Hirdetés

Nagy a baj a Huawei-nél, a Samsung és az LG többé nem szállít kijelzőt a cégnek



|

Egyre szorultabb helyzetben van a Huawei, lassan egyetlen cég sem dolgozhat vele. A jelentések szerint már a Samsung és az LG sem szállít a kínai gyártónak képernyőket.

Hirdetés

Eddig is tudtuk, hogy az amerikai kormány elképesztően szorult helyzetbe hozta a Huawei-t, azonban a szeptember 14-i határidő közeledtével nyilvánvalóvá vált, hogy a baj igen nagy. Az IFA kiállításon ugyanis elmaradt a régóta várt 5 nm-es Kirin 1000 chip bemutatója, állítólag azért, mert a TSMC még túlórák mellett sem tud majd annyit szállítani belőle, hogy a Huawei piacra dobja a Mate 40 szériás mobiljait (Európában már meg sem próbálkozna ezzel). Miközben persze a Huawei hivatalosan nem hajlandó lemondani az európai és a globális mobilpiacról, de az egyre súlyosbodó szankciók miatt nem valószínű, hogy sokáig kitart ebben a formában.

Hirdetés

Korábban már megteremtette az amerikai vezetés a jogi környezetet ahhoz, hogy a Huawei-t a leányvállalatain és partnerein keresztüli kereskedéstől is elvágja világszerte azokkal a cégekkel, amelyek amerikai technológiát használnak. Nagyjából két hete emiatt állítólag túlélési módba kapcsolt a Huawei, nagy fejetlenség és állandó túlórák mellett a létező összes alkatrészt, még a félkész termékeket is gyorsan meg akarták szerezni a határidők lejárta előtt. 

Szeptember 14-től pedig nem csak a TSMC-vel és a Google-lel szűnik meg a közös munka, de a MediaTek, Novatek, RichWave, Realtek, Samsung, SK Hynix, Largan Precision, Sunny Optical Technology cégek sem szolgálhatják ki többet között a vállalatot, mert amerikai eredetű technológiát használnak. Jelenleg például a mobil chipek beszállítói az ARM architektúrát használják, ez önmagában amerikai szabadalom, tehát a különutas fejlesztésű kínai chipeken kívül minden szereplőt eleve ellehetetlenít. A szakmai megítélés szerint pedig jelenleg nincs olyan kínai gyártó, amely olyan mobilchipeket tudna előállítani, amik felveszik a versenyt a jelenleg használtakkal.

Összeomlik, majd kilép a mobilpiacról a Huawei?

A GF Securities és a Strategy Analytics elemzői szerint a Huawei idén 190-195 millió mobilt ad el összesen, jövőre azonban a korlátozások miatt ez 59, sőt, akár 50 millió alá csökkenhet. A Digitimes az utóbbi hetekben már a kínai mobilpiac felborulását is megszellőztette, a Huawei Kínában is 30 százalékot veszíthet a riválisok javára, és a Huawei beszállítóira is rossz idők várnak. Globálisan a Samsung és az Apple örülhet majd a szakemberek szerint, Kínában a Vivo, Oppo, Xiaomi, a HiSilicon helyére pedig az Unisoc pályázik. 

Mindezek után jött a neves Ming-Chi Kuo, akitől megszokhattuk, hogy elég pontos jóslatokat ad a tech szektor szereplőiről. Az elemző kijelentette, hogy szerinte a Huawei számára a legjobb forgatókönyv, ha veszít a piaci részesedéséből, rosszabb esetben azonban 2021-ben ki is léphet a mobilpiacról.

Ha pedig a Huawei abban bízott volna, hogy ha sem saját lapkát nem gyárthat, sem a Qualcommtól vagy a MediaTektől nem kaphat, akkor majd ott vannak a kínai chipgyártók, akkor ezen a frontos sem várják jó hírek: a napokban kiderült, hogy az amerikai vezetés már a kínai SMIC chipgyártót is tiltólistára teszi, hogy az ne szolgálhassa ki a céget. A hivatalos indoklás szerint a kínai kormánynak gyártanak katonai alkatrészeket, a hír viszont sokkolta a SMIC vezetését, és a korlátozás miatt amerikai beszállítók is bajba kerülhetnek. 

A Samsung és az LG is elfordul a Huawei-től

A fentebbi felsorolásból talán már érezhető volt, hogy nem csak a chipeket veszíti el a Huawei szeptember 14-től, hanem szinte minden más alkatrésztől is elvágja Amerika, a jelentések szerint

a Samsung és az LG sem szállít a tiltások miatt többé kijelzőket a kínai cégnek.

E két vállalat is beleesik az amerikai szabadalmakra vonatkozó kiterjesztett tiltás hatáskörébe: a Samsung és az SK Hynix leállította a mobilos memóriachipek szállítását, a Samsung Display és az LG Display is megszüntette az együttműködést kijelzők terén, ezekben is van ugyanis amerikai technológia.

A Huawei ha talál is olyan partnert, amely nem esik korlátozás alá, valószínűleg messze nem tud majd olyan minőségű alkatrészekből dolgozni, ráadásul sok szakértő szerint nincs is olyan cég, amelyik ne használna amerikai technológiát valamilyen formában. 

Majd az okosórák és a laptopok?

Többen észrevették, hogy a Huawei nem vitt mobilokat az IFA kiállításra, kizárólag viselhető eszközöket és laptopokat. A találgatások szerint erre a két piacra koncentrálna a jövőben, ha távozásra kényszerítik a mobilos szektorból. A fentebbi szintű szigorítások és korlátozások fényében azonban kérdéses, hogy a jövőben tud-e majd bármit gyártani a Huawei a globális piacra. 

Ha a rosszabb forgatókönyv válik valóra, akkor a fogyasztók egy kiváló gyártót veszítenének, vásárlók, dolgozók és cégek tömegeinek legnagyobb sajnálatára. Ráadásul Ming-Chi Kuo szerint az androidos mobilok minősége is lezuhanna a föld alá, ugyanis a Huawei minden komponens iránt nagyon magas minőségi igényeket támasztott, míg a riválisai a minél alacsonyabb árakra koncentrálnak.

Az elemző szerint ez a fejlesztések belassulását vetíti előre. Abban persze biztosak lehetünk, hogy minden nagy cég, még az amerikaiak is folyamatosan lobbiznak az amerikai kormánynál a Huawei érdekében. A következő hónapokban kiderül, hogy mekkora sikerrel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.