Hirdetés

Nagy lépést tett a Google a jelszavak nélküli jövő irányába, és ebből mi sem maradunk ki



|

Minden Google-felhasználót érint a keresőóriás által végrehajtott változtatás.

Hirdetés

Ma már ugyan közhelynek számít, de még sincsenek vele elegen tisztában, hogy a jelszavak bizony nem jelentenek biztonságos megoldást, hiszen fel lehet törni vagy meg lehet szerezni őket, és még kétlépcsős hitelesítéssel megtámogatva sem áttörhetetlenek, amennyiben a hackerek hozzáférnek a bejelentkezéskor küldött kiegészítő kódhoz. A nagy cégek ezért kezdték el az ún. passkeyek, azaz jelszókulcsok irányába terelni az embereket, amelyek biometrikus azonosítás vagy az eszközeinket védő PIN-kódok segítségével végzik el az ellenőrzést.

A technológia előnye, hogy a kulcsok részben a készülékeken, részben a szolgáltatók szerverein kerülnek tárolásra, így a távolból próbálkozó külső szereplők nem tudják megszerezni őket. Nemrég a Microsoft jelentette be, hogy ezt a megoldást fogja támogatni a Windows 11-ben, most pedig a Google is egy nagy lépésre szánta el magát.

Hirdetés

A TechCrunch beszámolója alapján a keresőóriás nemrég közölte, hogy világszerte alapértelmezett hitelesítési módként állítja be a jelszókulcsokat a Google-szolgáltatások felhasználói számára. Az Android, a Chrome böngésző és a Goolgle-fiókok már eddig is támogatták az itt "azonosítókulcs" néven futó megoldást, most viszont az a cél, hogy az emberek éljenek is vele. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fiókunkba való legközelebbi bejelentkezés alkalmával az üzemeltető a saját jelszókulcsunk létrehozására és használatára fog biztatni.

A jó hír, hogy a World Wide Web Consortium és az autentikációs szabványokra szakosodott FIDO Alliance  által is népszerűsített univerzális megoldás nemcsak biztonságosabb, de kényelmesebb is a hagyományos jelszavaknál, a Google szerint legalábbis a kulcsokra áttérő felhasználók 64%-a így tartja. A vállalat továbbá azt is közölte, hogy a saját mérései szerint az új generációs bejelentkezési procedúra 40%-kal gyorsabb a réginél.

Az azonosítókulcsok beállításával és használatával kapcsolatban a Google magyar nyelvű útmutatójában tájékozódhatsz részletesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.