Hirdetés

Most már otthon is megszerelhetjük a Google Pixel mobilokat



|

A Google az iFixittel összefogva elhárította az akadályt saját telefonjai otthoni javítása elől.

Hirdetés

Az elmúlt években egyre hangosabbá vált a Right to repair mozgalom, ami nevéhez hűen azért küzd, hogy mindenki szabadon dönthessen arról, hogy otthonában, egymaga áll neki megszerelni az eszközét, vagy szakemberre bízza a javítást.

Komplex, célszerszámokat igénylő feladatok esetén az ilyesmi nyilván nem merül fel, a vállalkozó szelleműek azonban gondolkodás nélkül cserélnek képernyőt, akkumulátort vagy más komponenst például okostelefonban, már ha ennek egyáltalán adottak a feltételei.

Hirdetés

A javításhoz való jognak épp ez a lényege, hogy a gyártók a felhasználók kezébe adják a lehetőséget, a megfelelő dokumentáció, valamint a szükséges gyári alkatrészek formájában. Tökéletes ellenpélda az Apple, a cupertinói cég évekig tudomást sem vett a mozgalomról, aztán kiadta ugyan a leírásokat, a készülékei gyártása során azonban a könnyű javíthatóság továbbra sem tartozik az előkelő helyen tanyázó szempontok között.

A Google viszont már jóval komolyabban veszi a feladatot, a cég még áprilisban jelentette be, hogy társul a Right to repair mozgalom egyik kulcsszereplőjével, az iFixittel, most pedig el is indult a kollaboráció. A komplex leírások mellett bármilyen alkatrészt megvásárolhatunk egy törött Pixel készülékhez a Pixel 2-től egészen a Pixel 6 Próig. Sőt még annak sem kell félnie, akinek az első generációval akadt gondja, mert az iFixit ahhoz is rendelkezik alkatrészekkel a saját weboldala szerint.

Egy Pixel 6 Pro kijelző például 199 dollár, amihez hozzájön még 7 dollár, vagyis a szereléshez szükséges szerszám csomag ára. Ez pedig még mindig körülbelül 100 dollárral kevesebb, mintha szervizben javíttatnánk a sérült alkatrészt. Ráadásul Google megígérte, hogy nem áll meg, amint a Pixel 6a elérhető lesz júliusban, ahhoz is rögtön érkezik az iFixit-támogatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.