Hirdetés

Most már tényleg jöhet a Google okosórája



|

Mondjuk érdekes, hogy kicsit későn szállna be önállóan is egy olyan piaci szegmensbe, ami egyelőre egyáltalán nem hozza az elvárt szintet, de persze ők simán tudhatnak valamit, amit mi nem.

Hirdetés

A viselhető okoseszközök néhány éve úgy robbantak be a köztudatba, hogy pár év múlva biztosan mindenki ilyet akar, sőt egyenesen emberszámba se fogják venni azokat, akiken nincs legalább egy fitneszkarkötő. Aztán tessék, itt van 2019, és ugyan valamelyest tényleg beindult az okosórák és egyéb kiegészítők forgalma, de egyáltalán nem lett belőle olyan alapvetés, mint mondjuk az első iPhone megjelenése óta az okostelefonból. A Google pedig most szállna bele még jobban a döcögő trendbe. Érdekes.

Hirdetés

Persze valamelyest már eddig is belelógatták a lábujjukat az okoskütyüs tóba, hiszen elkészítették az először Android Wear, majd később Wear OS elnevezésű operációs rendszerüket, amelyet hardvergyártók licencelhetnek saját eszközeik "meghajtására". Arra is már sok pletyka mutatott korábban, hogy a cég majd ezen a téren is saját logós hardverekkel bővíthetné a kínálatot, ahogy tette ezt a sok éves Android-fejlesztés után megjelenő telefonokkal. De mindezidáig nem volt semmi jele annak, hogy tényleg nekiállnának saját tető alatt okos kiegészítőket is gyártani.

Most viszont többen kiszúrták, hogy a Google Careers nevű felületen (ami a cég saját állásközvetítő platformja) egyenesen alelnöki pozíciót hirdettek meg egy új, hordható kütyüket fejlesztő részleg élére. Namármost alelnököt nem keresnek olyan részleg élére, amihez a Pixel Buds nevű, vezeték nélküli okosfülhallgatón kívül semmilyen terméket nem lehet kapcsolni, szóval nagyon nem földöntúli következtetés az, hogy a Google most szánta el magát a saját gyártású okoskütyük elindítására.

Tavaly már pletykáltak arról, hogy jön egy Google-logós okosóra (egyesek a Pixel Watch nevet is tudni vélték), amiből egyelőre nem lett semmi, de talán majd most. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy a Fossil nevű, minőségi hagyományos órákat gyártó cégtől vásároltak olyan szabadalmakat, amelyek hordozható eszközökre vonatkoznak. Szóval lehet, hogy az új részleg első villantása tényleg egy Pixel Watch (vagy más néven érkező) okosóra lehet.

Viszont jó kérdés, kell-e ez a világnak. Mármint naná, mi is szívesen nyomkodnánk egy Google okosórát, mert az bizonyára menő. Viszont azt is érdemes látni, hogy hiába jönnek időközönként a "hű, de nagyot nőtt az okoskütyüs piac" jellegű hírek, a helyzet eléggé csalóka. Mert ugyebár nulláról nőni egy ideig elég könnyű. Ha 5 éve nem adtak el okosórát, 4 éve fogyott százezer, most meg egymillió, akkor lehet brutális százalékokkal dobálózni, de láttunk már ilyet például a netbookoknál is, amik aztán úgy süllyedtek a teljes érdektelenségbe, mint egy kovácsüllőkkel telepakolt Titanic.

Azt se mondjuk persze, hogy a viselhető okoskütyük piaca halott: láthatóan jönnek új okosórák és fitneszpántok, de azt a hurráoptimizmust, amit a gyártók a kategória beindulásakor képviseltek, egyelőre nem igazolja az élet. Még mindig nem néznek ki senkit a 21. századból, ha nincs rajta okosóra és érdekes módon a margitszigeti futóknak sem a nagyobbik részén ketyeg valamilyen fitneszkarkötő. Szóval ilyenkor beszállni erre a piacra valamelyest bátorság - de az is lehet persze, hogy a Google most fog valami olyan agyeldobósan hihetetlen újítást megvillantani, amitől szárnyra kap a trend, és most lesz igazán szexi dolog a viselhető kütyü. Kíváncsian várjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.