Hirdetés

Mostantól csak később szól az Instagram, ha túl sokat használjuk



|

Megemelték az időkorlát-funkció alsó határát.

Hirdetés

Közhelynek számít, hogy világszerte egyre nagyobb probléma a közösségimédia-függőség, melynek kapcsán rengeteg kritika éri a nagy platformokat. A támadásokat kivédendő az Instagram 2018 óta lehetővé teszi, hogy a felhasználók önszántukból korlátozzák az alkalmazásban eltöltött idejüket.

A jobb felső menü Saját tevékenységek > Eltöltött idő > Napi időkorlát beállítása pontjában elérhető funkció eddig napi 10 percről indította a limitet, a cég azonban nemrég közölte, hogy mostantól eltörlik a legszigorúbb opciót.

Hirdetés

Az instázási kényszerüket visszafogni vágyók így már nem mehetnek 30 perc alá, amit továbbra is a 45 perces, az 1 órás, a 2 órás és a 3 órás lehetőség követ. A platform vezetője, Adam Mosseri azzal indokolja a lépést, hogy a napi időkorlát 10 perces értesítései összeakadnának a most indított hasonló funkció, a Take A Break által küldött 10 perces figyelmeztetésekkel.

A Take A Break kifejezetten a kiskorúaknak szól, akiknek arra hívja fel a figyelmét, hogy ideje szünetet tartaniuk, amikor túl sokáig használják egy szuszra az Instagram appot. A funkció egyelőre csak néhány országban (USA, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Egyesült Királyság, Írország) érhető el. A Take A Break érkezését még tavaly jelentették be, miután kiszivárgott egy belsős kutatás, mely szerint a képmegosztó ártalmas a tinédzserek mentális egészségére.

Az új funkció erősen limitált rajtja viszont nem magyarázza meg, hogy miért tiltották le a Napi időkorlát 10 perces opcióját az összes többi országban is, ahol még nem elérhető a Take a Break, vagyis ahol nem áll fenn a duplán érkező értesítések veszélye. A rossz nyelvek szerint ezért a Meta szárnyai alá tartozó platform egyszerűen csak kihasználta az alkalmat, hogy a világ nagy részén lazítson az önkorlátozási lehetőségeken. Akármi is legyen a valódi ok, a szerkesztőségi próba alapján már a magyar felhasználóknál is életbe lépett a változtatás:

Aki továbbra is szeretné szűkebbre szabni a napi keretet, az iOS-en és iPadOS-en a képernyőidő apphasználati korlátozásaiban akár 1 perces limitet is beállíthat, illetve már sok androidos készülék is kínál hasonló, natív megoldást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.