Hirdetés

Nagy áttörést hozhat az egészségügyben az AlphaFold mesterséges intelligencia program



|

A Deep Mind kutatócsapata a fehérje struktúra előrejelzés területén végez kísérleteket.

Hirdetés

A Deep Mind már több mint öt éve foglalkozik azzal a kutatással, amely eredményei hatalmas előrelépést jelenthetnek az orvostudományban. A fehérjeszerkezetek előrejelzésével új gyógyszerek, gyógykezelések fejlesztése is könnyebbé és gyorsabbá válhat a jövőben.

A vállalat Alpha Fold programjában az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL) együttműködve dolgoznak a kutatók, az általuk fejlesztett algoritmus pedig az ember és más élőlények közel 350 ezer fehérjéjének szerkezetét képes előrejelezni. Mivel a fehérjék minden sejtnek alapelemei, így a szerkezetük feltárása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres orvostudományi fejlesztéseket lehessen végezni.

Hirdetés

Ebben hatalmas segítséget nyújt a Deep Mind programja, ami az emberi proteomról a valaha készített legpontosabb és legteljesebb képet képes megalkotni. A proteom egy genom, sejt, szövet vagy szervezet meghatározott feltételek között és adott időben kifejezett fehérjék összességét jelenti, ennek lehető legjobb ismerete jelentős tudást nyújt az emberi fehérjék szerkezetéről.

Ewan Birney, az EMBL vezetője a BBC-nek adott interjúban elmondta, hogy az Alpha Fold fehérjeszerkezet adatbázisa az emberi genom feltérképezése óta az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az orvostudományban. A Deep Mind célja a közeljövőben, hogy folyamatosan bővítse az adatbázist, és akár több mint 100 millió egyedi struktúrát is feltérképezhessenek a kutatók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.