Hirdetés

Mostantól emberek helyett gép szerkeszti a Microsoft híreit



|

A mesterséges intelligencia ugyan még nem veszi el tömegével az emberek munkáját, de van azért, ahol már sor került ilyesmire. Hírszerkesztésre a Microsoft szerint már a gép is elég jó.

Hirdetés

A Microsoft News és az MSN szolgáltatásoknál mostanában kissé feszült lehet a helyzet a HR-osztályon, ugyanis a redmondi vállalat webes hírekkel foglalkozó oldalaitól több tucat munkavállaló kapta meg a napokban a munkakönyvét. Ez már önmagában is rossz hír számukra, de valószínűleg még egy csavarral jobban megforgatja a szívükben a tőrt, hogy nem egy náluk jobban teljesítő, fiatalabb, szexibb, vagy más előnyt felmutató kolléga veszi el a helyüket, hanem egy "robot".

Hirdetés

A Microsoft ugyanis arról adott ki közleményt, hogy miután időről időre átvilágítják a teljes szervezetet, folyamatosan találnak olyan területeket, ahol a korábbi munkamódszerek vagy működési gyakorlat újabb felfogással költséghatékonyabbra, szebbre, jobbra alakítható. A mostani vizsgálat során arra jöttek rá, hogy néhány olyan kolléga dolgozik a hírszolgáltatásoknál, akik viszonylag kiszámítható és repetitív feladatokat végeznek, amit öntanuló mesterséges intelligencia is meg tud oldani.

Ez persze nem az újságírókra céloz, inkább főleg azokat a kollégákat érinti, akik azzal foglalkoztak, hogy a különféle hírforrásokból összeválogassák a kiemelt és érdekes tartalmakat, valamint ezeket a Microsoft szolgáltatásaiban szükséges megjelenésre pofozták. Nos, az Egyesült Államokban ötven, a briteknél pedig huszonhét ilyen munkatársat találtak, és ők máris útilaput kaptak a talpukra (pontosabban csak egy részüket küldték el, másokat a cégen belül csoportosítottak át egyéb munkakörökre).

A hírszerkesztők eddig is egyre erősebben támaszkodtak az MI segítségére, már eleve egy öntanuló algoritmus ajánlásaiból válogathattak, és még a képeket is a gép ajánlotta az egyes anyagokhoz. Jó kérdés persze, hogy az emberi tényező erősebb megnyirbálásával lesz-e valamilyen látható változás az MSN és a Microsoft News hír-kínálatában, majd nézzük sasszemmel, hátha látszik valami.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.