Hirdetés

Jön a mobil, ami pénzt termel nekünk



|

Bulvárosan hangzik a cím, pedig szó szerint erről van szó: a spanyol MinePhone WX kriptopénzbányászattal üti el az időt, amíg nem nyomkodjuk, és ebből jóféle részesedést is ad.

Hirdetés

Nyolcmagos processzor, 6 GB RAM, elöl 8, hátul 16 megapixeles kamera, 6,2 hüvelykes kijelző, ujjlenymat-olvasó. Ez a konfiguráció manapság teljesen általános középkategóriás, vagy annál kissé jobb mobilt takar, idáig semmi különös nincs tehát a spanyol Wings Mobile által májustól kínált MinePhone WX nevű készüléknek. Talán az 5000 mAh akku lehet kissé feltűnő, de még ez se magyarázza meg elsőre a nagyjából 330 000 forintnak megfelelő vételárat, amiért mostanában ennél már komolyabb telefont is lehet kapni. De van valami, amit a többi nem tud, ez meg igen: pénzt csinál nekünk, szó szerint.

Hirdetés

A Wings Mobile május elsejével vezeti be saját kriptovalutáját, a BitWings-et, amely érdekes módon a többi kriptopénzzel ellentétben "alulról" a dollár árfolyamához kötött, egy BWN minimum 0,2 dollárt ér majd. A MinePhone WX-et sem hagyományos fizetőkeszközzel lehet megvásárolni, hanem 6000 BitWings lesz az ára, ami a nyitónapon a jelenlegi dollár-forint árfolyam alapján nagyjából 330 ezer forintot jelent. De hogy is működik ez a pénzcsinálás?

A gyártó azt ígéri, hogy a mobil a ARM Mali-G72 grafikus processzor segítségével a háttérben kriptovalutát fog bányászni, mégpedig azonnal, ahogy a készülék inaktív állapotba kerül (tehát nem használunk aktívan valamilyen appot). Ebben a formában a háttérmunka állítólag alig meríti az akkut, amit egyébként is elég nagyra szabtak ahhoz, hogy egész napra elvihessük a mobilt és használhassuk is, valamint a zsebünkben csendben morzsolgassa a virtuális pénzeket.

Ezért cserében pedig a Wings Mobile azt ígéri, hogy a vásárlástól számított 3 éven át részesedést kapunk a bányászat eredményéből, ami akár havonta 2002 Ethereumot is jelenthet. Az Ethereum egy 2015 nyarán beindított kriptopénz, amely jelen pillanatban 134,85 dolláros árfolyamon áll. Ez pedig azt jelenti, hogy ha tényleg maximumon dolgozik a mobilunk, havonta akár 75 000 forintot is megkeres nekünk.

Persze azért van itt kockázat bőven. Például maga az Ethereum, aminek a Bitcoinhoz és más kriptopénzekhez hasonlóan úgy ugrál az árfolyama, mint egy szteroidokon tartott kenguru. Ráadásul az elmúlt időszakban ez az ugrálás inkább lefelé történt, tavaly még 800 dollár fölött járt egy ETH, így a mostani 135 dollár környéki árfolyam elég randa lecsúszás, és ki tudja, merre halad innen.

Az elemi matematika szabályai szerint tehát, ha a maximum havi összeggel számolunk, a 330 000 forintos mobil a 3 éves időszak végére 2,7 millió forintot termelhet vissza nekünk, ami elég szép befektetés, de egyrészt az Ethereum fent említett árfolyam-ingadozása lehet óvatosságra intő tényező, másrészt ott a dollár és a forint közötti folyamatos változás is. És persze azt is figyelembe kell venni, hogy minden egyes telefonbigyózgatással töltött perc csökkenti a bevételt, szóval vagy akkor vegyünk minePhone WX-et, ha második mobilnak szánjuk és az otthoni wifin pihen naphosszat, vagy ez lesz ugyan az elsődleges telefonunk, de akkor minimálisra kell visszavennünk a használatát minden egyébre. Mondjuk ez utóbbi a mobilfüggés egyfajta motivációs terápiájának is felfogható...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.