Hirdetés

Most épp a Magyar Posta nevében terjed egy csalás, ne hagyd átverni magad!



|

Könnyen be lehet neki dőlni, elsőre teljesen hitelesnek tűnik az egész.

Hirdetés

A HVG egyik munkatársa nem mindennapi átverésbe futott bele. Azért más ez, mint a kétköznapi spam e-mailek, mert első pillantásra egy teljesen hiteles Magyar Posta Logisztika (MPL) üzenetnek tűnik. Nincsenek elrontva az arculati elemek, nem rossz, magyartalan fordítás fogadja azt, ami megnyitja a levelet. Egy az egyben úgy néz ki az üzenet, mintha tényleg az MPL küldte volna, így könnyen átverheti azt, aki tényleg vár egy csomagot épp külföldről. Maga az e-mail ugyanis azzal a felhívással nyit, hogy

"a csomagot az ÁFA és egyéb illetékek kifizetése miatt jelenleg vámkezelés alatt tartják",

és egy szinte jelentéktelen, 524 forintos árukezelési összeget kellene kifizetni a kézbesítéshez.

Hirdetés

Az efféle esetek bizonyítják, hogy mennyire oda kell figyelni, ha az ember egy csak minimálisan is gyanúsnak tűnő üzenetet kap. A konkrét átverés azt buktatta le, hogy az e-mailt a csomagod@gimb.com.br címről küldték, ami nyilván nem a Magyar Posta hivatalos e-mailcíme. 

Fotó: HVG
Fotó: HVG

Immár az átverés tudatában, de a kíváncsiságtól vezérelve inkognitó módban az HVG munkatársa megnyitotta az e-mailben szereplő linket, ami a logisztikaposta.com oldalra vitte őt. Ez is hasonlóan festett, mint a Magyar Posta hivatalos oldala. Fizetési folyamat elindításánál aztán egy Simple Pay-es fizetőfelülethez hasonló befizetési szekciónál találta magát, de ez nem egy valós, Simple Pay-es fizetési mód volt, ugyanis a telefonos böngészőben világosan látszott, hogy nem hagyta el a logisztikaposta.com oldalt - valódi tranzakció esetén a Simple Pay egy külön böngészőablakban nyílik meg.

Fotó: HVG
Fotó: HVG

Nyilván nem az a hatalmas veszély ebben az egész átverésben, hogy elbukunk kicsivel több mint 500 forintot, hanem az, hogy bankkártyás adataink illetéktelenek kezébe kerülnek, akik aztán gond nélkül visszaélhetnek velük.

Mindenképpen nagyon vigyázzatok, már csak azért is, mert a fenti e-mail nem a spam mappába érkezett, hanem a normál üzenetek között várta a HVG munkatársát. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.