Hirdetés

Modernizálni akart a McDonald’s, csoportos per lehet belőle



|

Egy elégedetlen ügyfél rossz néven vette a beszédfelismerővel turbózott McDrive-ot.

Hirdetés

A McDonald's a világ második legnagyobb gyorsétteremláncként sem dőlhet hátra, ezért tavaly meghirdetett egy nagyszabású átalakítási programot, amely a vezetőség reményei szerint hosszabb távon megoldhatja a franchise növekedési gondjait.

A stratégia központi eleme a 3D-nek nevezett rendszer: digitalizáció, kiszállítás, autós elvitel (digital, delivery, drive thru). A program keretében olyan haladó szellemű megoldásokkal kísérleteznek, mint a mesterséges intelligenciával segített rendelésfelvétel, ami nemcsak a kiszolgálást gyorsíthatja meg, de a munkaerőn is rengeteget spórolhat a cégnek.

Hirdetés

Az újdonságokat egyelőre kísérleti üzemmódban tesztelik, most azonban homokszem került a gépezetbe, Illinois államban ugyanis beperelték a vállalatot a már 10 étteremben működő beszédfelismerő rendszer miatt. A technológia egy magánszemélynél verte ki a biztosítékot, aki szerint az eljárás nincs összhangban az állam adatvédelmi törvényeivel.

A McDonald's pechjére ugyanis Illinois egyike annak a néhány amerikai államnak, ahol kifejezetten szigorú a személyes adatokra és a magánszféra védelmére vonatkozó jogi szabályozás. A BIPA-nak (Biometric Information Privacy Act) nevezett helyi törvény előírja, hogy engedély nélkül egyetlen személy, vagy cég sem tehet szert biometrikus azonosításra alkalmas adatokra.

Márpedig a hangminta ilyen, az étteremlánc pedig nem kért hozzájárulást a pert elindító Shannon Carpentertől a beszédfelismerős rendelésfelvételnél. Az áprilisban beadott kereset a BIPA-ra hivatkozva 1000-5000 dolláros kártérítést kér minden egyes esetért, amikor a McDonald's elmulasztotta a figyelmeztetést.

A felperes indoklása továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy a McD Tech Labs által fejlesztett AI-technológia nemcsak szöveggé alakítja a hangot, hanem igyekszik életkor, nem, akcentus és egyebek alapján profilozni a vásárlókat, akik nem kapnak tájékoztatást arról, hogy a megszerzett információkat hol tárolja és miként kezeli a cég.

Mivel Carpenter nem csak a saját nevében indította az eljárást, a McDonald's most csoportos per elé nézhet, ami komoly gondot okozhat az új kihívásokkal (pl. egészséges életmód, kézműves forradalom, kiszállításos szolgáltatások) egyébként is nehezen boldoguló étteremláncnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.