Hirdetés

Tudtad, mit jelent rólad a Windows 10?



|

A Windows 10 alapbeállításon rengeteg mindent kifecseg rólad, egy kis odafigyeléssel azonban megvédheted magánszférádat, megszűrve, hogy milyen adatokat gyűjthet a rendszer.

Hirdetés

Meglepően sok adatot kebelez be felhasználójáról a Windows 10 mindennapos használata során, sokan azonban komolyan veszik a magánszféra védelmét, főként, hogy a személyes használatra vásárolt PC-ken rengeteg érzékeny adatot tárolunk. A Windows 10 adatgyűjtése miatt már a kezdetekben is kritizálták a Microsoftot, amely igyekszik folyamatosan átláthatóbbá tenni az adatvédelmi lehetőségeket. A nyomás gyakorlatilag folyamatos (a Facebook adatvédelmi botrányai és a GDPR-őrület közepette pedig valószínűleg még komolyabban odafigyelnek rájuk), ezért a redmondi szoftvercég elkötelezte magát amellett, hogy a jövőben jelentősen redukálja az adatgyűjtést - olyan mértékben, amely még éppen elég az eszközök biztonságának és naprakész állapotának fenntartásához.

Hirdetés

Jövőbeli változtatások ide vagy oda, érdemes már most alaposan körbenézni a Windows 10-ben, hiszen nem megfelelő beállításokkal valószínűleg sokkal több dolgot jelent le rólad a rendszer, mint szeretnéd. Ezt már csak azért is érdemes megtenned, mert van rá esély, hogy amikor a PC és a rendszer még új volt, akkor az izgatottság miatt gyorsan végigmentél a beállításokon, és nem törődtél a különböző bepipálható dobozokkal, opciókkal. A rutinszerű beüzemelés után szerencsére bármikor módod van arra, hogy a megfelelő konfigurációval fokozd magánszférád védelmét.

Ezt gyűjti be a Microsoft

Állandóan azt halljuk, hogy a Microsoft rengeteg adatot gyűjt be rólunk. De pontosan mit is ment el például a felhőbe? A redmondi cég elárulja ezt, méghozzá adatvédelmi irányítópultjában. Ebbe az account.microsoft.com/privacy webcímen keresztül tudsz bejelentkezni Microsoft-fiókoddal. Az oldalon nemcsak áttekintheted különböző előzményeidet és a rólad gyűjtött adatokat, de akár törölheted is azokat. Akadnak itt böngészési és keresési előzmények, tartózkodási hellyel kapcsolatos műveletek, médiatevékenységekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal, valamint teljesítménnyel és egészséggel összefüggő adatok. Az adattípusok közötti böngészés után innen bármit törölhetsz, az adatgyűjtést megakadályozásának azonban további feltételei is vannak.

Jó ötlet az újratelepítés

Amennyiben egy ideje már használod a PC-det, adatvédelmi szempontból jó ötlet tiszta lapot kezdened, és újratelepítened az operációs rendszert. Az elfelejtett beállítások és a sorra telepített programok idővel mind biztonsági kockázatot jelenthetnek - egy friss telepítés (szigorúan a szükséges mentések elvégzése után) tiszta kezdetet jelent.

 

Irány a Gépház!

Magánszférád erősítése érdekében a Windows 10 Gépházát kell célba venned. (Sajnos a Cortana továbbra sem támogatja a magyar nyelvet, ezért ennek beállításai miatt nem kell izgulnia a magyaroknak.) Lépj be az [Adatvédelem] menübe, és a bal oldali panelen jelöld ki az [Általános] sort. Itt több kapcsoló is lesz. A legnagyobb riadalmat valószínűleg rögtön az első okozza, amely szerint az alkalmazások egy úgynevezett hirdetési azonosító felhasználásával személyre szabott reklámokat mutatnak neked, miután követnek, és figyelik tevékenységedet. Ha valaki eddig nem tudta, hogy miért van tele a monitora autós hirdetésekkel, miután egy új autó oldalát nézegette, akkor most megtalálta a választ a rejtélyre. Az adatvédelem maximalizálásához mind a négy opciót kapcsold ki az [Általános] menüben.

Kamera és mikrofon

A lehető legnagyobb biztonság érdekében a bal oldali panel összes elemén érdemes végighaladnod, kiemelt figyelmet fordítva a [Kamera] és a [Mikrofon] menükre. Az integrált webkamerát és a mikrofont akár rendszerszinten is letilthatod, mégis érdemesebb alkalmazásonként válogatni, hiszen a Skype-videohívások működéséhez mindkettő alapfeltétel. A kamerára mindenesetre jó eséllyel nem lesz szüksége a OneNote-nak, a Microsoft Store-nak vagy a Flipboardnak.

Bejelentkezési lehetőségek

Érdemes a [Gépház>Fiókok] menüpontjába is benézned, és kiválasztanod a [Bejelentkezési lehetőségek] almenüt. Lejjebb görgetve találsz két adatvédelmi beállítást. Az első segítségével megtilthatod, hogy a rendszer bármit is közöljön a fiók részleteiről a bejelentkezési képernyőn (például az e-mail-címet). A másodikkal kikapcsolhatod, hogy az eszköz beállításához a rendszer felhasználja bejelentkezési adataidat (frissítés vagy újraindítás után). Legjobb, ha kikapcsolod mindkettőt.

Megosztott funkciók

Jó ötlet az is, ha ellátogatsz a [Gépház>Rendszer] menüjébe, és célba veszed a [Megosztott funkciók] menüelemet. Mivel a legtöbben több eltérő eszközt is használnak, a folytonosság jegyében a Microsoft lehetővé teszi, hogy a más eszközökön futó alkalmazások elindíthassanak programokat a PC-n. Ez az újítás már az alkotói frissítésben is benne volt, azonban nem valami sok app épített rá. Éppen ezért adatvédelmi szempontból jobb ötlet inkább kikapcsolni, a Microsoft ugyanis még átfogóbb profilt kap különböző készülékeidnek hála, de neked mindebből nem sok hasznod származik.

Tavaszi újdonságok

Mivel a Windows 10 adatvédelmi beállításai miatt sok kritikát kapott a Microsoft, megígérte, hogy átláthatóbbá teszi az adatgyűjtést az operációs rendszer jövőbeli verzióiban. A felhasználók eddig is kikerülhették az adatgyűjtés egy részét, de a folyamat nem mindenki számára világos és egyértelmű. A Microsoft ezért megújult adatvédelmi beállításokat vet be, hogy mindenki könnyebben megérthesse a rendelkezésére álló lehetőségeket. Mindennek keretében újdonság lesz a várhatóan több hullámban érkező tavaszi alkotói frissítésben, hogy átrendezik az adatszolgáltatási elemeket. A legfontosabb a [Gépház>Adatvédelem>Diagnosztika és visszajelzés] menüpont, amely a régi [Adatvédelem>Visszajelzés és diagnosztika] megújult változata. Itt egyértelműbben mutatja meg a Windows, hogy milyen adatokat gyűjt össze rólunk és a gépünkről, illetve ezeket egyetlen gombbal törölhetjük is. Az adatvédelmi beállítási opciókat is sokkal egyértelműbben, más kategóriákba rendezi el a Microsoft. Engedélyezhetjük és letilthatjuk például azt, hogy a hangadatainkat a felhőbe töltsék; azt, hogy a Microsoft a helyzetünket követve megtalálja eltűnt eszközeinket; a nyelvi felismerést és a javaslatokat; a helyadatokat; a diagnosztikai adatok küldését; továbbá a javasolt tippeket, ajánlatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.