Hirdetés

Mit tesznek az androidos gyártók, ha az Apple jövőre leszámol a belógó szenzorsávval?



|

Az Apple állítólag már most kész leszámolni a kijelzőbe belógó szenzorsávval - az érzékelősziget jövőre eltűnhet az iPhone-okról.

Hirdetés

Az idei MWC-n több mint 10 olyan okostelefon mutatkozott be, amelynek a közel keret nélküli kijelzőjébe belóg egy vaskos szenzorsáv. Ilyen volt az ASUS új zászlóshajója, és ilyen lesz a Huawei, az LG és a OnePlus következő csúcskészüléke is. Az Android P eközben gyári támogatást adott az érzékelőszigetnek. Teljes biztossággal kijelenthető, az idei trend a képernyőbe belógó szenzorsáv a mobilos világban (bár a Samsung egyelőre nem hajlandó átvenni ezt a dizájnvonalat). 

Az androidos táborban az első ilyen modern modell az Essential PH-1 volt, azonban a trendet az Apple iPhone X teremtette meg. Az érzékelőket egyelőre nincs hová tenni, de a plusz kivágásokkal nagyobbnak hat a kijelző aránya az előlapon. 

Hirdetés

A dél-koreai ET News forrásai szerint mindezek fényében az Apple már kész örökre leszámolni a szenzorsávval. A terv az, hogy a jövő évi iPhone-ok egyikén sem lesz már ilyen. Jelenleg is egyeztetnek a partnerekkel az alkatrészekről és a technológiákról - mindezt egy OLED-ágazatban tevékenykedő forrás is megerősítette. 

A megbeszélések előzetes fázisban tartanak, konkrétumok nincsenek, azt viszont tudni, hogy az Apple több megoldást is szabadalmaztatott az érzékelősziget kikerülésére. Az egyik ötlet szerint lyukak lesznek a kijelzőben, a másik alapján egy plusz mátrixot helyeznek el a képernyő alá, amin a sugárzóegységek képesek áthatolni. 

Ez utóbbi elmélet szerint olyan apró lyukak lesznek a kijelzőn, amelyek az emberi szem számára alapvetően láthatatlanok, és így a megjelenést sem rontják. Ezeknek hála a kijelző alá helyezhetik a szenzorokat, miközben a felső hangszórót és az előlapi kamerát máshogyan rejtik el, esetleg meghagynak egy vékony sávot a kijelző fölött (helló, Galaxy S9?). 

Az Apple idén elvileg három iPhone-t dob majd piacra: az iPhone 9-et LCD-panellel és az iPhone XS és XS Plust, OLED-kijelzővel. Mindháromnál meglesz a szenzorsáv, ami jövőre viszont már távozik. 

Mit jelent ez az androidos gyártóknak, amelyek gőzerővel másolják az Apple-t? Valószínűleg az iPhone 10-ig (vagy X2-ig, esetleg simán iPhone-ig, bármi is legyen majd a neve) trendi lesz a képernyőbe belógó szenzorsáv, majd rövid időn belül elavulttá válik az ilyen dizájn. 

Egyesek szerint az androidos gyártók reakciója azért is furcsa, mert egyik készülékben sincs olyan komplex érzékelőcsoport, mint az iPhone X-nél. Sokszor a kamera, a hangszóró és a közelségérzékelő nagyon vékony sávban is elrejthető, vagyis az érzékelősziget adott esetben felesleges. A Xiaomi és a Vivo próbálkozásai is figyelemreméltóak ilyen téren. 

Többen mókásnak találják, hogy míg az androidos gyártók minden erejükkel a szenzorsávokon dolgoznak, addig az Apple már most szabadulna tőle. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.