Hirdetés

Nagyjából fél perccel a kilövés előtt kellett elhalasztani a SpaceX misszióját



|

Egy rossz helyre tévedt hajó miatt fújták le az egészet.

Hirdetés

Nem olcsó mulatság egy rakétakilövés, ráadásul nagyon sok mindennek kell stimmelnie ahhoz, hogy problémamentes legyen egy-egy ilyen misszió. A SpaceX-nek számos sikeres küldetése volt ezen a téren, idén is több rakétát lőtt már ki, többszöri halasztás után pedig a tervek szerint az előző hét utolsó napján is útra indított volna egy rakétát. Ám ezt végül le kellett fúni, ráadásul egészen furcsa ok miatt.

Musk vállalata egy Falcon 9-es rakétát bocsátott volna fel a floridai Cape Canavarel infrastruktúráját igénybe véve, azonban 33 másodperccel az indulás előtt le kellett állítani a műveletet, ugyanis egy üdülőhajó behatolt az úgynevezett "no-go" zónába, és a parti őrség nem tudta volna még időben kiterelni azt onnan. Az ilyen zónákat egyébként biztonsági okok miatt szokták kijelölni.

Hirdetés

A fenti kellemetlenséget leszámítva a kilövés elvileg sikeresen lezajlott volna, tehát szerencsére a rakéta és szállítmánya is megfelelő állapotban van. A misszió keretén belül egyébként a SpaceX feladata az, hogy Föld körüli pályára állítson egy műholdat az Olasz Űrügynökség számára.

2022 folyamán egyébként a SpaceX rekordmennyiségű felbocsátással kalkulál, ha minden úgy alakul, ahogy a nagy könyvben meg van írva, 52 rakétakilövést regisztrálhat majd, de a mostanihoz hasonló csúszások miatt valószínűleg elmarad majd a valóban végrehajtott műveletek száma a tervezettől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.