Hirdetés

Mit tud a Google kameratrükkje, a Lens?



|

Nem csupán fotókat és videókat készíthetsz okostelefonoddal: a Google mesterséges intelligenciája új távlatokat nyit a mobilfotózásban.

Hirdetés

Senki előtt nem titok ma már, hogy egy-egy IT-óriáscég valamely szolgáltatását használva adatainkkal fizetünk értük. Ebben élen jár a Google, amely szó szerint adatainkból él és virul, ám azt mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy amit ezért cserébe kínál, meglehetősen hasznos: ilyen a kereső, a levelező, a fényképrendező, a térkép, és még sorolhatnánk az ismertebb, megbízható szolgáltatásokat.

Ezeket egyéb, kevésbé előtérbe tolt megoldások egészítik ki, az egyik legizgalmasabb közülük a Google Lens, amely nem csupán előnyös, de jól mutatja, mire is képes a Google ökoszisztémája és óriási számítási kapacitása.

Hirdetés

Beszédes képek

A Google Lens alapötletét kiválóan leírja a mondás: "Egy kép többet mond ezer szónál." Mondjuk, hogy kirándulásunk alkalmával látunk egy érdekes épületet egy ismeretlen városban, vagy egy tárgyról nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi is a neve, és hol szerezhető be.

Ilyenkor lehet próbálkozni nyakatekert keresőkifejezésekkel, esetleg ezek alapján a képtalálatokat böngészni órákig, amíg valami hasonlóra nem akadunk, hogy aztán azt a nyomot kövessük tovább. Vagy elindíthatjuk mobiltelefonunkon a Google Lens applikációját.

Ez a funkció ma már jó néhány androidos készülék kameraalkalmazásában integráltan megtalálható, de ha mégsem, úgy a Play Áruházból ingyenesen letölthető. Az Apple iOS-én sem kell nélkülözni a Google Lenst, a Google alkalmazása ezt is tartalmazza.

A kezelőfelület nem sokban különbözik egy szimpla fényképezőappétól, ám a lekerekített keresőkeret és az exponálógomb közepén megjelenő nagyító arról árulkodik, hogy ezúttal nem egy szimpla fotó fog készülni. Az alapszolgáltatásokhoz még az exponálógombot sem kell megnyomnod, már valós időben felismeri az applikáció, hogy éppen mi látható a képen. Ha valamit megtalált, arra a háttérben azonnal rá is keres, és egy kék pöttyel jelzi, hogy erről bővebb információt is kaphatsz.

Elég, ha rápöccintesz az egyikre, és a kép alatt a Google kereső kép-, illetve szöveges találatai jelennek meg, amelyeket azonosnak vagy hasonlónak talált az algoritmus a képen kijelölt tárggyal.

Ez csupán az alapfunkciója a Google Lensnek, emellett számos egyéb szolgáltatásra bevetheted, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a dolgodat, sőt néhány közülük egyenesen hiánypótló. Az elkészült képen OCR-t, vagyis optikai karakterfelismerést végez az applikáció, ezért a szövegeket rögtön kijelölheted, és a Google máris lefordítja számodra, illetve a vágólapra másolva átemelheted más applikációba.

Hasznos funkció a házi feladat is, így egy-egy bonyolult kérdésre könnyebben találhatsz megfelelő választ. A vásárlás üzemmódot nem kell ecsetelnünk, a térkép és az étkezés azonban igen izgalmas funkciók. Ha térképmódba váltasz, a lefotózott tárgyhoz, épülethez vagy egyéb jelenséghez hasonlókat keres a Google pontos helymeghatározással. Az étkezésnél az eléd tálalt enni- vagy innivalóról igyekszik kideríteni, hogy mivel is van dolgod. Amennyiben ez sikerül, nem csupán az étel nevét tudod meg, hanem akár receptet, jellemzőket, alapanyaglistát is kapsz.

Ami a lencse mögött van

A találatok ijesztő pontossága és a funkciók hasznossága alapján nem nehéz kitalálni, hogy mesterséges intelligencia, valamint gépi tanulás bújik meg a háttérben. A képet nem a klienseszköz, hanem a szerverek elemzik, majd a kinyert adatok alapján a Google keresőjétől érkeznek a találatok. Ezeket a rendszer rangsorolja, és amennyiben a válasz szinte biztos (90 százalék feletti), úgy azt, illetve az ahhoz tartozó találatokat jeleníti meg az applikáció. Ha egy-egy tárgynál egyéb azonosítót, például egy vonalkódot is talál, úgy ezzel tovább javítható a pontosság. Természetesen ezt követően azt is figyeli, melyik választ fogadod el, így ezt "megtanulva" javítja saját magát a Google algoritmusa. A találatok pontosításában a földrajzi helyed is segíti a Google Lenst, tehát amennyiben igénybe veszed a szolgáltatást, jobb tisztában lenned azzal, hogy a hasznos és praktikus extráért cserébe rengeteg adattal halmozod el a keresőóriás rendszerét.

Még több ingyen adat

Nem árultunk el titkot azzal, hogy a megtalált tárgyak, az elkészített fotók és a felismert szövegek mind egy szálig a Google-höz is eljutnak, a rendszer pedig felhasználja azokat, hogy még tovább fejlessze magát. Azt is naplózza az ökoszisztéma, hogy ki, hol és mikor vette igénybe a Google Lens szolgáltatását, és ez alól te sem vagy kivétel. Google-fiókod beállításaiban az Adatok és személyre szabás pontot keresd, ahol az Internetes és alkalmazástevékenységek lapon szűrd le tevékenységeidet a Google Lensre, így láthatod, mit tudott meg rólad és kereséseidről a Google. Az egyes bejegyzések melletti X-re kattintva törölheted a találatokat a naplózott adataid közül.

Ha szükséged van további tippekre, valamint szeretnél remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékot ajándékba kapni, akkor csapj le a 2021/07-es PC World magazinra!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.