Hirdetés

Itt van, milyen mobilt akarsz idén: MWC 2018 összefoglaló, 1. rész



|

Második napjánál jár a Mobile World Congress, a telefonos világ évnyitója, és az eddigi bejelentésekből már látszik, merre tart a mobilos világ idén.

Hirdetés

Nehéz a tech-magazinok dolga minden év februárjának végén, legalábbis akkor, ha mobilon kívül bármi másról is írni akarnak. Ilyenkor ugyanis a barcelonai Mobile World Congress híreire figyel a világ, a legfontosabb gyártók igyekeznek ilyenkorra időzíteni csúcskészülékeik premierjét, valamint a belépő és középkategóriás kínálatuk felfrissítését. Mínusz Apple persze, mert ők ugyebár időzítésben (is) külön úton járnak. Az MWC bejelentései alapján minden évben már jó előre kideríthető, milyen telefonokra, újításokra, divatokra lehet számítani egész évben, szóval foglaljuk össze, mit lehet tudni eddig!

Hirdetés

Meglepő újdonság nincs, izmosodás van

Az már most jól látható, hogy olyan irdatlan nagy változásokat egyik gyártó sem tervezett az idei évre, mint ami például az elmúlt években a "faltól falig kijelzők" megjelenése, a duplakamerás rendszerek betörése, vagy pár évvel korábban az ujjlenyomat-olvasók első hulláma volt. Az eddig megvillanó telefonok nagyjából maradtak a tavaly is megismert vonalon, a legtöbben már felugrottak a minimál-kávás, óriáskijelzős vonatra, az ujjlenyomat-olvasó alap, és a dupla kamerától sem kap senki szívszélhűdést.

A látványos újítások helyett inkább az apróbb frissítéseken, a tavalyi forradalmak csiszolásán, meg persze a meglévő képességek javításán van a hangsúly, mert persze a telefonok ismét egy fokkal erősebb rendszerchipet, sok esetben több memóriát kaptak. Kezd olyan lenni mindez, mint az Intel legendás tik-tak fejlesztési ciklusa, az egyik évben csinálunk valami újat, aztán a következőben azt finomhangoljuk, és így tovább.

A fentiek vonalán a legtöbb versenyző idén olyan mobilokat mutatott be, amik külsőre nem térnek el annyira a tavalyi modelljeiktől - tisztelet a kivételnek, a Sony ugyanis végre elhagyta eddigi dizájnját, és "csatlakozott a modern világohz", és lássuk be, ennek nagyon ideje volt már. A Nokia pedig továbbra is erőteljesen tekeri a visszatérő-pedált, miközben a tavaly elindított nosztalgiahullámon is pörög egy újabbat. Nézzük részletesen!

Samsung: az erős biztonsági játék

A koreai gyártó tavaly még kivárt, és az MWC után mutatta be a két Galaxy S8 modellt, idén viszont már bevitte a premiert a kiállításra. Elsőre valóban nincs túl sok megdöbbentő újítás, az íves szélű, faltól falig kijelző megmaradt, ahogy a kétféle kiépítés is (az 5,8 hüvelykes S9 mellé 6,2 hüvelykes S9+ érkezett). A 2960x1440 képpontos sAMOLED panelek képaránya 18,5:9, tehát futtatható egyszerre megjelenítve két "négyzetes" app és még az értesítési sávnak is marad egy kis hely.

A Samsung idén a kamerákkal igyekezett erősíteni (meg persze a hardverrel, de a régiótól függő Snapdragon 845 / Exynos 9810 bivaleyerjénél nem is vártunk kevesebbet). Az S9 megmaradt a szimpla lencsénél (ez most 12 megapixeles), az S9+ pedig kapott egy duál kitet, az extra viszont az f1,5 rekeszérték: a rossz fényviszonyok mellett technikai értelemben mindenképpen ez a két mobil a leghatékonyabb, ráadásul reszeltek a zajcsökkentés módszerén is.

Az 1,5-ös rekesz ráadásul nem fix, a rendszer megfelelő mennyiségű fény mellett f2,4-re is válthat, ahol nagyobb a mélységélesség. Jó ötlet az extra-lassú videó mód is, ahol másodpercenként 960 képkockát rögzíhetünk 720p felbontás mellett, amit ráadásul a telefon rendszere igyekszik a legdinamikusabb mozgás pillanatában aktiválni, hogy ne maradjunk le egy lufi kidurranásának pontos pillanatáról. Összesen ilyen felvételből ugyan csak 0,2 másodperc fér a dedikált slow-motion memóriába, de ez lejátszáskor 6 másodpercre is nyújtható. Emellett újítottak a mobilból kvázi asztali gépet faragó Dex rendszeren, valamint csináltak saját verziót az Apple animoji alapján: a részletesebb adatokat külön cikkbe szedtük, a mobil(oka)t pedig remélhetőleg hamar teszten is nyúzzuk majd.

Nokia: nosztalgia és modernizáció egyszerre

Úgy tűnik, a Nokia márkanevet továbbvivő HDM Global folytatja a tavaly elkezdett kétpólusú kampányát: egyrészt kihoz csúcs- és középkategóriás "pure Android" mobilokat, másrészt az egészet megfejeli egy klasszikus Nokia modell modernizált változatának kiadásával. A tavalyi 3310-es villantás után idén a Mátrix filmben feltűnő 8810-esre esett a választás - nem csoda, az eredeti készülék idén 20 éves.

Az idei 8810-es ugyancsak kicsúsztatható kivitelben készül fizikai számgombokkal, de persze az eredeti dizájnt erősen felújították. A készülék 4G-képes, és amolyan "okostelefon light" kiadás, hiszen korlátozottan telepíthetünk rá appokat is, mint amilyen a Facebook, a Twitter, és persze lesz Snake is, a kígyós játékot semmi pénzért nem hagyta volna le a gyártó. A Qualcomm 205 Mobile alapra és fél gigabájt RAM-ra épülő telefon hajlított QVGA kijelzőt kapott, szóval valahol félúton jár egy butamobil és egy mai okostelefon között, de marketingnek mindenképp jóféle, ráadásul az 1500 mAh kapacitású akku akár 25 napig is életben tartja a mobilt, ami manapság hihetetlen fegyvertény, az ár pedig 30 ezer forint környékére jön ki.

A valóban modern mezőny pedig Android One alapokon érkezik, tehát a lehető legtisztább Oreo installációt kapjuk a mobilokon mindenféle bloatware nélkül, a frissítések villámgyors követésének ígéretével. A Nokia 8 Sirocco a tavaly őszi modell felturbózott változata 5,5 hüvelykes, 2K felbontású pOLED kijelzővel, keskenyített kávákkal, rozsdamentes acél kerettel, valamint ZEISS optikás dupla kamerával. Érdekes módon a rendszerchip Snapdragon 845 helyett megmaradt a tavalyi 835-nél, mellette 6 GB RAM dolgozik. A Nokia 7 Plus-t az "elérhető csúcstelefon" szlogennel villantották meg, a Snapdragon 660 alapú, 4 GB RAM-mal szerelt készülék igazából az erős középkategóriát képviseli, de a dupla ZEISS lencse itt is sokat számít. Emellett jött egy idei változat a Nokia 6-ból, amely Snapdragon 630-cal, 3 GB (egyes esetekben 4GB) memóriával, szimpla ZEISS kamerával szintén erős középkategóriára céloz. A friss Nokiákról itt olvashatsz bővebben, a 8810-es új verzióját pedig itt boncolgatjuk.

Sony: ideje volt felébredni

Jó rég elmúlt már az az idő, amikor a Sony meghatározó névnek számított a mobilpiacon. Az Apple és a Samsung párharca mögött csak néhány régi név maradt igazán aktív, miközben felpörögtek más szegmensből ismerős nevek (helló, ASUS, helló, Huawei), és korábban teljesen ismeretlen gyártók (Oppo, Xiaomi és még egy csomóan). A Sony nem igazán tudott lépést tartani azzal, hogy a mobilpiac akár egyik évről a másikra teljesen megváltozik és új dizájnt, friss funkciókat kell villantania a gyártóknak is az életben maradáshoz. A japán cég ellenben a hagyományok híveként utolsó utáni pillanatig ragaszkodott az okostelefonos korszak elején megálmodott útjához, és le is esett a dobogóról, sőt még annak közelében sem jár.

Épp ezért sok régi Sony-hívő lélegzett fel az idei MWC-s bejelentések nyomán: a vállalat végre elkezdte a felzárkózást az idei évek új világához, az Xperia XZ2 és XZ2 Compact 18:9-es képaránnyal támad, és ugyan még van némi káva a panel körül, de elindult a faltól-falig terjeszkedés.

A hátlapot is meghajlították a Sony dizájnerei, bár a készülékek a versenytárs csúcsmodellekhez képet még mindig kicsit bumfordiak, de érezhető a törekvés a feltárkózásra. A nagyobbik modellen üveg, a kisebben műanyag a hátlap, amelyen ujjlenyomat-olvasó figyel, a készülékház mindkét esetben víz- és porálló (bár az IP65/IP68 csak cseppállóságot garantál, medencében és tenger alatt ne próbálkozzunk). Ugyan a kijelzők még nem váltottak 2K felbontásra, viszont HDR képesek, a hangélményt pedig dinamikus vibrálással erősíti, mintha a basszusok ráznák meg a mobilokat. A többi újdonságot ebben a cikkben részletezzük.

Huawei: nem a mobil a legütősebb

A kínai gyártó érdekes módon nem egy új mobillal, hanem egy ultravékony hibrid laptoppal váltotta ki a legnagyobb elismerést. A MateBook X nem csak nevében idéz MacBook Air-es hangulatot, a kinézet is a stílusos, fémházas, prémium kategóriába sorolja. A 13,9 hüvelykes, 3000x2000 képpontos kijelző körül alig maradt káva (így 91 százalékos fedést ér el), alatta pedig olyan ötletes extrát is találunk, mint a billentyűzetből (az F6 és F7 közülről) felpattintható webkamera, az i7 proci mellé bepasszírozott GeForce MX150 GPU, és akár 15 órás üzemidő. Érdemes megnézni a részleteket, mégpedig itt, ni.

Bár prémium tabletek terén lassan lecseng a piaci rohanás, a Huawei itt is mutatott két új modellt, a MediaPad M5 két változata 8,4 és 10,8 hüvelykes kijelzővel, Kirin 960-as rendszerchippel érkezik. Mindkét kijelző IPS, felbontásuk 2560x1600 képpont, alattuk a processzor mellett 4 GB RAM dolgozik.

LG: nem utód, hanem kigyúrt tesó

Azt már régebb óta lehetett tudni, hogy nem a G sorozat legfrissebb tagját mutatja be az LG Barcelonában, de a V30 felújított változata így is erős bemutatkozás lett. A V30S ThinQ külsőre nem hoz újat, de tudásban nagyon is: javult a kijelző képminősége, 6 GB-ra nőtt a memória, a ThinQ márkajelzés pedig beépített mesterséges intelligenciára utal. A Vision AI funkciók képesek automatikusan felismerni fotózáskor azt, hogy mit fényképezünk, a QLens pedig nem csak képfelismerő, de QR-kódokat is beszkennel. A Voice AI eközben olyan hangalapú utasításokkal turbózza fel a Google Assistant szoftvert, ami egyetlen másik készüléken sincs jelen. Bővebben itt találod, milyen lett a legfrissebb LG csúcstelefon.

CAT: átlagos erő, de brutális páncél

A strapamobilokról híres gyártó idén is saját területén alkotott nagyot. Az S61 hardveresen nem veszi fel a versenyt a legnagyobbakkal, viszont még extrémebb körülményeket is kibír elődeinél. Hőkamerája akár -20 és 400 Celsius fok közötti tartományt is meg tud különböztetni, ráadásul már HD minőségben rögzíthetünk ilyen speciális felvételeket. A lézeres távolságmérés hatútávja 10 méterre nőtt, de képes terület kiszámítására is, az adatokat pedig képpel együtt menti el, így később is áttekinthetőek a mérések.

A VOC szenzornak hála a beltéri levegő minősége is figyelhető: a készülék szól, ha ideje ablakot nyitni. A hőmérsékletet és a páratartalmat is figyeli. A MIL Spec 810G-minősítésből kiderül, hogy ha 1,8 méterről vágjuk a betonhoz, akkor sem lesz baja; továbbá kibír egy órát 3 méter mély vízben is. Képek és részletek emitt, lehet kattintani, akár durván is.

Alcatel: alulról építkeznek

A TCL által gyártott Alcatel modellek közül most 5, 3 és 1 sorszámozással érkezett három készülék. Az 5-ös a legkisebb, amely a belépő szintet képviseli a manapság már alig látható 720p kijelzőjével, a 3V-ben viszont már 2160x1080 képpontos kijelző figyel Cortex A53 rendszerchippel és 2 GB RAM-mal. Egy másik hármas változat 3X nevet kapott, ebben a RAM 3 giga, a kijelző viszont megint csak 720p-s. A "sima" Alcatel 3 pedig 720p-s kijelzős és 2 GB RAM-os mobil szintén a belépő szint környékén.

A 100 eurós Alcatel 1X az első Android Oreo Go Edition készülékek egyike, 5,3 hüvelykes, 960 x 480-as kijelzővel, 4-magos processzorral, 1 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel. Az Alcatel 1C erre ráígér egy 6 hüvelykes, 2160 x 1080-as kijelzővel, 2 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel, ujjlenyomat-olvasóval, valamint 12 + 2 megapixeles hátlapi kamerákkal. Az Oreo innen sem hiányzik, az alumínium házba pedig egy 3000 mAh-s akku került.

Tabletet is mutattak: az Alcatel 1T 7 táblagép, 7 hüvelykes, 1024 x 600-as kijelzővel, 1,3 GHz-es MediaTek MT8321A/D lapkával, 1 GB RAM-mal, 8 GB tárhellyel, microSD-slottal, 5 és 2 megapixeles kamerákkal. A 10 hüvelykes Alcatal 1T 10 már 1280 x 1080-as kijelzőt ad, a tárhely és az akku mérete 16 GB-ra és 4000 mAh-ra nő. Bővebben itt foglaltuk össze az új tömegmobilokról szerzett infókat.

The Show Must Go On

Egyelőre ennyit gyűjtöttünk a legfontosabbakból, de nemsokára érkezik a következő bemutató, hiszen kíváncsian várjuk például az új ASUS Zenfone-okat, vagy épp azt, hogy a feltörekvő (ha még egyáltalán lehet így nevezni őket) kínai gyártók mivel kavarják fel az egész piacot. Folytatjuk, addiug pedig figyeljétek az MWC2018-as címkével ellátott híreinket, amelyeket itt egy kattintással összegyűjtve is elértek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.