Hirdetés

Mobilt vennél? Egyáltalán nem őrültség tavalyi modellt választani!



|

Rengeteg pénzt spórolhatsz, ha nem a legfrissebb telefonok közül választasz mobilt - és még csak túl nagy kompromisszumokat sem kell kötnöd.

Hirdetés

Most, hogy az okostelefonok ára az egekben, a kérdés aktuálisabb, mint valaha: tehetsz-e jó lóra akkor, ha nem a legújabb kütyüt vásárlod meg, hanem inkább egy tavalyi modell mellett döntesz. Ha olvastad a Samsung Galaxy S23 Ultra tesztünket, akkor tudod, hogy bár ez az egyik legjobb androidos telefon jelenleg, az S22 Ultrához, vagyis elődjéhez képest kevés előrelépést hozott. Noha ez csak egy példa a sok közül, remekül jellemzi az egész szektort. A fejlesztések kissé leültek, leginkább a kamerarendszeren és a töltési időkön csiszolnak a gyártók. Ez pedig azt jelenti, hogy egy tavalyi modell (vagy adott esetben egy olyan készülék, amely 2021 második felében jelent meg) szinte ugyanazt a teljesítményt tudja hozni - sokkal olcsóbban. Gondolj csak bele: az a telefon, amelyről mondjuk 2022 elején azt mondtuk, hogy az egyik legjobb a piacon, annyira azért ma sem lehet rossz!

Mindez nem jelenti ugyanakkor, hogy nyugodtan, gondolkodás nélkül fejest ugorhatsz, és bármit választhatsz a tavalyi kínálatból. Van néhány ökölszabály, amit érdemes mindig észben tartani. Az egyik rögtön az, hogy Android fronton a gyártók szoftvertámogatása nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, de az Apple mellé egyelőre senki nem tudott felnőni. Vannak persze olyan telefonok, amelyekre már 5 éves szoftvertámogatás vonatkozik, ezek a készülékek azonban - szinte - kivétel nélkül a csúcs- és felsőkategóriából kerülnek ki.

A középkategóriás készülékek többsége viszont jó, ha egy vagy legfeljebb két főverzió-frissítést kap. Vagyis egy tavaly év elején megjelent, középkategóriás mobilra lehet, hogy már csak biztonsági frissítések érkeznek! A másik fontos dolog az, hogy a memória és a tárhely átlagos mérete folyamatosan növekszik, ezért ne lepődj meg, ha egy tavalyi készülékben csak 128, esetleg 64 GB belső tárhelyet találsz. A Galaxy A sorozat az ékes példája annak, hogy nem éri meg mindig a tavalyi modellt választani! Az A54 hivatalosan 170 ezer forintba kerül, míg a tavaly változat az A53, szintén 5G-s verzióban, 160 ezer forint a Samsung márkaboltjában. A 10 ezer forintos árkülönbség elenyésző, ráadásul itt a magasabb ár azt jelenti, hogy 6 helyett 8 GB RAM-ot és egy, a játékoknál előnyös funkciót, 120 Hz-es kijelzőt is kapsz.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.