Hirdetés

Mozgalmas évet zárunk, összeszedtünk 2020 legfontosabb történéseit



|

Nem unatkoztak azok, akik idén nyomon követték a techvilág fontos eseményeit és nagy bejelentéseit. Összeállítottunk egy listát a legizgalmasabb történésekről.

Hirdetés

Sok fontos dolog történt 2020-ban az informatika és a technológia világában. Új termékek, szolgáltatások jelentek meg, és persze a politikai csatározások is tovább folytatódtak. Szubjektív listánkkal tekintünk vissza az esztendőre.

A Windows 7-korszak vége

Erősen indult 2020, ha azt vesszük, hogy rögtön az első napokban, január 14-én véget ért a Windows 7 terméktámogatása. Alapesetben egy rendszer életciklusának vége nem kellene hogy túl nagy port kavarjon, főleg, ha méltó utódja is van (Windows 10). A Windows 7 azonban túlságosan is népszerű; még most is, közel egy évvel a terméktámogatás megszűnését követően megtalálható felhasználók tízmillióinak PC-jén. A legfrissebb statisztikák szerint a számítógépek 18 százalékát mind a mai napig nem frissítették erről a rendszerről.

Hirdetés

Apple M1 processzor

Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple 15 évente lecseréli processzorbeszállítóját. 1990-ben a Motorolától szerződött át az IBM-hez, hogy aztán 2005-ben utóbbit az Intel miatt hagyja faképnél. Júniusban pedig bombaként robbant a hír, amely szerint 15 év elteltével szakít az Intellel is, és a jövőben saját tervezésű chipekkel látja el a Mac gépeket. Ez az üzleti modell nem új, telefonjaiban ősidők óta saját tervezésű chip dolgozik. A váltás persze nem azonnali lesz, így 2021-ben és 2022-ben még találkozunk Intel-alapú masinákkal a termékpalettán, 2023-tól viszont minden Mac ARM chippel fog készülni.

Ampere - Big Navi

Az idei a videokártya-piacon is fontos évnek számított: az Nvidia az Ampere, az AMD pedig a Big Navi személyében a nyár folyamán egyaránt új generációs megoldást mutatott be. Az új alapokra épülő grafikus kártyák ugrásszerű teljesítménybeli pluszt hoztak, aminek köszönhetően már 4K-ban is egyre több játékot lehet közel teljes részletességgel játszani. Ha pusztán a számokat nézzük, akkor egyébként az Ampere tűnik hajszálnyival jobbnak, az AMD azonban szokás szerint kiváló ár-érték arányt nyújt a játékosok számára, így a meccs korántsem lefutott.

Zen 3

Az AMD persze nemcsak GPU, hanem processzorfronton is erős évet zárt; a vállalat a 2017-es visszatérése óta folyamatosan és meglehetősen nagy léptekkel dolgozza le hátrányát az Intellel szemben; vagyis most már inkább növeli az előnyét. Amíg az Intel gyártási problémákkal küzdött, és még most sem találja a helyét, addig az AMD-nél minden építőkocka pontosan passzol. A frissen bejelentett ZEN 3 architektúra, bár még mindig 7 nm-es eljárással készül, majd 20 százalékkal hatékonyabb működést ígér a korábbi modellekhez képest, az Intel pedig a fasorban sincs: a közel azonos teljesítményű Ryzen 9 5900X és a Core i9-10900K fogyasztása között például majdnem háromszoros a különbség.

Huawei, mi lesz veled?

Ugyan a sztori még 2019-ben indult, a Huawei körüli kavarást nem lehetett megkerülni az elmúlt esztendőben sem. Az USA az "egy lépést előre, kettőt hátra" technikával gyakorlatilag a Huawei kivérteztetésére játszik, bár az amerikai elnökválasztás eredménye azért befolyásolhatja majd az ország viszonyát a kínai gyártóval. A helyzet azonban annyira sokszor változik, és oly törékeny, hogy megjósolni sem lehet, mikor és milyen kimenetellel zárul a pávatánc. A kínaiak borúlátását mindenesetre kiválóan jelzi, hogy a vezetés novemberben úgy döntött, eladja a Honor márkát és a hozzá tartozó know-how-t is, így legalább a vállalat almárkája versenyben maradhat

Karnyújtásnyira a 3 nm

A chipgyártás folyamatos fejlődésének újabb lépcsőjeként a TSMC december elején bejelentette, hogy befejezte új tajvani gyárának építését; a létesítmény fontosságát az adja, hogy a tervek szerint 2022-től itt készülnek majd a világ első, 3 nm-es gyártási technológiával létrehozott chipjei.

Xbox Series X - PlayStation 5

2020 arról is nevezetes marad, hogy a Microsoft és a Sony is új játékkonzolt jelentett be, bár azért az év nem attól lesz hangos, hogy a konzolokat tömegével vennék. Az Xbox Series X és a PlayStation 5 egyaránt magasra teszi a lécet: mindkét platform lélegzetelállító grafikával és akár 4K 120 fps-támogatással rendelkezik. Csakhogy egyelőre elég alacsony a valóban next-gen játékok száma, és még nagyobb gond a készlethiány, ezért inkább 2021-ben várható, hogy a játékosok nagyobb arányban térnek majd át a konzolok legfrissebb generációjára.

A kijelző már megint hajlik

Tavaly a hajlítható kijelzővel szerelt telefonokra, idén pedig az ilyen kijelzős slate-ekre (hibrid laptop) csodálkozott rá a piac. A Lenovo a Thinkpad X1 Folddal alaposan kimaxolta az utóbbi kategóriában rejlő lehetőségeket. A kütyü nemcsak notebookként használható, hanem levehető billentyűzetének hála tabletként is megállja a helyét. És a dolognak itt még nincs vége, hiszen tabletmódban arra is van lehetőség, hogy a kijelzőt középen meghajlítsuk.

A Microsoft a Surface Pro Duóval szintén egyedi koncepciót mutatott be: a kihajtható kijelző itt is stimmel, csakhogy a redmondi gyártó nem egy, hanem két panel segítségével oldotta meg a trükköt. A használhatóság így pontosan ugyanolyan rugalmas, a tartósság pedig garantáltan jobb, hiszen nem kell aggódni a panel sérülése miatt. A fókusz mindkét masina esetében a hatékonyságon van, de azért lássuk be: egyelőre egyik koncepció sem tökéletesen kiforrott.

Egy időre lőttek a tech show-knak

A Las Vegas-i CES-t még rendben megtartották év elején, február közepére azonban a koronavírus-helyzet annyira rosszra fordult, hogy tényleg az egész világ működését felborította. A Mobile World Congress 2020-hoz a szervezők a végletekig ragaszkodtak, és csak pár héttel a rendezvény előtt voltak hajlandók törölni. Erre is valószínűleg azért került sor, mert annyi kiállító döntött az önkéntes távolmaradás mellett, hogy értelmetlenné vált volna a kongresszus. Nem sokkal később aztán hasonló sorsra jutott a tajvani Computex és a berlini IFA is - a sort ráadásul egészen hosszan folytathatnánk, hiszen gyakorlatilag egyetlen jelentősebb eseményt sem tartottak meg az eredeti tervek szerint. Természetesen a rendezvények törlése nemcsak a techiparágat érintette, a klasszikus show-k, illetve a nagyszabású termékbejelentések elmaradása kétségkívül beárnyékolta a 2020-as esztendőt.

Érdekes lesz látni majd, hogy az elérhető védőoltás megjelenését követően mennyire változik meg az iparág szemlélete; a CES 2021-et például megtartják, de csakis digitálisan. A személyes találkozók aurája és a bemutatókon a termékek kipróbálásának lehetősége online formában nem igazán pótolható, így csak reménykedni tudunk benne, hogy legkésőbb 2021 közepére-végére helyreáll a rend.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.