Hirdetés

Mindössze pár nap után lezuhantak a SpaceX legújabb műholdjai



|

Geomágneses vihar miatt fulladt kudarcba a Starlink-program legutóbbi bővítése.

Hirdetés

Habár az űrbéli megfigyelések pontosságát féltő csillagászok már évek óta tiltakoznak Elon Musk és a SpaceX internetes műholdhálózata ellen, a globális infrastruktúra kiépítése töretlenül halad, már több mint 2000 Starlink-szatellit kering a Föld körüli alacsony pályán.

A legutóbbi kilövést február 3-án tartották, amikor is a Falcon 9 hordozórakéta egy 49 műholdból álló szállítmányt juttatott a rendeltetési helyére a NASA Kennedy Űrközpontjából. Habár maga a művelet sikerrel zárult, Muskék végül mégsem örülhettek, egy geomágneses vihar ugyanis néhány nappal később visszakényszerítette a Földre az eszközöket.

Hirdetés

A geomágneses viharok során hirtelen drasztikusan megváltozik a bolygó mágneses tere, a rendkívüli kilengés akár napokig is eltarthat. A viharok a mesterséges égitestek pályáját is képesek megzavarni, a Starlink-műholdak esetében pedig pontosan ez történt. A SpaceX közlése szerint ugyan a biztonsági üzemmód aktiválásával megpróbálták csökkenteni a vihar hatását, ám a műholdaknak nem sikerült visszatérniük az eredeti pályájukra, s valamikor a tegnapi nap során el is égtek a Föld légkörében.

Becslések szerint egyetlen Starlink-műhold üzembe helyezése mindennel együtt 230-280 millió forintba kerülhet, a geomágneses viharban pedig kb. 40 egység veszett oda, így meglehetősen költséges balesetről beszélünk. Ez persze nem akasztja meg a programot, a következő fellövést február 14-re tervezik, ezúttal 51 szatellittel a fedélzeten, amit még ebben a hónapban három további küldetés követhet.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.