Hirdetés

Így gyújthatod fel a várost mobillal



|

Természetesen nem igazából, ilyesmire nem is buzdítanánk senkit. Viszont tény, hogy egy jó effekthez nem kell asztali gép, Photoshop és Premiere, csak egy mobil, egy app és némi ötlet.

Hirdetés

Olyan fotókkal már tele van az összes közösségi oldal és blog, amelyekben magunkat és egymást fényképezzük le, esetleg tájképeket vagy utcák látképeit osztjuk meg. Alapszintű effektezéssel valamelyest lehet egyéniesíteni a dolgon, de lássuk be, a szépiára vagy monokrómra színmosott csendéletek, vagy épp a virtuális nyuszi- és cicamaszkos szelfik is már tömegével lepik el az internetet. Ha viszont ennél többet, szebbet, egyedibbet akarnánk, ahhoz már le kell ülni a gép elé és kitanulni néhány komolyabb szoftver használatát - gondolhatják sokan, pedig egész jó eredményeket lehet elérni színtisztán mobillal is.

Hirdetés

Hogyan sikerülhet egyrészt éjszaka tiszta képet varázsolni, majd pedig mozgó effektekkel és egyéb manipulációkkal élővé változtatni? Ehhez először nézzük meg az alapokat. Az alábbi fotó a lakás ablakából készült (ráadásul ablaküvegen keresztül, ami eleve nem a tökéletes képek készítésének titka). Először nézzük, hogy néz ki az ablakból látható átlagos bécsi park nappal, és mit hoz ki belőle egy teljesen automata beállításokkal ellőtt éjszakai fotó:

Ahhoz, hogy mindezt éjszaka is rendesen meg lehessen örökíteni, egyrészt az szükséges, hogy legyen egy olyan telefonunk, amelynek fényképező appja felkínál valamilyen "Pro" üzemmódot, ahol mi magunk állíthatjuk be a paramétereket. A kép elkészítéséhez egy nem túl friss, de maga idejében csúcskategóriásnak számító Galaxy Note 9-et használtunk, de manapság már középkategóriás készülékekben is sok esetben elérhető hasonló kézivezérlős mód.

A kép elkészítéséhez az ISO értéket viszonylag alacsonyra állítottuk. Ugyan elvileg az éjszakai felvételekhez pont magasabb ISO illene, de ettől használhatatlanul "bemákosodik" a végeredmény, így inkább a záridővel játszottunk, amelyet manuálisan 4 másodpercre húztunk. Ez segíti elő azt, hogy a fényszegény környezetben is minél több fény-információ rögzüljön az ISO és a szoftveres túlkapások nélkül. Ehhez viszont az is szükséges, hogy a telefont mozdulatlanul tartsuk a felvétel teljes ideje alatt - ezt vagy egy kis állvánnyal érhetjük el, vagy trükközni kell, jelen esetben simán annyi történt, hogy az ablaktábla széléhez és az ablaküveghez támaszkodott a készülék, amit egyetlen kézzel is stabilan lehetett tartani.

A "lángoló" hatás kedvéért a fehéregyensúlyt viszonylag alacsonyan, 3300K-n hagytuk, amely sárgás-narancsos összhatást kölcsönöz a képnek. Ezzel meg is volt az első fázis, a fenti nappali kép éjszaka a leírt módszerrel máris kifejezetten misztikusan néz ki.

Pont a fotó egyes elemeinek, például a templomtorony fényeinek hatására jött az ötlet arról, hogy az eleve "tüzes" hatást tovább lehetne fokozni valamilyen extrával. Ehhez pedig a Pixaloop nevű appot választottuk, amely különféle mozgó effektekkel tud ellátni hagyományos állóképeket. Az alkalmazás teljes verziója ugyan havidíjas, de már az ingyenes változatban is egy csomó kiváló módosító effekt és plusz réteg érhető el ahhoz, hogy hatásos végeredményt kapjunk.

Először a felhőkből képeztünk füstöt és "felgyújtottuk" a templomtornyot: ehhez az Animate pontban kotorásztunk, ahol a kép egyes részleteit tudjuk mozgásra bírni általunk berajzolt vektorok alapján. Ahhoz, hogy az egész fotó ne kezdjen el a megszabott irányba "folyni", külön maszkolhatjuk a mozdulatlannak meghagyni kívánt részeket a Freeze opcióval, ahol körülrajzoltuk a fákat, épületeket és a kép alját. Még variálhatunk a mozgás sebességével, és készen is vagyunk.

Ezután fokozzuk a tüzet egy előtérbe helyezett lángcsóvával, amit az egyik autó tetejére applikálunk - ilyesmikből bőven találunk az Elements pontban. Sajnos itt jön elő az ingyenes és fizetős app közötti különbség: havidíj nélkül ilyenből csak egyet helyezhetünk el a képen, de egy jól megválasztott hely csodákra képes. Ezután pedig a kép fölé helyezett rétegben még szálljon a pernye - ezt az Overlay pontban találjuk. Végül pedig megmozgatjuk a képet a Camera FX pont alatt, hogy dinamikusabb legyen az eredmény.

Innentől nincs más hátra, mint a jobb felső sarokban található ikonnal elmenteni a művet: ezt videó és gif formátumban is megtehetjük, előbbiben az ingyenes app határa fullHD. Megadhatjuk, hány másodpercig tartson az animáció, és máris pakolhatjuk fel kedvenc közösségi oldalainkra, bezsebelve a méltó elismerést. Mutatjuk a végeredményt:

Természetesen a Pixaloopot sok egyéb helyzetben használhatjuk hasonlóan ötletes animációk készítésére, egy tájképen megmozgathatjuk a felhőket, a balatoni fotón a vízben álló ember körül is pöröghetnek a hullámok, de akár az eget is teljesen ki lehet cserélni egy borús napon készült képen, szóval érdemes próbálkozni. A hosszú záridős fotózás pedig már külön app nélkül is kiváló szórakozás, ha a mobilod képes 30 másodperces vagy akár egy perces exponálásra, akkor egy jól megválasztott helyen, ahol semmilyen fényszennyezés nem szűrődik be, a földre helyezett telefonnal a csillagos égről is lenyűgöző képeket lőhetünk (ilyenkor persze ne felejtsük el időzítőre állítani a fotózást, hogy legyen időnk letenni a mobilt). Jó szórakozást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.