Hirdetés

Bréking: lefújták az egész Mobile World Congresst



|

Az elmúlt napokban folyamatosan jöttek a nagy nevek lemondásai a koronavírus miatti elővigyázatosságból - végül a szervezők is bedobták a törölközőt.

Hirdetés

Most, hogy már azt hittük, a Barcelonában február 24-én induló rendezvényig naponta lesz fix 1-2 hírünk arról, hogy épp ki lépett vissza a megjelenéstől, az MWC-t szervező GSM Association (GSMA) hivatalos közleményben jelentette be, hogy mobilos és távközlési piac legnagyobb éves rendezvényét idén mégsem rendezik meg. Valahol várható volt ez a végkifejlet, de ennyire gyorsan nem vártuk: még ma is olyan hírek érkeztek az El Pais spanyol napilap információi alapján, hogy a szervezők vezérkara pénteken ül majd össze, hogy megtárgyalják, hogyan tovább, és még itt is csak az egyik lehetőség lett volna a sok közül a show lefújása.

Hirdetés

Végül 12 nappal a hivatalos start előtt hivatalos közlemény érkezett a GSMA vezérigazgatója, John Hoffman aláírásával, amely szerint a koronavírus és következményei lehetetlenné teszik a Mobile World Congress idei megrendezését.

"Tekintettel a rendezvényt befogadó Barcelona és az egész ország egészségének megőrzésére, a GSMA törli az MWC Barcelona 2020-at, mivel a koronavírussal kapcsolatos globális aggodalom, az utazással kapcsolatos elővigyázatosságok és ehhez kapcsolódó egyéb tényezők lehetetlenné teszik a GSMA számára a show megtartását. Barcelona vezetői megértik és tiszteletben tartják ezt a döntést. A GSMA és a város képviselői továbbra is együttműködnek abban, hogy megrendezhessék az MWC Barcelona 2021-et és az esemény további kiadásait. Egyúttal együttérzésünket fejezzük ki mindenkinek, akit Kínában és világszerte érint a fertőzés."

A kínai Vuhan városából elterjedt koronavírus már több mint 42 ezer embert fertőzött meg, és Kínából kitörve már világszerte regisztrálnak betegeket. A kapcsolódó halálesetek száma meghaladja az 1000-et, és a jelenlegi szakértői vélemények szerint a terjedést leginkább szigorúő megelőző intézkedésekkel lehet megfékezni. A GSMA már korábban is igyekezett különféle extra biztonsági intézkedéseket foganatosítani, többek között megtiltotta a vírusgócnak számító kínai Hupej tartományból érkezők számára az MWC látogatását, ahogy azok sem léphettek volna be, akik az esemény előtti 14 napban Kínában tartózkodtak. A beléptető rendszereknél hőméréssel szárték volna ki a gyanús eseteket, de már ezt is sokan kevesellték, hiszen a koronavírus hosszú, tünetmentes lappangási idővel indít, miközben a beteg már tudtán kívül fertőz.

Épp ezért egyre nagyobb ütemben érkeztek azok a bejelentések, amelyekben neves mobilpiaci és távközlési szereplők jelezték, hogy elővigyázatosságból vagy óvatosságból inkább távol maradnak az MWC-től. Ma reggel a Nokia, tegnap pedig az Intel és a Vivo jelentette be távolmaradását, de korábban az LG, az NVIDIA, az Ericsson és az Amazon és a Sony is így döntött, a Samsung és a ZTE pedig csak csökkentett létszámmal vesz részt az eseményen. Eközben hasonló okokra hivatkozva visszamondta látogatását több telco-vállalat, így a Deutsche Telekom és a japán NTT Docomo is. Ezen kívül szintén lemondtak néhány olyan panelbeszélgetést, ahol a Facebook képviselői vettek volna részt. Talán egyedül a Xiaomi volt, akik még ma is arról adtak ki közleményt, hogy ők igenis fenntartják a részvételüket - ezek szerint hiába.

A közlemény értelmében az idei Mobile World Congress minden szinten elmarad, tehát nem eltolják az időpontot, hanem már az MWC 2021-et emlegetik. Több gyártó a mostani rendezvényen mutatta volna be legújabb termékeit, így például a Sony és a Nokia is csúcsmobilokkal készült - ezeket most különféle egyéb módokon prezentálják majd, a Sony például az Xperia YouTube csatornájára tette át a launchot, és valószínűleg hamarosan befut majd több más cégtől is az újdonságok bemutatására vonatkozó frissített információ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.