Hirdetés

Nagy képernyő a tenyeredben - így válassz e-book-olvasót vagy tabletet



|

Szeretnél több ezer könyvet magadnál tartani? Nemcsak olvasnál, de játszanál, filmeznél, neteznél is? Vagy épp ellenkezőleg, nem akarod, hogy bármi elvonja a figyelmed, miközben el vagy merülve egy regényben? Segítünk.

Hirdetés

Szokták mondani, hogy nyomtatott újságot vagy könyvet olvasni teljesen más élmény, mint digitálisat. Ha bemegyünk egy könyvesboltba, már az illatoktól is mámorban úszunk, majd kiválasztunk valamit, belelapozunk, megnézzük, mit rejt a védőborító, végül beállunk a sorba a kasszánál, fizetünk, és boldogan hazabuszozunk gyűjteményünk legújabb tagjával, amely ettől fogva újabb tétellel súlyozza roskadozó polcainkat. Ezzel szemben ha digitálisan vásárolunk meg egy könyvet, ki se kell mozdulnunk otthonunkból, az e-book-olvasóról vagy táblagépről pár másodperc múlva már meg is nyithatjuk a szöveget, sőt a betűméretét is beállíthatjuk.

Egy e-könyv-olvasó ráadásul kisebb, mint a könyvek többsége, nem is beszélve a tömegéről: egyszerűen könnyebben kézben tartható, kezelhető például utazás közben, a fényerő beállításának lehetőségével pedig alkalmazkodhatunk az adott fényviszonyokhoz. A digitális formátum legvonzóbb tulajdonsága azonban az, hogy több ezer kiadványt tárolhatunk egyetlen eszközön, így bármikor előkereshetjük azt, amihez aktuálisan kedvünk van.

Lehet tehát érvelni személyes preferenciák alapján, de vitathatatlan, hogy mind a papíralapú könyveknek, mind az e-olvasóknak megvannak az előnyei.

Most azoknak igyekszünk segíteni, akik az olvasás modernebb módját választanák - mert van különbség eszköz és eszköz között, tablet és e-olvasó között meg aztán pláne. Aki a PC World Max előfizetőjeként szeretné a digitális különszámunkat a hagyományoshoz leginkább hasonlító módon olvasni, az most különösen figyeljen.

Hirdetés

Mire elég egy e-könyv-olvasó?

Induljunk el az alapoktól, mivel egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek egy sokoldalú tablet a legjobb választás. Sőt, a "Mire elég?" kérdés helyett talán helyénvalóbb lenne a "Miben jobb, mint egy tablet?" - merthogy van, amiben tényleg felülmúlja a bonyolultabb eszközöket. Az e-könyv-olvasók első ránézésre archaikusnak tűnhetnek, de a modernebb darabok már olyan funkciókat is kaptak, amelyekre nem is gondolna egy egyszerű tartalomfogyasztó.

Ezek mindegyike "digitális tintával" jeleníti meg a képet. A technológia úgy működik, hogy apró mikrokapszulákban olajban úszó, pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete festékszemcsék találhatók. A készülék utasítást kap arra vonatkozóan, hol alkalmazzon pozitív elektromos mezőt, így a fehér szemcséket feltaszítja a kapszulák tetejére, a feketéket pedig lehúzza, így megjelenítve a szöveget, képet, amit kell. Léteznek színes e-Ink-kijelzők is, de ezt egyelőre nem alkalmazzák széles körben. A tavaly bejelentett E Ink Gallery 3-ban található technológia 1500 milliszekundum alatt frissül, és 50 ezer színt képes megjeleníteni. A mikrokapszulás megoldás előnye, hogy az eszköz csak akkor használ áramot, amikor változtatásra utasítjuk: lapozás, menüben lépkedés közben igen, de amíg ugyanazt a képet mutatja, nem, így az e-olvasók akkumulátora rendkívül sokáig bírja - van, amelyik egy töltéssel akár hónapokig is működik.

Mivel nem bonyolult szerkezetekről beszélünk, vékonyak, és tömegük is alacsony, így könnyű kézben tartani őket, ami különösen a tömegközlekedési eszközökön utazva, kapaszkodás közben hasznos. Szinte bármilyen táskában, de akár farzsebben is elhelyezhetők. Többféle kijelzőméret közül válogathatunk ízlés szerint, de a tabletekkel ellentétben úgy tervezik meg őket, hogy egy kézben is kényelmesen elférjenek. A megjelenítővel kapcsolatban fontos még mégjegyezni, hogy csillogásmentes, így erős napfényben sincs problémánk az olvasással, nyugodtan elvihetjük eszközünket egy kávézó teraszára vagy a tengerpartra nyáron. A kijelzőpaneleket oldalról, előröl világítják meg a rejtett LED-ek (tehát az LCD-/OLED-kijelzőkkel ellentétben nem egyenesen a szemünkbe világítanak), és vannak olyan modellek, amelyek fényének még színhőmérsékletét is módosíthatjuk, hogy tényleg a lehető legjobb élményben legyen részünk.

Attól függően, mennyit tervezünk költeni, válogathatunk az egyszerűbb, lassabb változatok és a nagy tudású eszközök között, de még a márkás darabokat is viszonylag olcsón megkapjuk. A termékkategória egyik csúcskészüléke a 67 ezer forintos Amazon Kindle Paperwhite 5, de ez már tényleg egészen sokmindent tud: választható 8 vagy 16 GB-os tárhellyel, érintőképernyős, állítható a színhőmérséklete, 6,8 inches a képernyője, és bizonyos mértékben vízálló, ahogy egyébként számos egyéb modell is - gondolnak azokra, akik a kádban fekve lapozgatnának valamit.

Mindenképp érdemes ellenőrizni a lapozási sebességet (olykor meghökkentően lassú lehet), de ezenfelül minden azon múlik, hogy milyen egyéni igényeink vannak. Amennyiben például hangoskönyveket is fogyasztanánk, találhatunk ezt támogató e-olvasókat is, de a tudás nem terjed ennél sokkal tovább - a hírlapok még csak-csak olvashatók, viszont a színes magazinok nem mutatnak túl jól a kétszínű kijelzőn. Ugyancsak érdemes megfontolni, hogy mi lenne az ideális kijelzőméret, mivel e-olvasókon ritkán találunk 7 inchesnél nagyobb képernyőt, míg a tabletek nagyjából innen indulnak. Az érintőképernyő nem fontos; ha tudjuk gombbal vezérelni a kütyüt, nem lesz probléma.

Ami a szoftveres részt illeti, nagy előny, ha állíthatjuk a betűméretet vagy akár a betűtípust, a sortávolságot, a margót, könyvjelzőzhetünk, és összességében is átlátható a kezelőfelület.

A márkás gépek, például a Kindle vagy a PocketBook modellek ezt kínálják. Vannak olyan e-olvasók, amelyekre jegyzetelhetünk is, kiírhatunk idézeteket vagy emlékeztetőket, kezelhetünk tennivalókat, megjelölhetünk dokumentumokat és módosítási javaslatokat, vagy csak firkálhatunk kedvünkre.

Kutatások szerint az e-olvasók is szemfáradtságot okoznak, de hogy mennyi idő után és milyen mértékben, az attól függ, mennyire csillog a kijelző, illetve mennyi ideig nézzük azt. Az egész technológia lényegében a papírt hivatott szimulálni: ha elegendő fény van, ugyanazt a terhelést kapja a szemünk, mint ha egy lapról olvasnánk a betűket, és ugyanúgy jobban kell dolgoznia, ha kevesebb fény mellett próbáljuk értelmezni a látottakat. Elalvás előtt is jobban járunk egy e-olvasó lapozgatásával (vagy egy valódi könyvével), mint ha egy kék fényt árasztó kijelzőt néznénk, ami az alvásunk minőségére is negatív hatással van.

Mikor jobb mégis egy tablet?

A legoptimálisabb élményt akkor érhetjük el, ha táblagépet és e-olvasót egyaránt használunk, más-más célra alkalmazva őket. Utóbbi akkumulátora sokáig bírja, és szebben jeleníti meg a betűket, többféle fényviszony között használható, de funkcionalitása korlátozott, míg előbbi jóval sokoldalúbb, ellenben gyakrabban van szüksége töltésre, és a szemet is jobban fárasztja. Egyéni ízlés és használati szokások függvényében kell eldöntenünk, hogyan járunk a legjobban.

Az olcsóbb tabletekkel érdemes vigyázni, mert attól, hogy valami Androidot futtat, még nem biztos, hogy mindenre képes, ahogy a kifogástalan felhasználói élmény sem várható el egy néhány tízezer forintba kerülő készüléktől. Alapvető szabály, hogy ismertebb márkák kínálatából válogassunk, és érdemes egy elektronikai szaküzletben megnézni, hogy a leírása szerint jónak tűnő kijelző valójában milyen képet ad - ha "látjuk a pixeleket", az 2023-ban már elég ciki. Ugyanakkor nem kell feltétlenül az iPadre pályázni - bár az Apple eszközei valóban megbízhatóak, és kifogástalan élményre számíthatunk úgy egy iPad minitől, mint egy iPad Prótól, mégis érdemes körülnézni az androidos masinák választékában, mert egy Lenovo, Xiaomi vagy Samsung is kielégítő lehet.

Valamivel nagyobb költségkerettel kell készülni, mint az e-olvasók esetében, cserébe viszont lényegesen több funkcióra számíthatunk.

Már az olcsóbb tabletekkel is elérhető a Play Áruház, és ha a legmodernebb játékokat nem is tudjuk letölteni, az alkalmazások zöme a középkategória képviselőit sem fogja meg. Netezhetünk, videókat, filmeket, sorozatokat nézhetünk online és offline, zenét hallgathatunk, egyszerűbb játékokkal játszhatunk, és mivel mindegyik modellen legalább két kamera van már, fotózhatunk, videózhatunk, meetingelhetünk is bárhonnan, ahol van internetelérés. Wi-Fi- és Bluetooth-csatlakozásra a legtöbb modell képes, de a mobilhálózatra kapcsolódás sem ritkaság - ha az 5G-t nem is, a 4G-t tudjuk használni.

A vízállóság a tabletek esetében szintén nem magától értetődő, és a közvetlen napfény sem tesz jót sem a műanyag, sem a fémborításnak, nem beszélve a belsőről, ami ha túlforrósodik, az komoly károkat eredményezhet. Ilyen problémákkal egy e-olvasóval kevésbé kell számolnunk.

És ha már a tabletek kategóriáját választjuk, érdemes megnézni, hogy van-e stylus-támogatás, és ha igen, milyen. Rajzolgatáshoz és jegyzeteléshez is jól jöhet, ha egy kifejezetten nagy érintőképernyőkhöz tervezett ceruzát használhatunk. Kiegészítők közül hasznos lehet még egy állványként is funkcionáló tok, valamint bármilyen BT-billentyűzet és egér - ezzel gyakorlatilag egy korlátozott funkcionalitású laptophoz férhetünk hozzá, amin azért a legfontosabb irodai programok futnak, a multitasking is sokszor lehetséges, tudunk videót vágni, képet szerkeszteni, e-maileket írni és ellátni a fontos, hétköznapi feladatokat, mégsem kell egy nagy, nehéz laptopot magunkkal vinnünk mindenhova. Ha ilyen dolgokban is gondolkodunk, javasolt a strapabíróbb modellek közül válogatni: a Galaxy Tab esetében az S-sorozat, iPadekből pedig legalább az Air kell, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, de a Próval még többre leszünk képesek. Játékokhoz ugyancsak erősebb modellek ajánlottak, de ez attól is függ, meddig terjed az érdeklődési körünk: sudokuzni, rejtvényt fejteni, könnyedebb ugrándozós játékokat futtatni egy középkategóriás tableten is tudunk, míg autóversenyes és lövöldözős játékokhoz jobb az extra erő.

Nem utolsósorban pedig a tableteken fogyaszthatunk színes tartalmakat, könyvek mellett képregényeket és magazinokat is, amelyek megjelenítésére az e-olvasók egyáltalán nem, vagy nem a megfelelő minőségben képesek.

Azzal számolnunk kell, hogy erős napfényben csak azokon a táblagépeken látjuk majd a képernyőt, amelyeknek erős, legalább 1000 nites a fényereje, a többit forgathatjuk, árnyékolhatjuk, remélve, hogy a tartalmakat látjuk meg, nem pedig a saját arcunkat. Sajnos az ultrafényes kijelzők még csak most kezdenek elterjedni, kell pár év, mire az alacsonyabb árkategóriákban is találkozunk velük.

A döntés tehát nem olyan nagyon nehéz: aki elsősorban olvasni szeretne, de azt minden körülmények között, válasszon egy e-olvasót, aki pedig minden másra keres egy könnyen (vagy legalábbis a laptopoknál könnyebben) kézben tartható, nagy tudású eszközt, és nem fontos neki a vízállóság vagy a tükröződésmentesség, a tabletek között nézzen szét. Ha mindkettő belefér a költségkeretbe, úgy a legjobb, de ajánlott jól átgondolni a tabletvásárlást: tényleg kell a nagyobb kijelző azokhoz a tevékenységekhez, amiket egyébként okostelefonon és laptopon is el tudunk végezni? Szükséges, hogy néhány százezer forinttal megrövidítsük a családi kasszát? Ez már egyáltalán nem biztos.

Így olvashatod a legkényelmesebben a digitális PC Worldöt

2023 januárjától a PC World magazin a PC World Max szolgáltatás részeként, digitális formában olvasható. Ennek közzétételéhez a Heyzine szolgáltatást választottuk, amely remek élményt nyújt számítógépeken, táblagépeken és okostelefonokon egyaránt. Az egyszerűen kezelhető felületen a lapfülek megragadásával intuitívan, "élethűen" lapozgathatók az oldalak, a tartalomjegyzék segítségével az olvasók azonnal az őket érdeklő cikkekhez ugorhatnak, és kihasználva a digitális formátum előnyeit, a cikkekben videók és interaktív tartalmakhoz, letölthető programokhoz és más cikkekhez vezető linkek is megjelenhetnek - olyan, hasznos tartalmi elemeket tudunk ezáltal beépíteni, amelyekre a papíralapú újságban nem volt lehetőségünk. A magazin egyben letölthető is, így akinek kényelmesebb, más alkalmazásban is megnyithatja, offline módban is olvashatja, vagy akár kinyomtathatja.

Öt app, amivel szuper élmény az olvasás

Google Play Books

A Google alkalmazása nemcsak Androidon, de iOS-en is elérhető, segítségével a Play Áruház számos e-könyvét olvashatjuk, hallgathatunk hangoskönyveket akár az autóban is, vagy válogathatunk interaktív képregények között. Rengeteg magyar nyelvű könyv is megtalálható a méretes kínálatban.

Amazon Kindle

Az Amazon Kindle az egyik legismertebb e-book-olvasó eszköz, de a cég az appját is így nevezte el. Az Amazon oldalán megvásárolt könyveket olvashatjuk ennek segítségével, a havi 899 forintba kerülő Prime-előfizetéssel pedig több mint ezer könyvet érhetünk el további költségek nélkül.

Wattpad

A Wattpad egy közösségi oldal íróknak és olvasóknak, ahol bárki megoszthatja saját írásait, és visszajelzéseket kaphat másoktól, vagy böngészheti tehetséges amatőrök, nagyobb elérésre vágyó profik történeteit. Könyvkiadók is használják, valamint magyar írók is publikálnak rajta.

Goodreads

Nagyon fejlett és sokoldalú alkalmazás a Goodreads, amely szintén közösségi oldalként működik - lehet másoknak könyveket ajánlani vagy ajánlásokat nézegetni. Képes könyvborítók és vonalkódok beszkennelését követően keresni a méretes adatbázisban. Olvasni nem tudunk vele, de segít dönteni.

eBoox

Rengeteg különböző formátumot tud kezelni, és bárhonnan importálhatunk könyveket az eBooxba, aminek ráadásul kényelmes kezelőfelülete és széles eszköztára van. Teljes mértékben reklámmentes, ingyenes a használata, és még eszközök között is tud szinkronizálni. E-book-felhasználóknak kötelező.

Eszközök, amelyekkel nem hibázhatsz

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Az egyik legjobb e-book olvasó jelenleg az Amazon Kindle családjának Paperwhite modellje, amely vékony, könnyű, kényelmesen nagy a kijelzője, és állítható a háttérfényének melegsége. Tíz hétig bírja egyetlen töltéssel, és több ezer könyvet tárol.

PocketBook Touch Lux 5

A PocketBook ezen e-book-olvasója 6 inches kijelzővel rendelkezik, módosítható a képernyője fényereje és színhőmérséklete, kétmagos processzorának köszönhetően gyors, és emellett mind tömege, mind mérete éppen optimális. Tiizenkilenc formátumot támogat.

Alcor Myth 6

Szerényebb tudású, de cserébe jó ár-érték arányú készülék az Alcor Myth, amely 6 inches kijelzőt, a 4 GB beépített tárhely mellett microSD-kártya-olvasót is kínál, és támogat számos népszerű formátumot. Kezelése egyszerű, betűtípusa testre szabható.

Apple iPad 9 2021

Ár-érték arányban jelenleg a 2021-es iPad alapmodell lehet a legjobb, pláne, ha elsősorban olvasásra, nem pedig munkára használnánk. Az Apple táblagépe sokoldalú, megbízható, és még az ára sincs annyira elszállva, mint 2022-es utódjának.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

A Samsung az okostelefonok mellett a tableteket is komolyan veszi, ez a nagyok mellett az S6 Lite-on is látszik. Kielégítő teljesítményt nyújt, és nem is drága, támogatja az S Pen stylust, 7040 mAh-s akkumulátora pedig sokáig bírja.

Xiaomi Pad 5

Az androidos kínálat egyik legerősebb képviselője a Xiaomi Pad 5, amely gyönyörű, 120 Hz-es kijelzővel simogatja szemeinket. Vékony és könnyű, tud mindent, amit egy tablettől elvárhatunk, és az akkumulátorral sem spóroltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.