Hirdetés

Mit szólnál, ha mostantól egyetlen hírt sem láthatnál a Facebookon?



|

Ausztráliában éppen ez történik, ahol arra akarják éppen rávenni a Facebookot, hogy fizessen a megjelentetett hírek után. A Google még tárgyal, Zuckerberg bekeményített, és egyelőre elég tragikus a helyzet.

Hirdetés

Még szerdán jelentette be a Facebook, hogy reagálva az ausztrál médiapiaci szabályozásról szóló úgynevezett bigtech-törvényre, a továbbiakban letiltja a hírek közzétételét vagy megosztását ausztráliai platformján. Azaz az ausztrál kiadók ezentúl nem tudnak tartalmat megosztani vagy közzétenni, és ez a felhasználók számára sem engedélyezett.

Az amerikai technológiai óriás és az ausztrál kormány harcának kereszttüzébe keveredtek azonban a kormányzati szervek és nonprofit szervezetek. A blokkolásnak áldozatául estek olyan Facebook-oldalak is, mint az Orvosok határok nélkül, a St. Vincent's Health szeretetszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a tűzoltó- és mentőszolgálat, valamint a készenléti szervek és sürgősségi kórházak több államban is.

Hirdetés

Nem egyértelmű, mi a hír és mi nem

A Facebook elismerte a hibát, és bejelentette, hogy a kormányzati és nem híroldalakat a blokkolás nem érinti.

"Az általunk végrehajtott intézkedések arra irányulnak, hogy korlátozzuk az ausztrál kiadókat és embereket az ausztrál és nemzetközi hírtartalmak megtekintésétől és megosztásától. Mivel a törvény nem ad egyértelmű útmutatást a hírtartalom meghatározására vonatkozóan, tág fogalom-meghatározással éltünk annak érdekében, hogy tiszteletben tartsuk a megfogalmazott törvénytervezetet. Természetesen minden véletlenül érintett oldalt feloldunk a blokkolás alól."

Az érintett kormányzati oldalak többségét azóta helyreállították, és a nap folyamán minden más, nem média jellegű oldal, visszakapja a hozzáférést a fiókjához.

Mindenkinek jó, ha van hír

Mint ismeretes az ausztrál parlamentben, decemberben indítványozták egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené az olyan nagy tech cégeket, mint a Google és a Facebook, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, ennek elmaradása pedig pénzbírsággal járna.

A blokkolás előtt a közösségi platform kiadott egy közleményt, amiben leszögezte, hogy a törvényjavaslat alapjaiban érti félre a Facebook és a médiaoldalak közötti üzleti kapcsolatot, hiszen minden kiadó és újság számára előnyös, ha tartalmaikat népszerűsítik a közösségi oldalakon, ehhez pedig konkrét adatokat is szolgáltattak, miszerint a forgalom becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollárnak felel meg. Hogy ez egyébként mennyire a fogyasztói szokások torzulásának következménye, illetve a sajtótermékek kiszolgáltatottsága a közösségi platformnak, az persze más kérdés, ettől még jelenleg ebben a kérdésben a Facebook kezében van a gyeplő.

Zuckerberg cége szerint mivel nem tudnak megfelelni a szigorú törvényi szabályozásnak, ami egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a tényt, így fájó szívvel, de letiltják a médiacégek fiókjait.

Fenyegetőzések oda-vissza

A múlt hónap is hangos volt a törvénytervezettől, a Google is erősen vitatja létjogosultságát, és azzal fenyegetőzött, hogy a törvény elfogadását követően azonnal kivonja keresőmotorját Ausztráliából. Az ausztrál kormányfő, Scott Morrison megfelelőnek tartja az ausztrál fogyasztóvédelmi és versenyhatóság által kidolgozott tervezetet, és mint mondta:

Fenyegetésekre nem reagálunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.