Hirdetés

Megérkeztek a prémium kategóriás Motorola Edge mobilok



|

Az egykor szebb napokat is látott márkanév a Lenovo pátyolgatásában igyekszik újra a csúcsra törni, mutatjuk, mit tudnak a legújabb moto-mobilok.

Hirdetés

Rég volt már, hogy gyakorlatilag a Motorola indította el a teljes mobiltelefon-korszakot: tessék csak visszagondolni, hogy a világ legelső mobilhívását 1973-ban egy Motorola DynaTAC modell prototípusán indították. Jó ideig fényesen is ragyogott a gyártó neve a telefonos piacon, aztán következett néhány érdekes kanyar és hupli. 2012-ben az anyavállalat külön cégbe szervezte ki Motorola Mobility néven az üzletágat, miután az okostelefonos világban már nem tudtak akkora sikereket elérni, mint korábban. Végül pedig két évvel később a Lenovo vásárolta meg az egészet, és ugyan időről időre egész jóféle telefonok érkeztek a márkanév alatt, az igazi visszatérés még várat magára. Talán idén valamivel közelebb kerülhetnek a tűzhöz, a most bemutatott Edge modelleken mindenesetre nem múlik a dolog - az árazás már más kérdés, de arra visszatérünk a bemutató végén.

Hirdetés

Prémium Penge Plusz

A Motorola is szépen beállt abba a sorba, ahol a csúcskategóriás telefonokból is több kiépítés érkezik, ráadásul itt is egy plusz karakterrel jelzik a legfelsőbb szintet. A Motorola Edge+ az első 5G-s telefon a márka során (korábban csak moduláris verzióban, kiegészítőként kísérleteztek ilyesmivel). Hardveresen a csúcskategóriás standardet hozza, a Snapdragon 865 rendszerchip mellé 12GB LPDDR5 RAM és 256 GB UFS 3.0 tárhely jár, és külön öröm az 5000 mAh kapacitású akku. Az már kevésbé, hogy a gyorstöltés a mai divathoz képest már nem is olyan gyors, vezetékesen 18W, vezeték nélkül pedig 15W a felső határ. Ennél a modellnél a tárhely külső bővítésére sincs lehetőségünk.

A kijelző ugyanazt a szélein legömbölyített dizájnt kapta, mint több más versenytárs csúcsmobilja, a 6,7 hüvelykes AMOLED panel 90 Hz képfrissítésre képes és HDR10+ támogatással érkezik, viszont a fullHD+ kategóriából nem lép ki a 1080x2340 képponttal. Az ujjlenyomat-olvasó viszont a panel alá került, és a 25 megapixeles szelfikamera is csak egy kis fúrt lyukat vesz el a látványból a bal felső sarokban.

Kameából kapunk megapixel-túltengést rendesen. A főszerepben 108 megapixeles f/1,8 egység csücsül optikai stabilizátorral, 4/1 pixelegyesítéssel (tehát a kész fotók 27 megapixeles a Huawei P40 Pro és a Samsung Galaxy Note 20 mintájára). Emellett egy 16 megapixeles, 117 fokos látószögű ultraszéles, makró-képes kamera, egy 8 megapixeles, 3x tele és egy ToF mélységérzékelő adja az összképet. Videóban 6K-t tud a készülék. Az Edge+ USB-C csatlakozót kapott, de az audió jacket sem spórolták le róla.

A sima Edge inkább csak kisbicska

A plusz nélküli Edge modell viszont már szakít azzal a hagyománnyal, mely szerint más gyártók hasonló névvel kihozott modelljei hardveresen szinte ugyanazt a szintet hozzák, csak funkciókban és kiegészítőkben térnek el. A Motorola Edge ugyanis csak Snapdragon 765G rendszerchipet kapott, ami ugyan nem gyenge, és szintén kezeli az 5G-t, de azért erőben mégsincs egy szinten a 865-tel. A RAM 6 GB (az Egyesült Államokban pedig valamiért csak 4), és a tárhely is UFS 2.1 alapú 128 GB (mondjuk legalább ez microSD kártyával bővíthető).

A kijelző viszont ugyanaz, mint az Edge+ esetében, még az alá rejtett ujjlenyomat-olvasó és a 90 Hz képfrissítés is megmaradt, csak a HDR10+ kompatibilitás esett ki a rostán. Az akku 4500 mAh kapacitású és itt le kell mondani a vezeték nélküli töltésről is. A főkamera 64 megapixeles (tehát a képpont-egyesítéssel számolva 16 megapixeles képeket lőhetünk vele), a többi kamera megegyezik a nagytestvérbe építettel.

Itt is vastagon fog a filc

Ugyan a korábbi vezető helyre visszavágyó márkák (lásd például a Nokiát) és a feltörekvő cégek a Xiaomitól a One Plus-ig igyekeznek árban is szimpatikusabban helyezkedni a jelenlegi piacvezetőnél, a Motorola bizony elég tüskés árszintet állapított meg az Edge párosnak. Az Edge+ ugyanis 1199 dolláron nyit, ami még szárazon átszámolva is majdnem 400 ezer forint, ha pedig még rápakoljuk a szokásos vám-adó koloncokat, máris félmillió környékén táncolunk. Ehhez képest az Edge jóval visszafogottabb, bár az 599 dolláros ár a gyengébb processzor és az itt-ott óvatosabb tulajdonságok miatt szintén nem kevés. Jó kérdés, a tengeren túl május 14-én boltokba kerülő moto-pengék mikor érkeznek meg Magyarországra, de egyelőre érdemeik elismerése mellett is kérdéses, milyen sikert érhetnek el az amúgy is árérzékeny hazai piacon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.