Hirdetés

Nagy pofon lesz a 8K-s tévéknek az EU szigorodó szabályozása



|

A gyártóknak jóval takarékosabb megoldásokkal kell előállniuk, ha az öreg kontinensen is árulni szeretnék a csúcsfelbontású tévéiket.

Hirdetés

Habár a 720p-s, az 1080p-s, majd a 4K-s televíziók gyors térhódításából sokan arra következtettek, hogy a 8K-s panelek is letarolják majd a piacot, az Omdia tavaszi kutatása szerint  valójában nem sok vásárlót izgatnak az ezekkel szerelt készülékek. A döcögős terjedés okai között elsősorban a natív tartalmak fájó hiányát és az extrém magas árakat említhetjük.

Hamarosan pedig az Európai Unió is bevisz egy gyomrost a gyártóknak, a ma kapható 8K-s készülékek közül ugyanis egyik sem fog megfelelni a jövőre életbe lépő szigorúbb energiahatékonysági előírásoknak.

Hirdetés

A jelenlegi szabályozás szerint a microLED és a 8K-s tévékre nem vonatkoznak a maximális energiafogyasztási értékek (Energy Efficiency Index, EEImax), a 2023. március 23-ával élesedő szigorítás viszont vége vet ennek a kegyelmi állapotnak, egy tollvonással kihúzva az EU területén forgalmazható termékek listájáról a teljes aktuális 8K-s repertoárt, s még egyes 4K-s csúcsmodelleket is (pl. Samsung S95B QD-OLED, Sony A95K QD-OLED) - hívta fel rá a figyelmet a FlatPanelsHD.

A portál kérdésére a Samsung illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy elméletben lehetséges a megfelelés az új regulának is, ám ez nem lesz egyszerű. A vészharangot ugyanakkor már a non-profit 8K Association is megkongatta:

"Hacsak nem változik valami, 2023 márciusa az európai uniós szabályozási határozatával bajba sodorja a feltörekvő 8K-s iparágat. Ekkor lépnek ugyanis életbe az új uniós energiafogyasztási előírások. A 8K-s tévék (és a microLED-alapú kijelzők) energiafogyasztási határértékeit olyan alacsonyra szabták, hogy lényegében egyik eszköz sem fog megfelelni a szabványnak."

- írta a szervezet szeptemberi közleménye. A 8K-s technológia pártfogói végső soron azon aggódnak, hogy az uniós szigorítás miatt más piacokról is eltűnhetnek az ilyen készülékek. A legvalószínűbb forgatókönyv azonban az lehet, amit a Samsung is pedzegetett: a cégek igazodni fognak a megváltozott körülményekhez, de ez jelentős fejlesztéseket igényel majd a részükről, és nem is megy egyik napról a másikra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.