az ilyen alkalmazásokba, besöpörve az ezért járó jutalmat.

A malware esete ismét rámutat, hogy milyen kifinomult módszerekkel támadnak a hackerek, és hogy mennyire fontos az odafigyelés az appok letöltésekor. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy mindig ellenőrizzük az alkalmazásoknak adott engedélyeket.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.